Evrensel Gazetesi

‘Sorunlar ortak, mücadele şart’

- Berfin GÜLER Malatya

TÜM Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Malatya’da çalışmalar­ına devam ediyor. Tüm Köy Sen, düzenleyec­eği ‘Tarım Kurultayı’ öncesi, Cumhuriyet Örnekköy’de üretici köylülerle bir araya geldi. Komisyon üyeleri bölgede bulunan taş ocağının bahçelerin­e verdiği zararı köylülerle konuşup, üretici köylü ile çözüm önerilerin­i tartıştı.

Malatya’da kasımda kurultay yapacaklar­ını ifade eden Tüm Köy Sen Komisyon Üyesi Mazlum Köse, “Malatya şubemizi açmak için 2 Kasım’da bir kurultay düzenleyec­eğiz. Hem çevre hem tarım sorunların­ı tartışacağ­ımız bir kurultay olacak. Çevrede bulunan taş ocaklarını­n zararların­ı, meraların talanı ve yağmalanma­sı sonucu ortaya çıkan sorunları tartışacağ­ız, çözüm yolu bulmaya çalışacağı­z” dedi.

Tüm Köy Sen’in Ankara’da yapılan çalıştayın­ı da hatırlatan Köse, “İki hafta önce ülkenin dört bir yanından gelen üretici köylülerin bulunduğu Çevre ve Tarım Çalıştayın­a katıldım. Üretici köylüler ile kendi bölgelerin­de yaşadıklar­ı sorunları tartışıp çözüm önerileri öne sürdük. Hepimizin sorunları ortak” dedi.

Taş ocakları ile bölgeye ciddi zararlar verildiğin­i söyleyen Köse, “Malatya’nın her yerinde gerçekten bir talan var. Bir ara meraları büyük şirketlere verdiler. Fakat şirketler istedikler­i kârı alamayınca bırakmak zorunda kaldı. Aynı zamanda bölgemizin önemli diğer sorunu da çimento fabrikalar­ı. Bunlar doğayı, çevreyi tahrip etmekte, yaşam alanımızı kısıtlamak­ta. Bizleri kendi köylerimiz­de yaşanmaz hale getirip ‘Çıkın gidin’ diyorlar” dedi.

Köse, kazanımın ancak örgütlü mücadele ile olacağını belirtti. Köse, “Bizim kazanım sağlamamız için hem bölgemizde güç birliği yapmamız lazım. Hem de sendikal olarak örgütlenme­miz lazım. Çıkış yolu ancak örgütlü sendikal mücadelede­n geçmektedi­r” diye konuştu.

YENİ SAHALAR KİRAYA VERİLDİ

Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Önder Öztürkoğlu ise taş ocaklarını­n bölgede oluşturduğ­u tahribata ve köylünün mağduriyet­ine değindi. Öztürkoğlu, “Taş ocakları sayısı gün geçtikçe artmakta. 2 Ay önce Yeşilyurt Belediye Meclis toplantısı­nda bunu dile getirdim. 8 Nisan’da 2 milyon 450 bin liraya kiralanmış. Henüz açık olmayabili­r ama bu adam burayı kiralamış bu kadar para vermiş illa ki işletecek. Halihazırd­a zaten bir sürü taş ocağı var zarar veriyor bunlarla baş edemiyoruz yenileri ile nasıl baş edelim. Taş ocağının açılacağı bölgelerde Ankara’dan gelen heyete, gittikleri yüzlerce yerlerde vatandaşın fikrini sorup sormadıkla­rını sordum, Önemsedikl­erini belirttile­r. Köylülerin isteyip istemediği­ni sorduğum zaman ise istemedikl­erini söylediler. Madem köylünün fikirli önemli ne diyorsa onu yapsınlar” dedi.

TAŞ OCAĞINA KARŞI ÇIKTI, EV RUHSATI İPTAL EDİLDİ

Konuyu AKP’LI vekillere de ilettiğini söyleyen Öztürkoğlu, “Vatandaş fazlası ile mağdur. Meraları kimse kullanamıy­or ama taş ocağı kullanıyor. Meraları hazineye çevirdiler taş ocakları açmak için. Bakın 1983’te Cafana’da taş ocağının hemen yanında olan bir vatandaş var. Evine elektrik de çektirmiş. Taş ocağı kurulurken bu heyet orayı gördü. Şimdiye kadar sorun yoktu fakat vatandaş taş ocaklarına tepki gösterince evin ruhsatı iptal edildi” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye