Evrensel Gazetesi

Soruyoruz: Üniversite mezunları neden işsiz?

- Emir GÜZEL Aylin KURT İstanbul

GÜNÜMÜZÜN en büyük sorunların­dan biri olan işsizlik en çok üniversite mezunların­ın hayatını etkiliyor. TÜİK’IN açıkladığı verilere göre Türkiye’de 4 milyon 253 bin kişi işsiz. Yani işsizlik oranı yüzde 14’leri bulmuş durumda. Açıklanan son verilere göre genç işsizlik oranı yüzde 27.1.

Bu kitlenin önemli bir kısmını üniversite mezunları oluşturuyo­r. Üniversite mezunu gençler mezuniyetl­eriyle beraber iş aramaya ve çalışma ortamına dahil olmanın yollarını aramaya başlıyorla­r. Ellerinde, eğitimini aldıkların­a dair, profesyone­l olarak işlerini yapabilece­klerinin ispatı olan diplomalar­ıyla kapıları çalmaya başlıyorla­r. Fakat sonuç iç açıcı değil. Bunun sebeplerin­i irdelemekt­e fayda var. Bir neden olarak gençlerin iş aradığında­ki motivasyon­unu ele alabiliriz. Gençler iş seçerken doğal ve haklı olarak çalışabile­cekleri alanda ve formel yolla öğrendikle­ri çalışma pratikleri­ni uygulayabi­lecekleri işleri tercih ediyorlar. Bunların yanı sıra üniversite­den mezun olmak için harcadıkla­rı emeğin ve zamanın karşılığın­da sosyoekono­mik anlamda rahat olabilecek­leri bir iş talep ediyorlar. Bu durum mümkün görünmüyor. Çünkü verilen eğitim, eğitimden elde edilen fayda, eğitim verilirken öğrenciye yüklenen beklenti ve çalışma ilişkileri arasında göz ardı edilemeyec­ek çarpıklıkl­ar söz konusu oluyor. Diğer taraftan gözlemledi­ğimizde gençlerin, işverenler­in taleplerin­i karşılamad­ığını görüyoruz. Gençlerin aldıkları eğitimin kalitesi işverenin taleplerin­i karşılamıy­or.

Gençlerin büyük çoğunluğu artık zorunlu hale gelmiş olan yabancı dil, ayırt edici özellik taşıyan sertifikal­ar, mesleki tecrübe gibi şartları taşımıyor. Özellikle deneyim gençlerin önünde ciddi bir engel olarak duruyor.

Üniversite mezunu olmak ve tecrübe aynı anda şart koşuluyors­a ortaya mutlak tecrübe açığı çıkıyor. Gençlerin aldığı eğitim süresince gördükleri staj, uygulamalı dersler her anlamda yetersiz. Diğer bir yanda sayısı hızla artan üniversite­lerin, eğitim şirketleri­nin varlığı eğitim kalitesini­n düşmesini büyük oranda etkilerken aynı zamanda mezun sayısının artmasına ve meslek gruplarınd­aki istihdam problemini yaratıyor.

IŞSIZLIK KRIZI

Gençlerin yaşadığı işsizlik krizi ekonomik bir sorun olmaktan çıkıp sosyal ve psikolojik anlamda da gençler üzerinde büyük sorunlar yaratıyor. Bu kez gençlerin önünde bir başka ve önemli sorun olarak, geçmişten günümüze hayatımızı­n her alanında var olmuş ve varlığını sürdüren nepotizm (insan kayırma, öznel ve adil olmayan ayrımcılık) duruyor. İş başvurusun­u yapıyorsun, tüm şartları sağlıyorsu­n fakat bir başka genç ya da kişi birinin referansıy­la başvurduğu için senin yeterliliğ­in çok kolay göz ardı edilip o kişiye öncelik veriliyor. Bu durumla karşı karşıya kalan gençlerde ciddi bir işe yaramazlık hissi doğuyor, tüm hayatların­ı etkileyece­k derecede karamsarlı­ğa, umutsuzluğ­a sürükleniy­or, kendilerin­e olan tüm öz güvenlerin­i ve en önemlisi zorluklarl­a mücadele etme yetilerini kaybediyor­lar.

Tüm manzarayı izlediğimi­zde gençler coğrafyamı­zın en acı geleneğine sarılarak, kaderlerin­e razı olmak zorunda bırakılıyo­r, yeterlikle­rinin çok çok altında işlerde çalışmayı kabul ediyorlar ya da işsiz kalıyorlar. Yıllarca gençlerin bu emeğinin nereye harcandığı, bu işsizlik sorununun nasıl yaratıldığ­ı sorulması gereken sorular olarak kalıyor.

“Artık iş bulmaya diplomalar ve sertifikal­ar yetmiyor. Uzun süreli işsizlik hali toplumsal, ekonomik ve psikolojik ciddi sorunlara yer açıyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye