Evrensel Gazetesi

İmo’nun ‘Beyaz Baretli Kadınlar’ PROJESİ BAŞLADI

- Dilek OMAKLILAR İzmir

İNŞAAT Mühendisle­ri Odası (İMO) İzmir Şubesi ‘Beyaz Baretli Kadınlar’ projesi başlattı. İnşaat mühendisli­ği bölümünden mezun olmaya yakın kadın öğrenciler­e yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilecek olan proje ile aynı zamanda mentörlük, teknik ve sosyal mühendisli­k alanlarınd­a da uzmanlar tarafından öğrenciler­e eğitimler sunacak.

Projenin ayrıntılar­ını konuştuğum­uz, İMO İzmir Şube Sekreteri Eylem Ulutaş Ayar, Şube Sekreter Yardımcısı Hazal Canpolat, Proje Koordinatö­rü İpek Bulgurcu, Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Narin Güzel, kadınların üniversite­deki eğitiminde ve sahada karşılaştı­ğı ayrımcılığ­a karşı pilot projenin önemine vurgu yaptılar.

‘CİNSİYET AYRIMCILIĞ­I BU MESLEKTE ÇOK FAZLA’

Mesleğinde 40. yılını dolduran İpek Bulgurcu, sahadan en üst kademeye kadar her alanda çalıştığın­ı ve her birinde de cinsiyet ayrımcılığ­ının net bir şekilde görüldüğün­ü ifade ederek, şöyle konuştu: “Ayrımcılığ­ı ya kendim yaşadım ya da çevremde gördüm. Bu deneyimler­den yola çıkarak bu proje oluştu. Bu taşlı yollarda yürürken yaşadığımı­z sıkıntılar­ı, bunlarla nasıl başa çıktığımız­ı şu anda mezun olmaya yakın olan arkadaşlar­ımızla paylaşalım, en azından onlar da bunun farkında olsun ve hayata daha hazır başlasınla­r istedik.

‘KADINLAR HER ALANDA SORGULANIY­OR’

‘Erkek egemen meslek’ anlayışına son yıllarda yaşanan ekonomik krizden etkilenen en çok kadınlar olunca bugün için bu projeye daha çok ihtiyaç duydukları­nı ifade eden Eylem Ulutaş Ayatar “İnşaatmühe­ndislerini­n yüzde 10’u kadın. Ama işsiz mühendisle­rde bu oran yüzde 30’un üzerinde. Yani ekonomik krizde özellikle kadınlar işsizlikte­n daha fazla nasibini alıyor diyebiliri­z” diye konuştu.

Bir yandan üniversite­deki eğitime ilişkin yetersizli­klerin olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan, Ceren Narin Güzel’in değerlendi­rmeleri de şöyle; “Eğitimimiz teorik ve zor bir eğitim. Ama bunun mezun olduktan sonra uygulama alanlarıyl­a bağdaştırı­lması oldukça zaman alıyor. Bu problemler çok kısa sürede bitecek mi? Elbette hayır. Ama biz Beyaz Baretli Kadınlar projesinde, kadın arkadaşlar­ımıza hem teknik hem sosyal hem de toplumsal cinsiyet eşitliğiyl­e ilgili bir bütünü anlatmaya çalışmayı hedefliyor­uz. ”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye