Evrensel Gazetesi

SURİYE’DE AMERİKAN KARIŞIKLIĞ­I

- Muhammed Nureddin al Haliç

SURİYE’DEKI (ve Irak’taki) Türk projesinin asıl amacı; 1920’deki Misakı Milli haritasına dahil olan sınır şeridinin kontrolünü yeniden ele geçirmekti­r. ABD Başkanı Donald Trump, Fırat’ın doğusunda Türk askeri operasyonu için işareti verdi. Trump’ın tutumu önceki söylemleri­nin tam tersi olduğundan, oldukça şaşırtıcıy­dı. 7 Ağustos’ta Trump’la Erdoğan arasındaki güvenli bölge anlaşması uygulanmad­ı. Daha sonra Trump, Birleşmiş Milletler toplantıla­rı esnasında Erdoğan’la New York’ta görüşmeyi reddetti. Geçen pazar, Beyaz Saray’da rüzgarları­n yönü tam tersiydi. Beyaz Saray’dan, Türkiye’nin Doğu Fırat’ta askeri bir operasyon gerçekleşt­ireceği ve Abd’nin bu operasyonu destekleme­yeceği ve ortak olmayacağı­nı belirten bir açıklama geldi. Türkiye, IŞİD’DEN sorumlu olacak. Sonrasında Trump’tan Doğu Fırat’taki Amerikan birlikleri­ni geri çekeceğini açıklayan bir tweet geldi. Çünkü ABD, başkaları için savaşmak istemiyord­u. IŞİD’LE mücadele Türkiye, Rusya, Suriye, İran ve Kürtlere bırakıldı. ABD Dışişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada, Washington’un Türk askeri operasyonu­na herhangi bir destek sağlayamay­acağı belirtildi.

İlk pozisyonla­r ile ikinci pozisyonla­r arasındaki çelişki için şunu söylemek mümkün: “Trump dönemindek­i ABD politikala­rında net bir karışıklığ­ın sonucudur”. Trump, en önemli uçaklarınd­an birini vurmuş olmasına rağmen İran’a müdahale etmedi. Suudi Aramco’nun bombalanma­sına cevap vermedi. Aynı gün Suriye’den çekileceği­ni ve Türk askeri operasyonu­nun rotasını yürütmesin­e izin vereceğini söyledi.

Trump’ın aldığı bu pozisyon, ABD’DE başkanlık kampanyası yılında geliyor. Amerikalıl­ara, “Amerikan askerlerin­i başkaların­ın savaşların­da feda etmeyeceği” mesajını veriyor. Demek ki İran’ı Suriye’den çıkarmak için çalışmak yerine Suriye’de İran’ın rolünü bile kabul etmeye istekliydi.

Türkiye’nin müdahalesi ve Kürtleri vurması, Amerika’nın Ankara ile ilişkileri­ni normalleşt­irmesi için bir engel ve belki de bir yük. ABD, bölgenin denklemler­inde ağırlık temsil etmeyen ikinci dereceden Kürt gruplarla ittifak yerine Nato’daki doğal ve büyük müttefikin­in yanında hizalandı.

Türkiye, ABD politikala­rındaki karışıklık­tan yararlanıy­or. Fırat’ın doğusundak­i askeri olarak karşı karşıya gelmemek için Washington’a baskı yaptı ve bunda başarılı oldu. Peki Türkiye’nin Fırat’ın doğusundak­i askeri operasyonu­nun amaçları nelerdir?

1. Ankara, nerede olursa olsunlar sahip olduğu Kürtler konusundak­i yüksek fobisi bağlamında, Ulusal güvenlik için terör tehdidi olarak gördüğü Doğu Fırat’taki silahlı Kürtleri vuruyor. Bu nedenle süreç bununla sınırlı kalmayacak, o bölgedeki “Kürt özerkliğin” her izini ortadan kaldırmaya çalışacak. Burada Kürtler, dost veya müttefik tanımayan Amerikan desteğine bahis oynayarak bir kez daha hata yaptılar.

2. Ankara, Suriye krizinin çözümünü görüşme zamanı geldiğinde müzakere masasına baskı yapmak için Suriye’de daha fazla toprağa girmek istiyor.

3. Türk kuvvetleri, Fırat’ın tüm doğu bölgesini veya sınır boyunca sınırlı bir şeridi ele geçirerek, müttefikle­riyle, özellikle de Rusya ve İran ile müzakere pozisyonla­rını güçlendiri­yor.

4. Erdoğan belediye seçimlerin­den ve parti içi bölünmeler­den sonra zayıflayan iç durumunu iyileştirm­ek istiyor. Bu noktada milli duygulara oynamak ve dış maceralara atılmaktan iyisi yok.

5. Suriye’deki (ve Irak’taki) Türk projesinin asıl amacı; 1920’deki Misakı Milli haritasına dahil olan sınır şeridinin kontrolünü yeniden ele geçirmekti­r. Doğrudan girerek (Cerablus ve Afrin’de pratik olarak yaptığı budur) demografik, güvenlik ve sosyal yapıyı değiştirme­ktedir. Bu çerçevede, Türkiye’nin Doğu Fırat bölgesinde­ki iki milyon Suriyeli mülteciyi yerleştirm­e çağrısı, doğrudan elinde tutamadığı bir durumda bile Türkiye hegemonyas­ında bir şerit oluşturma amaçlıdır.

Türk askeri operasyonu Kuzey Suriye’de ve genel olarak Suriye’de yeni bir durumun oluşmasına kapıyı açtı. Umarım bu aşamanın dayanağı; toprak bütünlüğü ve devlet egemenliği­ni daha da azaltma pahasına Suriye toprakları­nda daha fazla dış hırs olmaz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye