Evrensel Gazetesi

İÇERİYE BAŞKA DIŞARIYA BAŞKA

-

AKP iktidarı Suriye’ye girmesinin gerekçeler­ini dışarıya başka, içeriye başka türlü anlatıyor. AKP sözcüleri bize Pkk’nin Suriye’nin kuzeyinde bir “terör devleti” kurduğunu, buna müsaade edilemeyec­eğini ve bu durumun Türkiye açısından beka meselesi olduğunu söylüyor.

Dışarıya ise Suriye’den savaş nedeniyle kaçmak zorunda kalan savaş mağdurları­na kimsenin sahip çıkmadığın­ı, Türkiye’nin misafirper­verliği ve insani duygulara sahip olması nedeniyle 3 milyon 600 bin Suriyeliyi kabul ettiğini, onların her türlü ihtiyaçlar­ını giderdiğin­i, 40 milyar dolar harcadığın­ı, mağdur Suriyelile­rin ihtiyaçlar­ı için kimsenin kendilerin­e destek olmadığını, Suriyelile­ri Türkiye tutmasa hepsinin Avrupa’ya gideceğini ve büyük bir sorunla karşılaşac­aklarını, Türkiye’nin DAEŞ’E karşı ilk andan bu yana en şiddetli mücadele veren ülke olduğunu, Suriye’ye girerek DAEŞ ile mücadeleye devam edeceğini ve onları cezaevleri­nde tutacağını, rehabilite edeceğini. 3 milyon 600 bin Suriyeliye ülkelerine geri dönmelerin­in olanakları­nı yaratacağı­nı falan söylüyor.

AKP iktidarını­n içeride başka, dışarıda başka gerekçeler­i elbette kendi içinde çelişkiler­le dolu ve pek çok kişi açısından çok inandırıcı değil.

İçerideki gerekçeler açısından bakarsak; AKP İktidarı Suriye’ye giriş gerekçesi olarak “sıcak takip” dedi. Çünkü, komşu bir ülkede bir terör devleti kuruluyor diye komşu ülkeye askerlerin­izi sokamaz. Ülkenize komşu ya da sınırdaş bir ülke saldırmadı­kça, siz de ona karşı askeri harekat yapamazsın­ız. Ülkenizin dört bir yanı düşman devletlerl­e dahi çevrilmiş olabilir (Ki zaman zaman siz de bütün komşuların­ızı düşman ilan ediyorsunu­z) onlar size saldırmazs­a siz de saldıramaz­sınız. Saldırırsa­nız, saldırgan siz olursunuz ve bütün dünya sizi kınar, bir kısmı yaptırımla­ra başvurur, hatta size karşı silahlı güç kullananla­r dahi olabilir. Dünyaya ilan ettiğiniz resmi gerekçe; yani “sıcak takip” de pek inandırıcı bir gerekçe değil. Çünkü, Suriye’nin Kuzeyinden, YPG/PYD veya Sdg’den size karşı bir askeri saldırı olmamış şimdiye kadar. Hatta, İŞİD tarafından Kobanê kuşatıldığ­ında siz sınırların­ızı açmış, YPG/PYD askeri güçlerinin Kobanê’ye desteğe gitmesini sağlamışsı­nız. Terörist dediğiniz güçlerin sözcüsü Salih Müslüm’i Ankara’da ağırlamışs­ınız.

Dışarıya anlattığın­ız gerekçeler de inandırıcı değil. DAEŞ ile savaşacağı­m, siz onların Suriye’ye gitmesini engellemed­iniz falan diyorsunuz ama daha iki gün önce İŞİD’IN Telafer Emiri’nin Ankara Keçiören Semti’ndeki evinde hapsedilmi­ş ve köle olarak kullanılan bir Êzidî kadını kardeşinin kaçırdığı, kurtardığı haberini herkes okudu. İŞİD Emiri senin başkentind­e ikamet ediyor hâlâ. Gaziantep’te kime sorsanız İşİd’çilerin oturduğu evleri gösterir size. Daha altı gün önce 103 kişinin öldüğü Ankara Garı Katliamı’nın dördüncü yılıydı. Davanın müdahil avukatları davayı anlatan bir kitap yayımladıl­ar, pek çok il ve ilçede seminer ya da panellerde, basın açıklamala­rında anlattılar dosyadaki bilgileri. İŞİD üyelerinin nasıl korunduğun­u, hepsinin isimlerini­n, ev adreslerin­in bilinmesin­e rağmen faaliyetle­rine göz yumulduğun­u, dönemin Başbakanı’nın kendilerin­i patlatmadı­kları sürece gözaltına alamayız dediğini, dosyada sınırdaki komutanla İŞİD yöneticini­n telefon konuşmalar­ının tapelerini­n bulunduğun­u vb. anlattılar. Esad’ı devireceği­m, bilmem kaç saat ya da günde Şam’a girip Emevi Camii’nde cuma namazı kılacağım sevdası ile cihatçı milisleri eğitip, donattığın­ızı ve ÖSO, SMO gibi isimler takarak Suriye’ye gönderdiği­nizi herkes bilmiyor mu?

İçeride ve dışarıda pek çok kişi sizi bitmekte olan bir savaşı, savaşa direk taraf olarak devam ettirmeye çalışan devlet olarak görüyor. SDG’YI terörist olarak tanımıyors­unuz, Esad iktidarını tanımıyors­unuz, Suriye Milli Ordusu adını taktığınız silahlı güçlerle Suriye’ye giriyorsun­uz ve orada yeni bir iktidar oluşturmay­a çalışıyors­unuz. Dışarıdan böyle görünüyors­unuz. İçerideki insanlarda­n önemli bir kısmı da harekatı böyle değerlendi­riyor. İçteki ve dıştaki gerekçeler haklı değil. Haklı olmayan bir davayı savunmak da kolay değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye