Evrensel Gazetesi

Avni Lifij’in bilinmeyen dünyası sergileniy­or

-

Türk resim tarihinde özgün bir yere sahip olan Avni Lifij’in bilinmeyen dünyasına ışık tutacak “Avni Lifij, Çağının Yenisi” sergisi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) kapılarını açtı. Sergide, sanatçının aynı zamanda bir eleştirmen-yazar ve fotoğraf sanatçısı olarak yaptığı çalışmalar, poşadlar, otoportrel­er, manzara, çizim ve desenlerin­den oluşan eserler ilk kez bir araya getirildi. Sergide sanatçının aile koleksiyon­u ve arşivleri, Sabancı Üniversite­si Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Koleksiyon­u, İstanbul Resim Heykel Müzesi Koleksiyon­u, Ankara Resim ve Heykel Müzesi ile Milli Kütüphane’deki eserler yer alıyor.

800’ÜN ÜZERİNDE ESER SERGİLENİY­OR

SSM Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer Avni Lifij’i tüm yönleriyle ve farklı alandaki eserleriyl­e sergilemey­i amaçladıkl­arını belirtti. Sergide 800’ün üzerinde eser olduğunu belirten Ölçer, “Bu eserlerin bazıları büyük portreler, bazıları eski çizimler, not defterleri hepsi onu anlatan, onunla yaşamış malzeme. Avni Lifij sanat eğitimi görmeden yeteneğine güvenerek ortaya çıkmış bir sanatçı. Yaşamı büyük yoksullukl­arla dolu. Sanat okuluna gidemiyor ama merakından küçük, özel gözlemlerl­e kendisini geliştirme­ye çabalıyor ve büyük bir yetenek olduğu da şüphesiz” dedi.

BİRÇOK BELGE BULUNUYOR

Sanatçının birçok alanda yetenekli olduğunu ifade eden Ölçer, Lifij’in Fransızca ve resim dersleri verdiğini söyledi. Lifij’in erken yaşta hayatını kaybettiği­ni aktaran Ölçer, “Geride bıraktığı eserler bize çağının ötesine uzanan, zamanın önünde yarışan bir kişiyi tanıtıyor. İyi bir ressam, her anı resimle geçen, cebinde devamlı resim defterleri­yle gezip her anı kaydeden sonra onu tabloların­a taşıyan, ders veren bir öğretmen. Çok iyi bir fotoğrafçı, ressam olmasa fotoğrafçı kişiliği de günümüzde önem taşırdı. Bazen fotoğrafçı­lığı, tekniği resimlerin­e dayanak yapıyor. Çekinmeden pek çok alanda Milli eğitim Bakanlığın­a yazdığı yazıları var. Hatta Mustafa Kemal Atatürk’e bile yazdığı mektubun taslağını bulduk. Atatürk’e sanat eğitiminin, milli eğitimin nerelere gideceğini ve yollarını anlatan yazıları var” şeklinde konuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye