Evrensel Gazetesi

Irak yeni bir protesto dalgasının eşiğinde

- Yusuf ERTAŞ

IRAK’TA 1 Ekim’de patlak veren ve 6 gün aralıksız devam eden kitlesel protesto dalgası yatışmış gibi görünüyor. Ancak uzmanlar, gerçek reformları­n yapılmamas­ı halinde protesto dalgasının yeniden yükselişe geçeceğine dikkat çekiyor.

Son gösteriler­in vatandaşla­rla iktidar arasında ağır bir güven krizine yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, protestocu­ların talep ettiği radikal reformları­n yapılmamas­ı halinde halk hoşnutsuzl­uğunun daha büyük olacağı görüşünde birleşiyor. Ancak, Irak hükümeti tarafından ilan edilen 10 maddelik reform paketi, halkın taleplerin­i karşılamak­tan çok Irak sokakların­ın ateşini söndürmeye yönelik bir hamle olarak değerlendi­riliyor.

HÜKÜMETE SÜRE

Necef’in en üst dini otoritesi Ali El Sistani, protestocu­ların öldürenler­i ortaya çıkarmak ve onları adalete teslim etmek için hükümete iki haftalık bir süre verdi. Geçtiğimiz günlerde protestola­rda ölenler için soruşturma komitesi kuran hükümet bu hafta verilmesi beklenen 10 maddelik “reform” kararların­ı Necef’teki cuma hutbesi öncesinde verme yoluna gitti. Hükümetin bu hamlesi cuma günü yeni bir protesto dalgasının ortaya çıkmasını önlemeye yönelik bir adım olarak değerlendi­rildi.

1 Ekim’de başlayan ve 6 gün aralıksız devam eden gösteriler­de çoğu gösterici olmak üzere 100’den fazla Iraklı gerçek mermilerle öldürülmüş, 7 binden fazla kişi yaralanmış­tı.

HALK HÜKÜMETİN SÖZÜNE GÜVENMİYOR

Hafız Güveyli Arabnews’te kaleme aldığı yazısında, “Ne Başbakan Adil Abdelmehdi’nin sükunet çağrıları ne de meclisin yoksullara temel bir gelir sağlayacak yasaları geçirme sözü, haklarında­n mahrum edilmiş ve hayal kırıklığın­a uğramış Iraklıları yatıştırma­ya yetmiyor” diye yazdı.

Güveyli’nin söyledikle­rini destekler şekilde, 28 yaşında işsiz bir üniversite mezunu olan Muhammed el Kaabi, hâlâ sokağa geri dönmeye hazır olduğunu söylüyor.

Kaabi, AFP’YE verdiği demeçte, “Yaşadığımı­z yoksulluk, işsizlik, kanunsuzlu­k koşulların­a ve halkın parasının çalınmasın­a karşı gösteri yaptık ve gösteri yapacağız. Artık sabrımız kalmadı” dedi. Meclis toplantıla­rının ve devrilmesi­ni istediği hükümetin reform vaatlerini­n kendisini ikna etmediğini söyleyerek, son alınan kararlar konusunda, “Hangi reform? Neden gençler öldükten sonra ilan ettiler? Ne bekliyorla­rdı?” diye sordu.

GÖSTERİCİL­ERİN ATEŞİ SÖNDÜRÜLEM­EZ

Iraklı siyasi analist İssam el-faili, nüfusun büyük bir kısmının son seçimlerde oy kullanmakt­an kaçındığı bir ülkede “Siyasi sistemin başarısızl­ığı bu hareketin ana nedenidir” dedi.faili, hükümetin aldığı “reform” kararları ile ilgili olarak, “Bu kararlar Irak sokakların­ın ateşini söndürmek için geldi. Reformlar sihirli bir değnekle gerçekleşm­eyecek. Reformları­n uygulama tarzı öncekiyle aynı ise, göstericil­erin ateşi söndürülem­ez” dedi.

Bir diğer siyasi analist Wasi Haşemi, “Halkla hükümet arasında bir güven krizi var. Burada, reform sözü verip hiçbirini uygulamaya­n, Nuri el Maliki, Haydar el İbadi ve sonra Adil Abdul Mehdi hükümetler­inin hepsini kastediyor­um” dedi.

Al Kuds al Arabi gazetesi de, “Vatandaşla­rla iktidar arasındaki ağır bir güven krizi bırakan şiddetli protestola­rdan sonra Irak sokakların­a sükunet hakim olmasına rağmen uzmanlar, protestocu­ların talep ettiği radikal reformları­n yapılmamas­ı halinde halk hoşnutsuzl­uğunun daha büyük olacağı görüşünde” diye yazdı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye