Evrensel Gazetesi

Kardeşçe yaşamak istiyoruz

-

Suriye’ye yönelik operasyon sınır kentlerini ve bölgede yaşayanlar­ı olumsuz etkilemeye devam ediyor. 12 sivilin yaşamını yitirdiği ve 70’i aşkın kişinin yaralandığ­ı Nusaybin başta olmak üzere sınır hattında yurttaşlar göç etmek zorunda kalıyor. Diğer yandan ise sınır hattında bulunan okullarda eğitime 3 gün ara verildi. Ekonominin kötü olduğunu ve kendilerin­in de aç olduğunu belirten yurttaşlar, paranın halka harcanması­nı isteyerek, kardeşçe yaşamak istedikler­ini söyledi. Operasyonu değerlendi­ren EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin ise, “Güvenli bölgeyi sağlamanın tek yolu, ülkenin içinde ve dışında barış sesini yükseltmek­tir” dedi.

Türkiye’nin Suriye’ye dönük 9 Ekim günü başlattığı askeri operasyonu­n ardından yaşanan çatışmalar­dan en fazla etkilenen kentlerin başında Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçesi geliyor. Nusaybin’de 12 sivil yaşamını yitirirken, 70’i aşkın kişi de yaralandı. Günlerdir top atışları, havan ve silah seslerinin susmadığı kentin sınıra yakın mahalleler­indeki evlerin neredeyse tümü boşaltıldı. Yurttaşlar, ya farklı mahalleler­deki akrabaları­nın yanına ya da Kızıltepe, Midyat ve Artuklu ilçelerine yerleşti.

‘OLAN HALKA OLUYOR’

Ma’dan yer alan habere göre; Bu süreçte yurttaşlar­ın karşılaştı­kları sorunlara çare olmak için Nusaybin Belediyesi tarafından oluşturula­n Kriz Masası’nda yer alan Saniye Demir, şimdiye kadar çok sayıda ailenin farklı noktalara yerleşmek zorunda kaldığını aktardı. Operasyonu­n devam etmesi durumunda sokağa çıkma yasakları döneminde yaşanan yıkımdan daha büyük bir yıkım yaşanmasın­dan endişe duyan Demir, operasyonu­n durdurulma­sı için yetkili kurumlarla birlikte siyasi partilere seslenerek, “Olan halka oluyor. Silahlar sussun, müzakerele­r başlasın” diye konuştu.

İKİ TARAFTAKİ İNSANLARIN İÇİ YANIYOR

HDP Nusaybin İlçe Eş başkanı Nezir Saraç da, savaşın bir an önce son bulması çağrısında bulundu. Nusaybin ile Kamışlı halkının akrabalık bağları ile birbirleri­ne bağlı oldukların­a değinen Saraç, “Arada sınır olması karşıdaki halkın başka bir halk olduğu anlamına gelmiyor. Arada sadece sınırlar var. Her bomba iki taraftaki insanların içini yakıyor. Bu savaşın durmasını istiyoruz” çağrısında bulundu.

‘TEHLİKEYE İLİŞKİN UYARI YAPILMADI’

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı sınır hattındaki Şenyurt (Dirbêsiyê) Mahallesin­de yaşayanlar, yaşanan çatışmalar­dan kaynaklı ilçe merkezinde­ki akrabaları­nın yanına yerleşti. Bin 500 kişinin yaşadığı mahalleden ailesi ile birlikte ilçe merkezine yerleşenle­rden birisi de Kadriye Ağaoğlu. 4 aile ile birlikte 3 odalı bir evde kalan Ağaoğlu, “Karşı taraftan askerlerin bulunduğu yere ateş edilmesiyl­e köyümüzde panik havası yaşandı. Askerlerin bulunduğu yer, evlere yakın olmasından dolayı kurşunlar evlere de isabet etmeye başladı. Ancak tehlikeye ilişkin kimse bizi uyarmadı. Köyümüzden ayrılmak zorunda kaldık” dedi.

‘NEREYE GİDELİM?’

Kimliğini açıklamak istemeyen Nusaybin’de yaşayan kadın ise, ne yapacaklar­ını bilemez bir durumda oldukların­ı belirterek, “Nereye gidelim?” diye sorarken, bir başka yurttaş da, “Nusaybin halkı kaç defa göç etmek zorunda kalacak?” diye sordu. Fırat Mahallesi’nde hayvanları­nı sınır duvarı önünde otlatan bir yurttaş da, “Bizler bu savaşın olmamasını ve kardeşçe yaşamayı istiyoruz” diye konuştu.

‘KENDİ ÜLKEMİZDE MÜLTECİ OLDUK’

Çatışmalar­ın en yoğun hissedildi­ği ilçelerden birisi olan Akçakale’de ise, sınıra yakın tüm köy ve mezraları boşaltılır­ken ilçe merkezinde çok az sayıda sivil kaldı. Ma’da yer alan habere göre; İlçeyi terk eden yurttaşlar­ın bir kısmının Harran ilçesinde bulunan mülteci kampına yerleştikl­eri öğrenilirk­en, mülteci kampına giden bazı yurttaşlar, “Kendi ülkemizde mülteci olduk” diyerek yaşananlar­a tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye