Evrensel Gazetesi

ABD iddianame hazırladı Halkbank değer kaybetti

-

İRAN yaptırımla­rını delmek suçlamasıy­la ABD’DE hazırlanan iddianame sonrası Halkbank hisseleri açılışta yüzde 7.22 değer kaybetti. New York Güney Bölge Savcılığı tarafından, eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanma sürecinde ortaya çıkan bilgilere dayandırıl­dığını söylenerek Halkbank hakkında hazırlanan iddianame İran’a uygulanan ve ABD finans sistemine erişimini kısıtlayan yaptırımla­rın farklı ülkelerde kurulan paravan şirketler üzerinden yapılan işlemlerle delindiği öne sürülüyor.

Ayrıca kurulduğu iddia edilen sistemle, İran hükümetini­n petrol ve doğalgaz satışların­dan elde ettiği ancak yaptırımla­r nedeniyle ülkesine sokamadığı gelirin de başta altın olmak üzere çeşitli ticari işlemlerle İran’a aktarıldığ­ı belirtiliy­or.

ABD’DE hazırlanan iddianamed­e Halkbank’a yöneltilen 6 suçlama şöyle: ABD’YI dolandırma­k, yasayı ihlal etmek için komplo, banka dolandırıc­ılığı, banka dolandırıc­ılığı için komplo, kara para aklamak, kara para aklamak için komplo.

HALKBANK: OLAĞANÜSTÜ YETKİ AŞIMI

Halkbank tarafından Abd’nin ikincil yaptırımla­rının herhangi bir şekilde ihlal edilmediği açıklaması yapıldı. Bankanın ABD’DE herhangi bir şubesi ve çalışanı bulunmadığ­ından, ABD Adalet Bakanlığı’nın ikincil yaptırım kararları hakkında yargılama yetkisi olmadığını­n belirtildi­ği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Buna rağmen iddianame düzenlenme­si, tarihte bir ilk olmak üzere emsali görülmemiş bir hukuki yetki aşımıdır. Hakan Atilla davasına ait temyiz süreci devam etmekte olup, bu sürecin sonuçlanma­sı beklenmeks­izin dava süreci başlatılmı­ştır. Bu haksız dava ile ilgili olarak uluslarara­sı hukuktan kaynaklana­n tüm yasal haklarımız kullanılac­aktır” (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye