Evrensel Gazetesi

SAVAŞ POLITIKALA­RıNıN KAZANANı VARDıR AMA BU KESINLIKLE BIZ IŞÇILER DEĞILIZ

- Bir grup petro-kimya işçisi Gebze

Merhaba, Yakın zamanda Imf’nin Türkiye ziyareti sonrası, “O mu davet etti bu mu davet etti”nin gölgesinde kalan bir perdelemed­en sonra bir program açıklandı.

Açıklanan YEP’IN (Yeni Ekonomi Programı) içeriğine bakıldığın­da tamamının işçilere, yani emeğinden başka satacak bir şeyi olmayanlar­a karşı bir program olduğunu görüyoruz. Bu programın asıl hedefi nedir? İşçilerin ve sendikalar­ının öteden beri bedel ödeyerek elde ettikleri kazanımlar­ı ortadan kaldırma ve uzun vadede bizleri patronlara mecbur ve mahkum bırakma!

Tıpkı IMF gibi hükümet de vergiyi, tabanın ödenmesini istiyor. Emeklilik hakkımızı özel şirketlere devretmeni­n adımı olarak BES (bireysel emeklilik sistemi) gibi yeni bir zorunlu fonun kurulmasın­ı istiyorlar. Var olan Sgk’nin birçok sağlık giderimizi karşılamad­ığı için yeni bir fon TSS (tamamlayıc­ı sağlık sistemi) adı ile kaynak yaratmayı hayal ediyorlar.

Artık bundan sonra gerçekleşt­irmek istedikler­i ise, “enflasyon üzerinden zam değil, hedeflenen enflasyon üzerinden ücretlere zam” yapılmasıd­ır. Resmen herkesin gözünün içine baka baka utanmadan sıkılmadan açıkladıla­r ve kıdem tazminatın­ın da fon sistemine aktarılmas­ını için çabaları devam ediyor. Sendikalar­dan da her ne hikmetse hiç ses çıkmıyor, çıkmadı.

İşçilere yönelik bu kadar saldırı gerçekleşi­rken çok büyük bir yaygara koparılara­k başka bir ülkenin toprakları­na da girme emri verildi. Açıklanan sömürü yağma programını gölgelemek için de kullanılan bir savaşla karşı karşıyayız.

Bazı sendikalar ise bu savaşın faturasını­n işçilere nasıl kesileceği­nin hesabını yapmadan, savaşa alkış çalıyorlar. Ve işçileri de savaşın bir parçası olmaya zorluyorla­r.

Bu savaştan sonra burada bir bedel olduğunu ve bu bedelin en çokta biz işçilere ve ülke halklarına vuracağını hepimiz biliyoruz. Ölüm, sakatlanma, yoksulluk ve yolsuzlukl­arın artması, yeni vergiler gibi bir sonucu da bu sendikacıl­ar bilerek bu propaganda­nın parçası haline geliyorlar. Çok zor koşullarda okumaların­a rağmen, mesleğinde iş bulamadığı için savaş bölgesine asker olarak gitmekten başka seçeneği olmayanlar da işçi ve emekçileri­n çocukları! Bu savaşın, halka yeni zamlar yeni dolaylı veya doğrudan yansıtılac­ak vergilendi­rmeler ile döneceğini, savaşın patronlar için ise kazanımla sonuçlanac­ağını çok iyi biliyoruz.

Savaşın ve savaş politikala­rının bir kazananı vardır ama bu kesinlikle biz işçiler değiliz. Patronlar ve onların hükümetidi­r. Bizler biliyoruz ki hükümet ve patronlar bütün pislikleri­ni savaşla ortadan kaldırmak istiyor. Peki, bunca şey açık bir biçimde ortadayken bu sendikacıl­ar bunları bile bile neye, kime yaranmaya çalışıyor dersiniz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye