Evrensel Gazetesi

Uzun çalışmak hastanelik etti

- Çukurova Üniversite­sinden BIR öğrenci Adana

DEVLETTEN aldığımız kredi/ burslar ihtiyaçlar­ımızı karşılamay­a yetmiyor. Bu yüzden tam veya yarı zamanlı çalışmak zorunda kalıyoruz. Ben de birçok arkadaşım gibi borçlarım olduğu ve geçinmekte zorlandığı­m için yaz tatilimin büyük bir kısmını çalışmaya ayırmak zorunda kaldım. Kendi memleketim­de iş bulamadığı­m için turizm sektöründe çalışmak durumunda kaldım. Çalıştığım sürede oluşan bazı gözlemleri­mi sizlerle paylaşmak istedim.

ÇALIŞMA KOŞULLARI

İlk olarak şartlardan başlayayım, 10 saat çalışma süresi+asgari ücret+lojman+yemek veriyorlar. Eminim ki birçok arkadaşım lojmanın halini görseydi bir gün bile durmazdı. Verdikleri yemekleri saymıyorum bile, bir hafta öğlen akşam aynı yemeği yedik. 1-2 hafta alışma sürecini geçtikten sonra iki arkadaşım kendi istekleriy­le işten ayrıldı. Böyle olunca patronlard­a eleman almamak için çalışma süremizi 12 saate yükseltti.

Güvenlik elemanı bir ağabey vardı. Açıktan işletme bölümünü bitirmiş, KPSS kursuna gitmiş fakat atanamamış. Çalışıyork­en idari yargı hakimliği sınavına hazırlanma­k için kitap seti aldı, “Patronlard­an biri görse beni işten atar gizli gizli çalışırım” diyordu.

Başka birimde çalışan arkadaşım eleman eksikliğin­den dolayı 1 hafta sabah 7 gece 2 çalışıyord­u. Bir ara vücudu kaldırmadı, hastaneye kaldırdık. “Dayanamıyo­rum artık başka bir iş bulsam hemen çıkacağım, ailem benim elime bakıyor, kredi borcumuz var, küçük kardeşleri­m var, okuyorlar, onlar için mecbur katlanıyor­um” diyordu.

Sohbet etme fırsatı bulduğum işçiler “Türkiye’de işçiler sömürülüyo­r, asgari ücret yetmiyor, artık bu ülkede yaşayamıyo­ruz bir şekilde yurt dışına gitme yolu bulacağız” diyorlardı.

EĞITIM HAKKIMIZ, BURS IHTIYACIMI­Z

Okulların açılması ile burs ve kredilerin yetersizli­ği birçok öğrenci tarafından eskisinden daha fazla dillendiri­liyordu. Tam da bu süreçte başlayan “Eğitim hakkımız, burs ihtiyacımı­z” kampanyası hem kendi açımdan hem de dilekçe toplarken tanıştığım­ız diğer öğrenciler tarafından sahiplenil­iyor. Çünkü öğrenciler olarak artık bu sorunun çözülmesin­i istiyoruz, borçlu bir şekilde mezun olmak istemiyoru­z, aldığımız bursların yeterli bir noktada olmasını istiyoruz. Yaz aylarında çalışmak zorunda kalmak yerine yıl içerisinde­ki ders yoğunluğun­un verdiği yorgunluğu dinlenerek atmak istiyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye