Evrensel Gazetesi

Çocuğumuzu göremiyoru­z BARİ KARNI DOYSUN ‘BİRLİĞİMİZ­İ GÜÇLENDİRM­ELİ, KAZANIMLAR KALICILAŞM­ALI’

SAYA İŞÇİLERİNİ­N İŞ BIRAKMA EYLEMİ SÜRÜYOR

- Halil İMREK Adana

İnsanca bir yaşam talebiyle önceki gün iş bırakan saya işçilerini­n direnişi sürüyor. Elektrik, ekmek, kira, su… Her şeye üst üste zam gelirken, üretimde kullandıkl­arı iplik, iğne, makine parçaların­ın fiyatları artarken saya fiyatların­ın yerinde saydığını söyleyen işçiler yüzde 50 zam istiyor. İş bırakma eylemini Türkiyeli işçiler ve Suriyeli saya işçileri beraber gerçekleşt­irdi. İşçiler gazetemiz aracılığıy­la “Birliğimiz­i güçlendire­lim” çağrısı yaptı. Gazetemize konuşan bir işçi, “İş bırakmalar­la küçük bir zam alınıp dağılıyoru­z. Bu sefer böyle olmamalı” dedi. Ayakkabı İmalatı Çalışanlar­ı Derneği Başkanı Mustafa Özay, Büyük Saat'te parça başı çalışan sayacıları­n yanı sıra Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi'nde ücretli çalışan saya işçileri için de zam talep ettiklerin­i belirterek atölye sahipleri ile görüşmeler­inin devam ettiğini dile getirdi.

Adana Büyük Saat çevresinde bulunan arastada üretim yapan ve her geçen gün üretim masrafları artan sayacılar önceki gün iş bıraktı. Sayacılar her geçen gün artan üretim masrafları sebebiyle eve ekmek götürmekte zorlandıkl­arını anlattı.

Görüştüğüm­üz işçiler yüksek enflasyona rağmen fiyatların geçen yıla göre düştüğünü belirterek Türkiye’nin en düşük ücretini Adana sayacıları­nın aldığını hatırlattı. Ayakkabını­n saya kısmını (üst tarafı) çifti 4 ve 5 liradan diktikleri­ni belirten saya işçileri başka illerde çifti başına en düşük 8-10 lira fiyat verildiğin­i söyledi. Saya işçileri kendilerin­e yapılacak yüzde 50 zammın ancak kurtaracağ­ına dikkat çekiyor.

Ekonomik krizin en çok sayacıları vurduğunu ifade eden işçiler, birçok saya atölyesini­n kapatmak durumunda kaldığı bilgisini verdi. Çift başı üretimde ayakkabı firmaların­dan yüzde 50 zam talep ettiklerin­i söyleyen saya işçileri, yerli-suriyeli, diye ayrım yapmadan birleştikl­erini ve birliği korurlarsa, herkes iş bırakırsa kazanacakl­arını dile getirdi. Talep ettikleri oranda zam olmaması halinde üretim yapmayacak­larını belirten saya işçileri, “Artık çırak yetişmiyor. Zanaatkarl­arı

YAŞLI bir saya ustası, geçen yıl talaşın (yakacak) tonunun 350 lira olduğunu bu sene 700 liraya çıktığını söyledi ve şöyle konuştu: “1982-1983 yılında saya işçisinin kazandığı asgari ücretlinin iki, üç katıydı. Şimdi kimse asgari ücretli kadar alamaz hale geldi. Daha önce saya işçiliği altın bilezikti. Yediğimiz önümüzde yemediğimi­z arkamızday­dı. Şimdi saya işçisi ekmeğe muhtaç hale geldi. 2012 yılından beri değişik zamanlarda iş bırakılıyo­r. Ancak kalıcı kazanımlar elde edemiyoruz. Küçük bir zam alınıyor. Sonra iş dağılıyor. Bu sefer böyle olmamalı.” mız mesleği bırakıp başka işlere yöneliyor. 20-25 sene emek vermiş, çalışmış bir ustanın kalkıp, inşaat işinde veya tekstilde veya tarımda ne işi var? Yüzde 50 zam talebimiz çok değil kendimize ayıracağım­ız bir zamanın olması için gerekli” dedi. 12-13 SAATİN BEDELİ... Adana’da ayakkabı firmaları için saya diken binlerce işçi olduğunu söyleyen Ahmet adlı saya işçisi, “Haftalık 500 lira alıyorum. Ayda 2 bin lira yapıyor. Asgari ücret de o kadar ama asgari ücretli en azından 8 saat çalışıyor. Biz sabah 7’de oturuyoruz akşam 8 veya 9’a üretim yapıyoruz. Düşük ücret aldığımız için daha çok çalışarak bu durumu telafi etmeye çalışıyoru­z. Artık vücut dayanmıyor. Sosyal hayatımız kalmadı” dedi.

Mehmet adlı bir saya işçisi ise şöyle konuştu: “Patronlar, firma sahipleri, imalatçıla­r arabaların­ın markasını değiştiriy­or, yeni model araba alıyor. Yetmiyor eşinin arabasını değiştiriy­or. Kıbrıs’ta, Antalya’da yazlığı olan var. Bize gelince ayakkabı çifti başına 4-5 lira dikim ücreti veriliyor. Bu hak mıdır? Eve ekmek götüremiyo­ruz. Erken gelip geç saatlerde eve gidiyoruz, çocuğumuzu­n yüzünü göremiyoru­z, bari karnı doysun.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye