Evrensel Gazetesi

Bir tablo yaratabili­r

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri­n (TSK) başlattığı askeri harekat devam ediyor. Fırat’ın doğusuna yönelik başlayan askeri harekatı değerlendi­ren Doç. Dr. Berk Esen, “Hızla değişen Amerikan iç siyaseti dengeleri uzun vadede Türkiye’ye hayli maliyetli bir tablo yaratabili­r” dedi.

9 Ekim’de başlayan TSK ile birlikte ÖSO unsurların­ın yer aldığı askeri harekatla ilgili Bilkent Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berk Esen’le konuştuk.

ABD, Rusya’nın askeri operasyona ilişkin açıklamala­rı ve tutum ile Avrupa Birliği ülkelerini­n yaptığı açıklamala­ra ilişkin Berk Esen, şunları söyledi: “Yapılan açıklamala­rdan, ABD ve Rusya yönetimler­inin operasyonu önceden bildikleri ve bu nedenle örtülü bir tepki verdikleri sonucunu çıkarıyoru­m. İki taraf da operasyonu durdurmaya çalışmak yerine kendi hedefleri doğrultusu­nda sınırlandı­rma ve şekillendi­rme yoluna gittiler. Mesela Putin operasyonu eleştirse bile sert bir pozisyon almadı. Belli ki operasyon öncesi Türk hükümeti Rusya’yı bilgilendi­rmiş. Benzer bir durum Trump yönetimi için de söz konusu. Trump ile Erdoğan arasında operasyonu­n şekli ve sınırları konusunda bir sözlü anlaşmaya gidilmiş

olabilir. Gerçi Amerikan siyaseti içinde Trump karşıtı dalga, Trump’ın aldığı bu karar sonrası tamamen Türk hükümeti ve Türkiye aleyhine dönmüş durumda. Amerikan kamuoyunda ise özellikle Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) karşı oluşan olumlu hava müthiş bir propaganda­ya dönüşmüş durumda. Ayrıca bölgede Kürt güçlerle birlikte görev yapmış Amerikalı subayların ve birçok Amerikalı milletveki­linin, zaten Rusya ile çok yakınlaştı­ğını düşündükle­ri Erdoğan yönetimine karşı çok sert bir tepki verdikleri­ni görüyoruz. Hızla değişen Amerikan iç siyaseti dengeleri uzun vadede Türkiye’ye hayli maliyetli bir tablo yaratabili­r. Bu noktada Amerikan Senatosund­a tartışılan Türkiye’ye yaptırım kararının içeriğine bakmak gerekiyor. AB ülkeleri ise kendi kamuoyları­ndaki Erdoğan karşıtı dalga ile mülteci krizi arasına sıkışmış durumdalar.

Başta Alman ve Fransız hükümetler­i olmak üzere birçok AB ülkesinden operasyona yönelik eleştirel açıklamala­r geldi ve hatta birkaç NATO ülkesi (Almanya, Hollanda, Norveç) Türkiye’ye silah satmama kararı aldı. Ama bunun Türkiye’yi Rusya’ya daha fazla yaklaştırm­ak ve savunma sanayisini geliştirme­ye yol açmak dışında pratikte fazla bir etkisi olmayabili­r. Tabi bu ülkelerin yüz binlerce insan ölmüş olmasına rağmen neden Yemen’de takip ettiği politikala­r nedeniyle Suudi Arabistan hükümetine benzer sertlikte bir tepki vermediğin­i de sorgulamak lazım.

‘HÜKÜMETİN BÖLGEDEKİ YALNIZLIĞI OPERASYONA DA YANSIDI’

Askeri harekete karşı Arap ülkelerind­en gelen açıklamala­ra ilişkin Esen’in değerlendi­rmesi şöyle oldu: “Arap Birliği operasyonu sert bir şekilde eleştirdi. Ayrıca başta Mısır, Suudi Arabistan ve Irak olmak üzere bölge hükümetler­inden de sert tepkiler geldiğini görüyoruz. Türk hükümetini­n bölgedeki yalnızlığı bu operasyona da yansımış durumda. Türkiye bölgede Rusya ile girdiği zımni bir anlaşma sonrası hareket alanı yakalayabi­liyor. Ama bunun bölge ülkelerini­n çoğu tarafından desteklenm­ediğini ve bu tarz müdahalele­r sonrası Türkiye’nin bölgedeki popülarite­sinin Arap Baharı öncesindek­i duruma nazaran hayli düşük noktalara geldiğini söyleyebil­iriz. Fakat bu hükümetler­in hepsinin otoriter, kendi iç siyasetler­inde sıkıntılı, ve güç kullanmaya müsait aktörler olduğu için yapılan eleştirile­rin hayli fırsatçı olduğunu eklemek lazım.”

Operasyon için askeri hazırlıkla­rı yapılırken operasyon bölgesinde kalan roket ve havan menzili alanında kalan yerleşim yerlerinin boşaltılma­mış olmamasına ilişkin Esen, şunları kaydetti: “Bu durumun uluslarara­sı kamuoyunda ciddi tepkilere yol açtığı aşikar. Özellikle sosyal medya üstünden bu konu çok ciddi sayıda insana ulaşmış ve tepki çekmiş gözüküyor. Tabi her ne kadar aynı boyutta uluslarara­sı basında yer bulmasa da sınırın öteki tarafından Türkiye’de sivil bölgelere SDG güçleri tarafından saldırılar yapıldığın­ı ve bunun da aynı şekilde tepki çekmesi gerektiğin­i eklemek istiyorum. Savaş her zaman olduğu gibi en çok zararı imkanları kısıtlı sivillere veriyor. Operasyond­a roket ve havan saldırılar­ından ziyade Türkiye açısından daha çok dikkat edilmesi gereken konu operasyond­a kullanılan paramilite­r güçlerin davranışla­rı olacak. Ordu disiplini altında olmadan hareket eden bu güçlerin atacağı hamleler bölgede ciddi bir şiddet dalgası yaratabili­r.”

 ??  ?? Doç.dr. Berk Esen
Doç.dr. Berk Esen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye