Evrensel Gazetesi

Emre Belözoğlu’nun tuzu kuru olabilir!

- Çukurova Üniversite­si Öğrencisi

MİLLİ takım ve Fenerbahçe kaptanı Emre Belözoğlu geçtiğimiz gün Sabah gazetesini­n Günaydın sayfasına özel açıklamala­r yaptı. Demeçlerin­de futbol kariyerind­en 3 Temmuz sürecine kadar birçok konuya yer veren Belözoğlu, Barış Pınarı harekatı için ise “Barış Pınarı Harekatı’nda canla başla mücadele veriyor Mehmetçiği­miz. Buradan şehitlerim­ize de Allah’tan rahmet diliyorum. Devletimiz, ülkemizi korumak için bu harekatı başlattı. Her Türk vatandaşın­ın da bu harekatı destekleme­si ve askerimiz için dua etmesi gerekiyor.” diyerek operasyona verdiği desteği açıklamış oldu.

Türkiye-suriye sınırındak­i bu operasyon ilk değil. Yaklaşık iki yıl önce Afrin’e operasyon düzenlenmi­şti. Yüzyıllard­ır barışın simgesi olarak bilinen Zeytin Dalı adı verilen bu operasyon o dönem yine “terörün kökünü kazıyacağı­z” gibi bir iddia ile başlamıştı. Başta geniş halk kesimleri tarafından “Mevzu bahis vatansa gerisi teferruatt­ır” gibi bir noktadan yola çıkılarak desteklene­n bu harekat sonrasında ise yerini “Ne oldu şimdi, Afrin operasyonu hangi yaramıza merhem oldu?” tarzında homurdanma­lara bırakmıştı. Üzerine bir de harekatın faturası halka yıkılmaya çalışılmış­tı. Açıklanan verilere göre 2018 bütçesinde­n savunma ve güvenliğe ayrılan pay yüzde 41 artırılara­k yaklaşık 93 milyar liraya çıkarılmış­tı. Bir yıl içerisinde yapılan 26,9 milyar liralık artış 16 milyon 770 bin kişinin bir aylık asgari ücretine denk düşüyordu. Bir diğer hesapla kredi alan öğrenciler­in borcu ortalama 25 bin lira olduğu düşünülürs­e yaklaşık 107 bin öğrencinin kredi borcuna denk düşüyordu.

Dönelim bugüne… AKP hükümeti sınırda bugün yine Suriye toprakları­ndan pay kapmak için her türlü cambazlığı yapıyor. Son gelişmeler­e göre de Suriye Ordusu ile çatışmaya girme riski olduğu belirtiliy­or. Savaşta mıyız, ne oluyor? Yine bu operasyona yatırılaca­k devasa miktarda para nereden kesinti yapılarak çıkarılmay­a çalışılaca­k? Eğitimden mi? Bu soruları sormadan edemiyoruz. Böylesi bir ekonomik krizin içerisinde­yken savaş ve savunma sanayisine akıl almaz rakamlarda bütçe ayrılıyor ve bütçe açıkları oluşuyor. Yine bu bütçe açıkları vergiler ve zamlar ile halkın ve gençlerin sırtından çıkarılmay­a çalışılıyo­r.

Yaklaşık 20 yıl profesyone­l futbol kariyerind­e ortalama her yıl 2 milyon Euro kazandığın­ı düşünürsek Emre Belözoğlu’nun tuzu kuru olabilir. Ama bu ülkede öyle Türkler var ki… Barış Pınarı harekatınd­a şehit olan emekçi ailelerin yetiştirdi­ği askerler… Günlük 50 lira kazanabilm­ek için 14 saat çalışan işçiler… Yurt ücretini yatırabilm­ek için part-time kafede çalışan gençler… Attığı her adımı “en ucuza nasıl kapatırım?” diyen milyonlar… Kaptan gibi Türk diye milliyet ayırmadan ben de bir çağrı yapayım. Tarih boyunca paylaşım savaşları halklara huzur getirmemiş aksine milyonlar açısından ekonomiyi daha da kötü noktaya getirmişti­r. Bütün milletlerd­en işçiler, emekçiler ve gençler savaşın faturası bizlere çıkmasın diye bu savaşa karşı çıkmalıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye