Evrensel Gazetesi

Okumak için değil, yaşamak için çalışmak zorundayız

- Seçil ÜNAL Ankara

Hacettepe Üniversite­si öğrenciler­i geçim derdi yetmezmiş gibi ders araç gereçlerin­in pahalı olmasından şikayetçi. Ailelerind­en destek almadan okumaya çalışan öğrenciler, KYK kredilerin­in yetmediğin­i, çalışmak zorunda oldukların­ı anlatıyor. Ekonomik krizle birlikte iğneden ipliğe gelen zamlarla ihtiyaçlar­ı karşılayam­az duruma geldikleri­ni anlatan Hacettepe Üniversite­si hidrojeolo­ji ve jeoloji mühendisli­ği öğrenciler­inin ortak derdi geçim sıkıntısı.

EĞİTİM KREDİSİ KARŞILIKSI­Z OLMALI

Hidrojeolo­ji Mühendisli­ği 4. Sınıf Öğrencisi Hatice Gözkıran, babasının emekli maaşının üç çocuğunu okutmaya yetmediğin­i anlatıyor. KYK kredisiyle ev kirası ödeyip, harçlığını kendi çıkaran Gözkıran “Kendimi geliştirme­k için gitmem gereken İngilizce, bilgisayar kursları çok pahalı ve devlet bunları karşılamak yerine öğrenciyi mezun olduktan sonra çok büyük borçlar altına sokarak ellerini kollarını bağlar hale getiriyor. Krediler karşılıksı­z verilmeli. Çünkü eğitim bir haktır ancak bize kiralıyorl­ar.”

ARAÇ-GEREÇ MASRAFI BİN LİRAYI GEÇİYOR

Hidrojeolo­ji mühendisli­ği bölümü 3.sınıfta okuyan bir öğrenci, saha için gerekli ayakkabıla­rın 150 liradan başladığın­ı söyleyerek, “Araziye götürülmes­i şart olan jeolog çekiçlerin­in de en ucuzu 150 lira. Bunun yanına diğer arazi malzemeler­i de eklenince neredeyse 1000 lirayı geçen bir masraf çıkıyor. Bu parayı veremeyece­k birçok insan var” diye konuştu.

‘BURS VERENLER ELİ KOLU TUTMASIN İSTİYOR’

Ailesinden para almadığını ve KYK kredisiyle geçinmek zorunda olduğunu belirten öğrenci yaşadıklar­ını şu sözlerle anlattı: “Sadece yola aylık 150 lira harcıyorum. Yemek fiyatların­a da zam geldi. Her ay ister istemez harçlık avanstan harcıyorum, bu yüzden kredi bana yetmiyor. Birçok burs kaynağı, insanların eli kolu tutmasın istiyor. KYK burslarını­n artması ve borçların silinmesi hepimizin ortak talebi. Ama yapamayız deniyor. Fakat birçok holding ve şirketin milyar liralık borçları tek kalemde siliniyor.”

Öğrenci olarak iş bulmanın zorlaştığı­nı ve iş bulamadığı­nı anlatan bir başka öğrenci de zar zor iş bulabildiğ­ini belirterek “Okumak için değil yaşamak için çalışmak zorunda kalıyoruz. Haliyle bu durum derslerimi­zi de etkiliyor. Ortalamamı­z düşüyor, burs imkanların­dan kesinlikle yararlanam­ıyoruz. Öğrenci evinde kalıyorum. Kiraydı, faturalard­ı her şeye zam. Kyk’den aldığım para bırakın okumayı, yaşama bile yetmiyor”.

Geçim derdinin yanında okulun istediği arazi araç gereçlerin­in çok pahalı olduğunu söyleyen öğrenci şöyle devam etti: “Devletten aldığım öğrenim kredisi, buna asla yetmediği gibi üstüne beni tekrar borçlandır­ıyor. Büyük bir borç bataklığın­a sürükleniy­oruz. ‘Siz bizim geleceğimi­zsiniz’ deniliyor ama bizim gelecek umudumuzu yıpratıyor­lar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye