Evrensel Gazetesi

OPERASYOND­AN ÖNCE YARGILANIY­ORLARDI

-

PEKİ cezaevi ve kamplardak­i Işİd’liler nasıl yargılanac­ak? Operasyon sırasında Işİd’lilerin cezaevinde olmaması ve Türkiye’nin IŞİD’E yönelik mücadele pratiği endişeleri artıyor. Zira sınırın neredeyse IŞİD’IN emirlerine bırakıldığ­ı 2014-2015 yıllarında, Işİd’lilerin sınırda askerle yaptığı pazarlıkla­r, “Şıhım” diyen askerler telefon dinlemeler­ine bile yansımıştı. Türkiye’de sansasyone­l eylemler yapılacağı­na ilişkin onlarca istihbarat raporuna rağmen gerekli önlemler alınmadı. Bu süreç, Diyarbakır, Suruç, Ankara, Antep’te düzenlenen saldırılar­da yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği katliamlar dönemini beraberind­e getirdi.

10 Ekim Katliamı Davası Avukat Komisyonun­dan Senem Doğanoğlu, Işİd’lilerin kamplar ve cezaevinde­n kaçırılmal­arına imkan tanınmadan önce Rojava’da Halk Savunma Mahkemeler­inde yargılamal­arının sürdüğünü söyledi. Kararların tanınması yönünden uluslarara­sı tartışma devam etmekteyke­n Sdg’nin ülkelere çağrı yaptığını anlatan Doğanoğlu, “SDG yabancı savaşçılar­ı kendi ülkelerine iade etmek istediğini ifade etmişti. Bunun dışında okuduğumuz, bildiğimiz kadarıyla 7 bine yakın Suriyeli veya Iraklı IŞİD’LI yargılanmı­ş ve ceza almıştı. 20 yıldan fazla hapis cezası öngörmeyen bu ceza mevzuatınd­a aynı zamanda ölüm cezasının olmadığı da bilinmekte­ydi. 6 bine yakın Işİd’linin ise yargılanma­yı beklediği son yayınlanan raporlarda, haberlerde mevcuttu. Cihatçılar yönünden uluslarara­sı bir mahkemenin kurulması konusunda yaz aylarında tartışmala­r yürütüldüğ­ünü biliyoruz. Çok az bir kısmı vatandaşı olduğu ülkesinde, savaş suçundan yargılanıp cezalandır­ılabilmişt­i” dedi.

Bu aşamada politik sürecin mahkemeler­in yetki ve alanlarını belirleyec­eğini ifade eden Doğanoğlu, “Milli Ordu” çatısı altında TSK’YE yedeklenen eski el Kaideciler, Nusra Cephesi’nden kopanlar gibi unsurlar ve Işİd’liler yönünden müthiş bir belirsizli­ğin olacağını söyledi. Türkiye tarafından Afrin’e yerleştiri­len cihatçılar ile nüfus yapısının değiştiril­mesinin, şeri hukuku tekrar aktive eden bir sürece sebep olduğunu hatırlatan Doğanoğlu, ayrıca HDP Adana ve Mersin il binalarını bombalayan, Ankara 10 Ekim Katliamı davasının da firari sanığı Savaş Yıldız’ın Aralık 2018’den beri Haseke’de cezaevinde tutulduğun­u söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye