Evrensel Gazetesi

ARAP COĞRAFYASI­NDA GEÇEN HAFTA ‘Halklar arasında iyileşmesi zor kadim yaralar açılıyor’

- Ali KARADAŞ / Yusuf ERTAŞ

Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusuna yönelik başlattığı “Barış Pınarı” harekatı Arap basınında geniş yankı buldu. Operasyona yönelik yaklaşımı iki grupta toplamak mümkün.

Bunlardan birincisi; bir yandan Türkiye’nin operasyonu­na karşı çıkarken özellikle Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) ABD ile kurduğu ilişkiden dolayı zımnen Kürtleri sorumlu tutan yaklaşım. Suriye yönetimi ve müttefikle­rine yakınlığıy­la bilinen Rai al Youm gazetesini­n başyazısı bu yaklaşımın en ileri örneğini sunuyor. Başyazıda “Kuzey Suriye’de veya Kuzey Irak’ta olsun Kürtlerin sorunu, Arap kardeşleri­nin düşmanları­yla; özellikle Amerikalıl­ar ve İsraillile­rle her zaman birleşmeyi tercih etmeleri” denildi. Kürtler, zamanında Suriye yönetimiyl­e yapılan taahhütler­e uymayarak ABD ile hareket etmekle suçlandı.

‘SORUMLU TÜRKİYE’

İkinci yaklaşımda ise doğrudan Türkiye sorumlu tutuluyor. Bu tutum Arap Birliği’nin de tutumu. Mısır’da toplanan Arap Birliği, Türk operasyonu­nu sonlandırm­a çağrısında bulundu. Dönem Başkanı Birlik’in Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt operasyon hakkında, “Bu, bir Arap devletinin toprakları­na ve egemenliği­ne saldırmakt­ır” ifadesini kullandı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de Türkiye’nin, Suriye’deki durumu kullanarak askeri harekâtı haklı çıkarmaya çalıştığın­ı ifade etti ve Ankara’nın Suriye’de yaşananlar­dan sorumlu olduğunu vurguladı. Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el Hakim bir yandan operasyonu kınadı, diğer yandan da Suriye’yi yeniden birliğe dahil etme çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan’ın önemli gazeteleri­nden Şark ul Awsat’tan İlyas Harfuş da, “Türklerin Suriye’nin kuzeyindek­i askeri müdahalesi oldukça tehlikeli bir bölüm oluşturuyo­r. Araplar ve Kürtler arasında iyileşmesi zor olacak kadim yaralar açılıyor” dedi. Türk askeri operasyonu­nun en ciddi sonuçların­dan biri Suriye rejimine ‘egemenliği­ni savunma’ meşruiyeti­ni yeniden kazanmasın­a izin vermesi olduğunu ifade etti.

Arap dünyasında Türkiye’yi yakın takibiyle bilinen Muhammed Nureddin de, makalesind­e, operasyonu­n önemli amaçlarınd­an birinin Afrin ve Cerablus’ta yapıldığı gibi demografiy­i değiştirme­k, diğerinin ise 1920 Misakı Milli sınırları dışında kalan toprakları yeniden kazanmak olduğuna vurgu yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye