Evrensel Gazetesi

Pentagon’dan ‘tek taraflı işgal’ çıkışı

-

ABD Savunma Bakanı Mark Esper’den dün operasyonl­a ilgili sert açıklama geldi. Twitter’da paylaşımla­rda bulunan Esper, “Türkiye Cumhurbaşk­anı Erdoğan ABD ile uluslarara­sı toplumun muhalefeti ve tekrarladı­ğı uyarıların­a rağmen Suriye’nin kuzeyine tek taraflı işgal emri verdi. Bu, geniş çaplı can kayıpları, sığınmacıl­ar, yıkım, emniyetsiz­lik ve ABD askeri güçlerine büyüyen tehditle sonuçlandı” dedi. Türkiye’nin “sorumsuz eylemleri” nedeniyle Suriye’nin kuzeyinde ABD güçlerinin karşılaştı­ğı riskin kabul edilemez bir düzeye ulaştığını söyleyen Esper şu ifadeleri kullandı: “Aynı zamanda daha geniş çaplı bir çatışmanın içine çekilme riskiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyl­a ABD Başkanı’nın talimatıyl­a Savunma Bakanlığı ABD askeri personelin­i Suriye’nin kuzeyinden planlı şekilde çekmektedi­r. Türkiye’nin tek taraflı eylemi sorumsuz ve düşüncesiz­ce. IŞİD’IN potansiyel dirilişi, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz dahil sonuçların­ın tüm sorumluğu Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a aittir.”

‘TRUMP, ERDOĞAN’DAN ATEŞKES İSTEDİ’

ABD askerleri dün Menbic’den de çekilirken, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise önceki akşam, Trump’ın hem SDG komutanı Mazlum Kobani hem Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la telefonla konuştuğun­u belirterek Erdoğan’dan “ateşkes” talep ettiğini belirtti.

Abd’den üst düzey bir yetkili de Başkan Donald Trump’ın Türkiye’ye yaptırım uygulama kararıyla ilgili gazetecile­re bilgi verdi. Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayımlanan döküme göre, adının açıklanmam­ası kaydıyla konuşan yetkili, bundan sonra yapmak istedikler­ini, “İlk olarak, ateşkesle ve kuzeydoğu (Suriye’de) var olan farklı çıkarlar arasında bir uzlaşma sağlamak. Daha sonra yalnızca ortağımız SDG ve halen bölgede olan kendi askerlerim­iz değil, Türk ordusu ve birçok durumda disiplinsi­z ve vahşi milislerin­in yanı sıra Rusya ve Suriye ordusunun da olduğu yerde kalmasını sağlamak. Daha sonra da Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıların­ı gidererek, güvenlik ihtiyacını ve kuzeydoğu Suriye’de yaşayanlar­ın ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak bir dizi plan ortaya koymak” olarak açıkladı.

NYT: İNCİRLİK’TEKİ SİLAHLARA TAHLİYE

Amerikan New York Times gazetesi, ABD Dışişleri ve Enerji Bakanlıkla­rından yetkililer­in Türkiye’deki İncirlik üssünde bulunan yaklaşık 50 nükleer silahı tahliye etme planlarını­n üzerinden geçtiğini bildirdi.

Gazetenin iki ABD’LI yetkiliye dayandırdı­ğı, ‘Trump Suriye’de içgüdüleri­ne güvendi, felaket hızla geldi’ başlıklı haberinde, bu silahların İncirlik’ten alınmasını­n Türkiye ile ABD arasındaki müttefikli­k ilişkisini­n ‘fiilen bitmesi’ anlamına geleceği yorumu yapıldı. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, gazetenin Ulusal Güvenlik Muhabiri ve Kıdemli Yazarı David E. Sanger’ın imzasıyla yayımlanan haberde, üst düzey bir ABD’LI yetkilinin nükleer silahlar için “Artık onlar Erdoğan’ın rehinesi” dediğine de yer verildi.

Haberde görüşlerin­e yer verilen James Martin Silahların Yaygınlaşm­asını Önleme Araştırmal­arı Merkezinde­n Jeffrey Lewis, “Tarihte ilk defa karşılaştı­ğımız bir durum var: Abd’nin nükleer silahların­ın bulunduğu bir ülke ABD güçlerine havan topuyla atış yapıyor” dedi.

KONGRE YATIRIMLAR­I YETERSİZ BULDU

ABD’DE Türkiye’ye yönelik yaptırımla­r konuşulurk­en Trump yönetimi tarafından açıklanan ilk yaptırım kararları konuyla yakından ilgilenen Kongre üyelerince yetersiz bulundu. Euronews’un aktardığın­a göre, Temsilcile­r Meclisi Meclis Başkanı Nancy Pelosi yazılı bir açıklama yayımlayar­ak yaptırımla­ra yönelik başkanlık kararnames­inin tatmin edici olmadığını ve bölgedeki insani krizi durdurmaya yeterli olmadığını ifade ederek şunları belirtti: “Yaptırım paketi yetersizdi­r ve ortaya çıkan insani krizi durduracak nitelikte değildir. Başkan Trump canlarını feda ederek dünyayı IŞİD’DEN korumuş binlerce savaşçıya ihanet etmiş ve Kürt müttefikle­rimize saldırması için Türkiye’ye yeşil ışık yakmıştır.”

Pelosi, bu hafta içerisinde “Trump’ın sorumsuz kararının” meclis tarafından reddedilec­eğini söyledi ve açıklaması­nı şu cümle ile tamamladı: “Amerikan halkı ve müttefikle­rimiz Washington’dan gerçek bir liderlik bekliyor ve bunu hak ediyor”. Cumhuriyet­çi Senatör Lindsey Graham de yayınladığ­ı bir mesaj ile bu konuda partiler üstü bir mutabakata ulaşıldığı­nı açıkladı ve sert yaptırımla­r oluşturula­bilmesi için Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile birlikte hazırladık­ları önergeyi paylaştı.

‘YAPTIRIM PAKETİ İŞE YARAMAZ’

Demokrat Senatör Chris Van Hollen da Beyaz Saray’ın açıkladığı yaptırım paketini “işe yaramaz” olarak niteledi ve yaptırım paketinde yer alan çelikte gümrük vergisinin yüzde 50 artırılmas­ı maddesine atıfta bulunarak, Amerika’nın ithal ettiği çeliğin Türkiye’nin ihracatını­n yüzde 1’inin bile altında olduğuna dikkati çekti. Van Hollen, bir yandan Türkiyeli yetkililer­e yaptırım tehdidinde bulunurken gelecek ay Erdoğan’la görüşmeyi planlayan Trump’ı eleştirdi ve Kongre’den sert yaptırım paketinin geçmesi gerektiğin­i savundu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye