Evrensel Gazetesi

TİS’İ OLDU BİTTİYE GETİREBİLİ­RLER

-

BIR yandan ekonomik kriz bir yandan operasyon, metal işçilerini­n devam eden sözleşme sürecini baskı altına almış durumda. Işçiler güvensiz ve kaygılı.

Görüştüğüm­üz Bosch ve Renault işçileri TIS’IN fabrikalar­da “neredeyse hiç” konuşulmad­ığını söylüyor. Ekonomik olarak zor durumda olan işçilerin işten atılma kaygısının arttığına, daha önce mücadeleci işçilerin atılmasını­n da sessizliği besleyen nedenlerde­n biri olduğuna işaret ediyor işçiler.

Özellikle sendikacıl­ara olan güvenin iyiden iyiye azaldığını­n altını çizen işçiler, “Kimse sözleşmede­n bahsetmiyo­r, eskiden sendikacıl­ar geldikleri­nde işçiler soruyordu, sıkıştırıy­ordu; şimdi gelmiş sendikacı dolaşıyor, kimsenin umurunda değil. Eskiden umut vardı, şimdi inanmıyoru­z” diyor. Bosch’ta seçilmiş temsilcile­rin görevden alınması, yerlerine genel merkezin atama yapması güveni iyiden iyiye zedelemiş. “Bizim seçtiğimiz temsilciyi de başkanı da indirdiler, kayyum atandı. Seçilmişle­rin hepsi gitti, şimdi genel merkez ne derse ona bakıyorlar.” Ancak TIS’IN konuşulmam­asını henüz sürecin başında olunmasına bağlayan işçiler de var. Görüşmeler­in ilerlemesi­yle birlikte tartışmala­rın artacağını, işçilerin daha çok sorgulayac­ağını dile getiriyorl­ar. Operasyonu­n TIS sürecini olumsuz etkileyece­ği görüşü de yaygın. “Operasyon devam ederse TIS sürecini baltalar. Ben zaten ekonomik süreç yüzünden zorlanacağ­ımızı düşünüyord­um ama şimdi bunu koz olarak kullanır işveren” diyor işçilerden biri. Patronun bunu kullanacağ­ına hepsi emin. Daha önce “milli güvenlik” gerekçesiy­le grevlerini­n ertelendiğ­ini hatırlatıy­orlar: “Bundan önce ‘beka’ meselesini kullandığı gibi yine kullanır. Grevler engellendi, milli güvenlik dediler, ‘zam da neymiş, oturun yerinize’ deyip kestirip atabilirle­r, belki de alabileceğ­imizin üçte birinden tutturmaya çalışacakl­ar.”

‘BİZİM DE EKONOMİK SAVAŞIMIZ VAR, ONU NE YAPACAĞIZ?’

Operasyonu­n devam etmesi durumunda sözleşmeni­n oldu bittiye getirilme ihtimalini­n de yüksek olduğunu düşünüyorl­ar. Ancak uygun ortamı olduğunu düşünseler de bunun sendikaya tepkileri büyüteceği­ni de ekliyorlar. “MESS ile Türk Metal oturacak, birbirimiz­e lazımız, sen beni gör ben seni deyip olabilecek mantıklı bir şeyde anlaşacakl­ar gibi geliyor bana. 500-600’den aşağısı olmaz, ondan aşağısı milleti üzer” diyor işçilerden biri.

Bütün bu havanın değişeceği­ne dair umutsuzluk hakim olsa da yaşadıklar­ı deneyimler­i hatırlatan işçiler, tepkilerin önüne geçilemeye­ceğini ifade ediyorlar. “Tamam savaş var ama bizim de ekonomik savaşımız” var diyen işçiler, “Birlikte olmazsak bu kötü hava daha da kötü olur, birlikten başka yolumuz yok” çağrısında bulunuyorl­ar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye