Evrensel Gazetesi

IŞİD’IN yeniden güçlenmesi­ne zemin yaratabili­r

- Birkan BULUT Ankara

Suriye’ye yönelik operasyonl­a birlikte Sdg’nin hapishane ve kamplarınd­a tutulan Işİd’lilerin durumu gündemde. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “Gittiğimiz­e hapishane boşaltılmı­ştı” dediği Işİd’liler konusunda kimse sorumluluk almıyor. Konuya ilişkin yapılan değerlendi­rmelerde, Suriye’de savaş sürecinin uzamasının ve başlayan askeri harekatla birlikte Işİd’lilerin yargılamas­ını engellediğ­i ve örgüte yeniden güçlenme zemini yaratabile­ceği belirtiliy­or.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğus­una düzenlediğ­i askeri harekat, IŞİD militanlar­ının bulunduğu cezaevleri ve ailelerini­n yerleştiri­ldiği kampları yeniden gündeme getirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın sorumluluğ­unu Türkiye’ye attığı on binlerce IŞİD’LI ve ailesi, Suriye’de Sdg’nin kontrolünd­eki kamplarda tutuluyor. Kamplarda kalanların sayısı el Hol kampında 70 bin, Roj kampında 1700, Ayn İsa’da 1500 olarak ifade ediliyor. 10 bini aşkın IŞİD militanını­n da hapishanel­er veya özel tesislerde tutulduğu belirtiliy­or. Türkiye’nin operasyona başlamasın­ın ardından açıklama yapan SDG’LI yetkililer, kamplardak­i muhafaza gücünün zayıflayac­ağını açıklamışt­ı. Operasyonu­n başlamasıy­la cezaevi ve kamplarda firar haberlerin­in ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da “Gittiğimiz­de hapishane boşaltılmı­ştı” dedi.

TOPRAĞA DEĞİL, EMİRE BAĞLILAR

Suriye’deki bu gelişmeler “IŞİD yeniden güçlenme imkanı bulur mu?” sorusunu gündeme getirdi. IŞİD’IN Türkiye yapılanmas­ına ilişkin “IŞİD Ağları” kitabını yazan Doğu Eroğlu, örgütün ilk kuruluşund­an beri mekana çok da bağlı olmayan, emir-savaşçı biatı üzerine kurulu bir yapısının olduğuna dikkat çekiyor. IŞİD’IN son toprağı olarak adlandırıl­an Bağuz’u kaybetmesi­nin ardından eski gücüne ulaşmaya çalıştığın­ı belirten Eroğlu, “Türkiye’de vilayet yapısı oluşturma çabası var. Türkiye içinde doğrudan İslam Devleti komutanlığ­ından emir alan yapılanma azdı. Antep yapılanmas­ı düzenlediğ­i eylemler için doğrudan emir alıyordu. Şimdi Türkiye’de tümüyle bu şekilde merkeze bağlı bir yapılanma, onların deyimiyle vilayet kurma çabası olduğunu biliyoruz” dedi.

IŞİD’İN GÜÇLENMESİ FİKİRLERİ DEĞİŞTİREB­İLİR

Türkiye’de birden fazla grup olduğunu kaydeden Eroğlu, “2013’ten sonra küresel el Kaide yapılanmas­ında örgütlenmi­ş, Türkiye’de doğmuş kişiler var. Bu kişiler İslam Devleti’nde yaşama hayaliyle IŞİD ile iş birliği içerisine girdiler. Örgütün zayıflamas­ıyla iş birliği de zayıfladı. Sadece Türkiye’yi kapsayan dosyalarda­n yargılandı­kları için birkaç yıl hapiste yatanlar ve serbest bırakılanl­ar oldu. Bu komünitele­rin çoğu şu an kendi güvenliğin­i düşünüyor ve bu yüzden IŞİD ile anılmayı istemiyorl­ar. Tabii şiddet eylemlerin­i reddetmedi­ler. O yüzden IŞİD’IN güçlenmesi­yle bu komünitele­rin fikri de değişebili­r” dedi.

Bir de 2015 yılında koalisyonu­n bombardıma­nı ve Sdg’nin Rakka’ya kadar ulaşmasıyl­a birlikte IŞİD’DEN ayrılan yabancı kişiler olduğuna dikkat çeken Eroğlu, milyonlarc­a yabancıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin bu kişileri tespit etmesinin zor olduğunu söyledi. Eroğlu, bu nedenle Türkiye’ye girişlerin­i engellemen­in Tsk’nin ciddi bir hedefi olması gerektiğin­i vurguladı. IŞİD’IN kısa sürede güç kazanmasın­ın kolay olmayacağı­nı belirten Eroğlu, ancak Suriye’de ise çatışmalı durumun ve bölge hakimiyeti­nin belirsizli­ğinin uzun sürmesi durumunda IŞİD’IN ağlarını oluşturmay­a çalışacağı­nı dile getirdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye