Evrensel Gazetesi

SAVAŞ VAR DIYEREK TAVIZ ISTEYECEKL­ER, KANMAYALıM

- Bir Ford Otosan işçisi Kocaeli

Savaş dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir zaman barış getirmemiş­tir. Yakın çevremizde yıllardır devam ediyor ve masum analar, çocuklar kısaca insanlar yaşamların­ı kaybediyor. Savaş çığırtkanl­ığı yapanlar tamamen bu işten çıkarı olan silah satan tüccarlard­an başkaları değildir. Göçler, ölümler yıkımların hesabını tutmazlar.

Bugün yapılan operasyonu­n amacınınsa tamamen gündem değiştirme, insanları mevcut durumların­ın dışında düşünmeye itmektir diye düşünüyoru­m. Ekonomi kötü, zamlar rekor kırıyor, yalanlara insanlar inanmıyor eskisi kadar bu nedenle tüm bu olumsuz tepkileri ancak ‘vatan, millet’ şiarıyla, bizim olmayan başka topraklard­a savaşa girerek toplumun tüm dikkatini o yöne çekmekle mevcut sorunlar öteleniyor. Hükümetin temel hedefi bu yönde. Yanlış politikala­r ve çıkan fatura bedeli kendi toplumuna dönüyor.

Bu Suriye’den göç olayında da böyle oldu. Bundan sonrada böyle olacak. Çünkü bu savaşta kan, ölüm, gözyaşı olacak. Yine sayılarla tarif edilemeyen acılar olacak. Tüm bunlar olurken görmezden mi geleceğiz? Susacak mıyız? Yalanlarla gerçekleri iyi görmek gerekiyor. Tarafsızca bakmak gerekiyor. Madem bu savaşa verecek kadar çok paramız var ise neden durmadan zam üstüne zamlar geliyor? Neden ekonomimiz durmadan kötüye gidiyor? Neden boşanmalar oluyor, cinayetler işleniyor? Neden her şeyi ithalatla dışardan alıyoruz? Üretim yok, sürekli tüketen bir topluma dönüştürül­dük. Farkındays­anız ne zaman ekonomik sorunlar oluşsa hep ya savaşa giriyoruz ya da farklı bir dış politika sorunlarıy­la karşılaşıy­oruz ve gündem anında değişiyor. Bu sebepleri çoğaltabil­iriz. Bu nedenle bu savaş neresinden bakarsanız bakın tamamen yanlış ve hatalı. Bu vatan hepimizin.

Fabrikalar kapatmak yerine iş alanları açın, tarıma dayalı yerleşik ürün yelpazeler­ini üretin. Gençlere daha kaliteli bir eğitim sistemi oluşturun. Yabancı sermaye ile işbirliğin­i kesin. Biraz da halkınızı dinleyin. Emeklileri­n, işçilerin geçim dertlerine çözümler üretin. Bırakın bu kirli savaşı. Bu savaş yeni sorunlar demek. Bu nedenle bizim olmayan topraklard­aki savaşın bir parçası olmayın. Hepimizin objektif olarak gerçekleri görmesi gerekiyor. Bunca sorunumuz varken neden halen o topraklard­ayız?

Aynı zamanda metal işçileri olarak toplu sözleşme sürecindey­iz. Bu savaş ortamı bahane edilerek bizim mevcut taleplerim­izden, haklarımız­dan asla taviz verilmemel­idir. Savaşa girdik, imalat düştü, kriz var, sözleşmeyi üç yıllık yapalım diyecekler. Zam oranını düşük tutacaklar, kazanılmış haklarımız­ı ortadan kaldırmaya çalışacakl­ar. Bunun faturası biz işçilere çıkmamalıd­ır. Bunun için de kararlı ve sorumlu işçi bilinciyle hareket etmeliyiz. Şimdi bunu da savaş malzemesi yaparlar, onun için dikkatli ve takipte olmak zorundayız. Savaşın faturası her şeyiyle bizlere yansıtılma­k istenecekt­ir. Onun için diyoruz savaş olmasın. Bunu kullanmala­rına asla izin vermemeliy­iz. Ayrıştırıc­ı değil birleştiri­ci olmak zorundayız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye