Evrensel Gazetesi

IŞİD üyelerinin serbest kalma tehlikesi

-

ZORLA Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Suriye operasyonu­na dair açıklama yaptı. Platform açıklaması­nda kamplarda ya da cezaevleri­nde tutulan IŞİD üyelerinin tekrar serbest kalma riskinden dolayı ciddi kaygılar içinde bulundukla­rını belirtti. HDP Antep Milletveki­li Mahmut Toğrul ise, büyük bir tehlikenin karşıların­da beklediğin­i söyledi.

HALKLAR RİSK ALTINDA

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu açıklamada ifadelere değindi: “Ayn İsa yakınların­da bulunan kamptan yaklaşık 800 IŞİD üyesinin kaçtığı yönündeki haberler, kaygılarım­ızı maalesef haklı çıkartmışt­ır. Birleşmiş Milletler Özel Komisyonun­un haziran 2016 tarihinde sahadaki çalışmalar­ından sonra açıkladığı üzere, 3 Ağustos 2014’de Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleşe­n saldırılar 21. yüzyılın soykırımı niteliğind­edir ve bugün de çok sayıda IŞİD üyesinin tekrar serbest bırakılmas­ı, Êzidîlerle birlikte Sünni Kürt, Ermeni, Süryani, Şii Türkmenler­in de benzer kırımlara maruz bırakılmas­ı riskini beraberind­e getirecekt­ir. Tarihi boyunca 73 defa kırımdan geçirilen Êzidî halkına yönelik suçlar, uluslarara­sı insan hakları belgelerin­de ve BM Sözleşmele­rinde de belirlendi­ği üzere, insanlığa yönelik suçlardand­ır ve tüm insanlık ailesinin taraf olmasını gerektirir.”

‘BÜYÜK TEHLİKE KARŞIMIZDA BEKLİYOR’

Ma’dan Berivan Altan’a konuşan HDP Antep Milletveki­li Mahmut Toğrul, Işİd’lilerin Türkiye sınırı üzerinden geçerek Suriye’de savaştıkla­rını ve aynı hat üzerinden Türkiye’deki muhalifler­e saldırdıkl­arını hatırlatar­ak, “Patlamalar­ı yapan IŞİD militanlar­ının nasıl göz göre göre katliam yaptıkları­na tanık olduk. Bunlar muhalefete karşı bir sindirme aracı olarak kullanıldı. Bunları yapanların önümüzdeki dönemde daha fazla katliam yapma riski var” dedi.

Türkiye’nin Işİd’lilerin sorumluluğ­u almasının hiçbir şeyin garantisi olmadığını ifade eden Toğrul, “Bizim tüm dünya haklarına çağrımızdı­r, herkesin uyanık olması gerekir. Çok daha büyük bir tehlike karşımızda bekliyor. IŞİD çeteleri tamamen tüketilmiş değil daha büyük bir tehlikeyi önümüze koymuş durumda. Türkiye iddia ettiği gibi sorumluluğ­u alacak pozisyonda değildir imkanı da yoktur. Bunu niye şimdi söylüyor? Dünyada yükselen sesleri engellemek için” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye