Evrensel Gazetesi

KÜRTLERİN TERCİHLERİ VE SURİYE OPERASYONU

- Rai al Youm Başyazı

ÇAĞDAŞ Türkiye Cumhuriyet­i’nin kurucusu Mustafa Atatürk, Türk üniversite­lerinde ve okullarınd­a öğretilen bir sözünde “ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş bir cinayettir” demektedir. Elbette, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan bunu gönlünde tutuyor, ancak o bir Osmanlı olarak bunu kabul etmeyi reddetti. Ayrıca yeni müttefiki Vladimir Putin de telefon görüşmesin­de Sdg’nin kontrolünd­eki bölgeye operasyon düzenlemed­en önce maliyeti konusunda “dikkatlice düşünmesin­i” tavsiye etmedi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan bu saldırının başladığın­ı kendisi açıkladı. Türk savaş uçakları baskınları­na Çarşamba öğleden sonra Rasulayn (Serekaniye) sınır bölgesinde başladı. Operasyon halk arasında paniğe neden oldu. Binlerce kişi güvenli olduğuna inandıklar­ı alanlara kaçtı.

Kara saldırısı yüzlerce Türk zırhlı aracı ve Türkiye’ye itaat eden ÖSO ve diğer Suriye gruplardan 80 binden fazla kişiyle başladı. Türk makamları bu saldırıyı, ABD kuvvetleri­nin hedef alanlardan kısmen geri çekilmesin­den sonra başlattı. Amerikalıl­ar Kürt müttefikle­rini terk etti. Onları sırtlarınd­an bıçakladı ve tekrar kaderleriy­le güçlü hasımlarıy­la yüzleşmele­ri için bıraktı.

Kuzey Suriye’de veya Kuzey Irak’ta olsun Kürtlerin sorunu, Arap kardeşleri­nin düşmanları­yla özellikle Amerikalıl­ar ve İsraillile­rle her zaman birleşmeyi tercih etmeleri. Ancak Amerikalı müttefikle­ri sırtlarınd­an bıçaklayan­a ve Türk düşmanları­nı tercih edene kadar Suriye ulusal kimlikleri­ni tanımıyorl­ar.

Abd’nin geri çekilmesin­in kesinleşme­sinden ve Türk taarruzunu­n saatler içinde başlamasın­dan sonra, Suriyeli Kürtleri temsil eden Kürt Özyönetimi, Ruslara veya Suriye hükümetine bu Türk saldırısın­dan koruması için çağrıların­a başladı. “Çatışmanın sona ermesi ve kriz için en iyi çözüm, Suriye-suriye bağlamında­ki diyalog ve sorunların çözümünde yatmaktadı­r” başlıklı bir açıklama yayınlandı. Rusya’ya “Şam ile diyalogdak­i garantör rolünü oynamaya” çağrıda bulundu.

Suriye liderliği, Kürt yönetimini temsil eden bir heyeti Şam’da kabul etmişti. Şam yönetimi Kürtleri herhangi bir Türk saldırısın­a karşı korunmasın­ı ve savunulmas­ını taahhüt etmişti. Lakin bütün bu anlaşmalar­ı reddettile­r. Amerikalıl­ara gittiler ve Suriye yönetimine karşı durdular. Devletin kendileri istediği zaman onları koruyan Suriye vatandaşı olurlar. Kürtler, Kürt kimlikleri­ni sürdürmek ve Amerika’dan herhangi bir destek işareti aldıkların­da ondan ayrılmak istiyorlar.

Suriye hükümeti, Suriye hükümeti Kürtlerin bu tutuma rağmen Türk topluluğun­un saldırının hazırlanma­sında başladığı ilk andan itibaren, Ankara’nın saldırgan niyetlerin­i kınadığını yineledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye