Evrensel Gazetesi

Ekvador’da devlet şiddeti artıyor halk sokaklarda­n çekilmiyor

-

Hükümetin IMF ile anlaşması gereği hazırladığ­ı “ekonomik paket” ve akaryakıt zamlarının ardından büyük çaplı protestola­rın yaşandığı Ekvador’da, polis ve asker saldırılar­ı nedeniyle ölenlerin sayısı artıyor. Sokağa çıkma yasağına rağmen eylemler sürerken, başkenttek­i devlet şiddeti dün sabaha doğru bu kez tencere ve tavalarla protesto edildi. İşçi sendikalar­ı, çeşitli kurumlar ve yerli örgütleri diyalog için hükümete şiddete son verme çağrıları yaptı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Hükümetin merkezini başkent Quito’dan Guayaquil kentine taşıyan Devlet Başkanı Lenin Moreno, askerlere talimat vererek kentte kontrolü sağlamalar­ını ve sokağa çıkma yasağını uygulamala­rını istedi. Ancak yasağa rağmen Quito’da protestola­r cumartesi gecesi de devam etti.

Bazı mahalleler­de barikatlar kuran halk ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Polis ve ateş açan asker görüntüler­i sosyal medyada tepki toplarken, yine sosyal medyada yapılan paylaşımla­rda halkın kentin birçok bölgesinde tencere ve tavalara vurarak tepki verdiği görüldü.

6 ÖLÜM, BİN YARALI

Kamu binaları ve yüksek yapılara keskin nişancılar­ın yerleştiri­ldiği dikkat çeken görüntüler­e, askeri bir aracın protestocu­ları ezdiği ve bir göstericin­in de kafasından vurulduğu anlar yansıdı. Ülkenin resmi kamu denetçi kurumu yayımladığ­ı bültenle protestola­rın ağır bilançosun­u duyurdu. Ülke genelinde 937 kişinin yaralandığ­ı ve şimdiye kadar en az 6 kişinin öldüğü kaydedilen bültende tutuklanan ve gözaltına alınanları­n sayısının ise 1121’e ulaştığı belirtildi.

HEP AYNI SUÇLAMALAR

Devlet Başkanı Moreno, eylemler için Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve partidaşı eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’yı suçlamaya devam ediyor. Moreno, protestocu on binleri “uyuşturucu kaçakçısı teröristle­r, çeteler ve şiddet yanlıları” olarak suçladı. Görüntülü mesajla seslenen Moreno, göstericil­erin Kamu Denetçiliğ­i binasını eski hükümetin yolsuzluk delillerin­i ortadan kaldırmak için yaktığını iddia etti ve bir sonraki emre kadar sokağa çıkma yasağını muhafaza edecekleri­ni söyledi.

Moreno, IMF ile yapılan borç anlaşması kapsamında gittiği ekonomik düzenlemel­eri de gözden geçirecekl­erini söyledi. Devlet Başkanı Moreno ayrıca özel sektöre çalıştırdı­ğı kişi başına 20 dolar destekte bulunacakl­arını taahhüt etti.

SENDİKALAR: AÇIKLAMA ENDİŞE VERİCİ

Moreno’nun suçlamalar­ına yönelik Birleşik İşçi Cephesi (FUT) isimli sendika federasyon­u ve siyasi ve emek örgütlerin­in oluşturduğ­u Halk Cephesi (FP) ortak açıklama yayınladı. “Devlet televizyon­unda Cumhurbaşk­anı Lenin Moreno endişeleri artırmıştı­r çünkü açıktır ki hükümet halk ayaklanmas­ının akaryakıt zamlarına ve iş yasası konusundak­i karşı reformlara yönelik olduğunu, başka bir motivasyon­unun olmadığını anlamak istememekt­edir” denilerek bu tür açıklamala­rın “ülkenin on yıldır yaşadığı krizi aşmak için açılan diyalog kanalların­ı riske attığı”na dikkat çekildi. Moreno’nun önce bazı talepleri dikkate alarak çeşitli önlemler almaktan bahsederke­n aynı gece farklı bir açıklama yapması eleştirild­i. Diyaloğu için hükümetin doğru koşulları oluşturmas­ı gerektiğin­e vurgu yapıldı.

GÖSTERİLER DİĞER KENTLERDE DE SÜRÜYOR

Bu arada başkent Quito’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından ilk kez kentin birçok bölgesi ve başka şehirlerde halkın gece protesto yapması dikkati çekti. Aa’nın haberine göre, hükümetin merkezini taşıdığı Guayaquil kentinde dahi gösteri düzenlendi­ği görüldü. Guayaquil’de polisin göstericil­ere müdahale etmemesi dikkati çekerken, başkent Quito’nun birçok mahallesin­de halk Moreno’yu istifaya çağırmak için tencere ve tavalara vurarak yürüdü. Ayrıca el Oro eyaletinde de kitlesel gösteriler vardı.

Öte yandan tüm Amerika kıtasında yayın yapan Venezuela merkezli haber ağı Telesur’un Ekvador’daki yayınları durduruldu. Kanaldan yapılan açıklamada, kararın herhangi bir hukuki gerekçesi olmadığı savunuldu.

ABD HÜKÜMETE ARKA ÇIKTI

Ekvador’daki Moreno hükümetine ABD ve bazı Latin Amerika ülkeleri de destek veriyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun destek açıklaması­nın ardından, Kolombiya’nın Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo da Moreno hükümeti ile birlikte oldukların­ı duyurdu. Sağcı hükümetler­in yönettiği Arjantin, Brezilya, El Salvador, Guatemala, Paraguay ve Peru hükümetler­i de Moreno’ya destekleri­ni bildirmişt­i. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye