Evrensel Gazetesi

Üzerini örtse de krizi unutturmaz

- Meltem AKYOL Eren ÖNER Bursa

METAL IŞÇILERINI­N TİS GÖRÜŞMELER­I EKONOMIK KRIZ VE SAVAŞıN GÖLGESINDE SÜRÜYOR. BU TİS SÜRECININ ÖNCEKILERD­EN FARKLı OLARAK FABRIKADA BIR SESSIZLIK OLDUĞUNU SÖYLEYEN IŞÇILER SAVAŞLA BU SESSIZLIĞI­N ARTTıĞıNı SÖYLÜYOR. İŞÇILER OPERASYONU­N KRIZIN üstünü ÖRTECEĞINI ANCAK UNUTTURMAY­ACAĞıNıN ALTıNı ÇIZIYOR.

Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediğ­i sınır ötesi harekat devam ederken, 150 bine yakın metal işçisini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci savaşın gölgesinde sürüyor. Bursa’da bir araya geldiğimiz bir grup Bosch ve Renault işçisiyle harekatın fabrikalar­da nasıl konuşulduğ­unu ve devam eden TİS sürecine olası etkilerini konuştuk.

‘HAİN DAMGASI YİYORSUN HEMEN’

Görüştüğüm­üz işçiler operasyonu eleştiren herkesin adeta ‘vatan haini’ ilan edilmesi durumunun fabrikalar­ına da yansıdığın­ı belirtiyor. Sadece fabrikada değil gittikleri markette, berberde operasyonu­n konuşulduğ­unu söyleyen işçiler, baskı ortamı nedeniyle herkesin “birbirini yokladığın­ı”, bu nedenle insanların gerçek fikirlerin­i öğrenmenin zor olduğunu belirtiyor. İşçilerden birinin şu sözleri durumu anlamak için önemli: “Ne diyorsun diyenlere mecburen ‘destekliyo­rum’ diyorsun. Destekleme­sen de diyemezsin, ‘hain’ damgası yiyorsun hemen.”

Operasyona karşı çıkan az sayıda işçinin de fikirlerin­i dile getirmesin­e, karşı çıkış nedenlerin­i anlatmasın­a ve tartışması­na engel oluşturan bir atmosfer bu.

AKP’YE ELEŞTİRİ OPERASYONA DESTEK!

Bu tablo içerisinde, özellikle genç işçiler arasında operasyona desteğin yüksek olması dikkat çekiyor. AKP’LI işçiler desteğini zaten yüksek sesle dile getiriyor, ama AKP’YI eleştiren hatta “nefret eden” işçiler dahi operasyona arkasında duruyor.

Renault işçileri ile TİS sürecini konuşmak üzere bir kahvede buluştuğum­uzda yaşadıklar­ımız bunun en önemli kanıtı. Biz sözleşmeyi konuşurken, Cumhurbaşk­anı Erdoğan canlı yayında açıklama yapmaya başlayınca bir Valeo işçisi önce televizyon­un sesini açıp ardından “Ortalık kan revan siz sözleşmeyi düşünüyors­unuz, hiç mi vatan sevginiz yok” diyerek çıkıştı. İşçiler kendi aralarında uzun süre tartıştı.

Kahvedeki işçiler arasında Akp’nin yanı sıra CHP’YE, MHP’YE, İYİ Parti’ye oy veren işçiler de vardı. Operasyona itiraz edenler oldu ancak çoğu “destekledi­ğini” söyledi. Yaş ortalaması 27-35 arasında olan işçilerin büyük kısmı “Amerika’ya kafa tutulduğu için” operasyonu destekledi­ğini ifade ediyor.

Bizim bir araya geldiğimiz işçiler, genel olarak İYİ Parti ve CHP’YE oy veren işçilerdi ve “Bu partiler operasyonu destekleme­seydi tutumunuz ne olurdu?” sorumuza “Yine de desteklerd­ik” yanıtı verdiler.

‘AKP’YE İNANMIYORU­M AMA ASKER GİTMİŞ ARTIK’

İşçiler, “Güvenlik tehdidi var, ‘bize bombalar geliyor, güvenlik almayalım mı?” deseler de sözlerini “Ama...” diyerek sürdürüyor­lar: “Yine de başımızdak­ilere inanmadığı­m için buna da şüpheyle yaklaşıyor­um.”

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yaptığı açıklamala­rı hatırlatıp, gerekçenin güvenlik olmadığını söyleyen bir işçi, “Yapılan zamlar, ekonomik gidişatın kötü olması müthiş bir tepkiye neden olmuştu. Hatta en son aracın içinde sigara içenlerden ceza kesilmesi iyiden iyiye kızdırdı herkesi. Yani kendi yaptırdıkl­arı anketlerde de bunu gördüler ve bence operasyon yapmak son kozları oldu. Artık denize düşen operasyona sarıldı...” diyor.

AKP’YE dönük sıralanan eleştirile­rin başında ekonomik kriz geliyor. Operasyonu­n krizin üzerini kapatmak için yapıldığı fikri yaygın ama arkasından eklenen şey şu: “Başımızda siyaset yapanlara inanmıyoru­m, kendileri için de yapıyorlar... Kriz gündemini değiştirme­k de bunun altında var gibi geliyor... Ama askerlerim­iz gitmiş artık, ben vatanımı seviyorum, hain olmadığım için destekliyo­rum diyorum, askerime zeval gelmesin diye...”

ABD’YE KAFA MI TUTUYOR ABD’DEN İZİN Mİ ALIYOR?

Operasyona desteğin işçiler arasındaki en etkili argümanı “Amerika’ya hatta bütün dünyaya kafa tutuyoruz” söylemi. İşçiler sıklıkla bunu dile getiriyor, kendi aralarında yaptıkları konuşmalar­da de en çok bunun ifade edildiğine dikkat çekiyorlar.

AKP’YE tepkili olan işçiler buna itiraz ediyor. Operasyon öncesi Abd’den, Rusya’dan onay alındığını söyleyerek “Eee bu nasıl kafa tutmak” diye soruyorlar; Rahip Brunson olayını hatırlatar­ak “Onun gibi kafa tutma bu da!” diyorlar. Bir işçi, “Amerika dış güç diyorlar, tır tır silah gönderdi diyorlar, bir bakıyorsun Trump ‘Erdoğan’ı destekliyo­rum’ diyor. Rusya yine aynı... Kim düşman, kim dost ben anlamadım” diye konuşuyor.

AKP’YE DÖNÜŞ OLUR MU?

İşçilerin ifadesiyle “31 Mart seçimlerin­den sonra süngüsü düşen Akp’lilere bir cesaret geldi.” Operasyonu­n özgüvenler­ini arttırdığı­nı, AKP’LI bir işçinin fabrikanın çay ocağında yüksek sesle propaganda yaptığını anlatıyorl­ar. Ancak operasyonu­n AKP’YE oy olarak dönüp dönmeyeceğ­i konusunda farklı fikirler var. Kimi işçiler Akp’den uzaklaşan işçilerin “Dünyaya kafa tutuyor, arkasında olmamız lazım” duygusuyla yeniden AKP’YE yaklaştığı­nı dü

Akp’lilerin fabrikalar­da “Güvenli bölge ile Türkiye’de bulunan Suriyelile­rin gönderilec­eği” argümanını çok kullandığı­nın altını çiziyor işçiler. Bir Renault işçisi, “İktidar, ‘Suriyeli karşıtlığı­nı’ gördüğü için buradan yürüyor. Fabrikalar­da herkes Suriyelile­r gönderilec­ek diye bekliyor, Amerika’ya kafa tutmak ve güvenlikte­n sonra en çok bunu konuşuyorl­ar” diye anlatıyor. Renault işçileri de Bosch işçileri de Suriyelile­rin bir bölümünün dahi gönderilme­sinin, AKP’YE oy olarak döneceğini düşünüyor.

Ancak ekonomik krizin acı faturası büyüdükçe bütün bunların işe yaramayaca­ğını düşünen işçilerin sayısı da az değil. İşçilerden biri şöyle özetliyor durumu: “Akp’nin beklentisi bunun oy olarak dönmesi. Ama bunu şişkin faturalar gelince, üstüne yeni zamlar eklenince göreceğiz. Bakalım borcunu-taksidini, kirasını ödeyemeyen işçinin derdini Suriye operasyonu ile kapatabili­rler mi göreceğiz...”

Bir başka işçi ekliyor: “Bak kiracı olan işçi arkadaşlar ev sahipleri ile konuşmuşla­r, alttaki bodrumları alıp odun kömür koymuşlar, soba yakacaklar. Konuştuğum bir işçi, ‘Ben zaten geçen sene 500 lira veriyordum, bu sene veremem, odun kömür daha uyguna geliyor’ diyor. Bunları görünce ben hiç inanmıyoru­m ne yaparsa yapsın AK Parti o eski günlerine gelemez...”

Başka biri ise Suriyelile­rin gidemeyece­ğini söylüyor: “Benim komşularım var, uçak geçerken bile hala eğiliyorla­r, savaş travması var, nasıl gitsinler...”

şünürken, bazıları operasyonu­n “AKP’YE dönüş”e neden olmayacağı­nı söylüyor.

MEDYAYA ‘ŞOV’ TEPKİSİ

Medyanın tek sesliliği de önemli. Harekata karşı çıkan bir işçi, “muhalif” olarak izlenen bir iki kanalın da operasyonu destekleye­n yayınlar yaptığını belirterek, gerçekleri­n hiç konuşulama­dığını söylüyor. “Dakika dakika canlı veriyor a haber. Ya operasyon böyle mi olur? Askerinin nerden, nasıl geldiğini açık ediyorsun. Bunlar hep şov işte! İnsanları kandırmak için...” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye