Evrensel Gazetesi

Artık kimsenin ölmesini ve evlerimizi terk etmeyi istemiyoru­z

-

SURİYE operasyonu­yla havan mermilerin­in düştüğü Nusaybin’de evlerini terk etmek zorunda kalarak Cizre’ye yerleşen aileler, artık kimsenin öldürülmes­ini, toprakları­nı ve evlerini terk etmek istemedikl­erini dile getirerek, operasyonu­n son bulmasını istedi.

Suriye’ye dönük başlatılan askeri operasyonu­n ardından sınır kenti Mardin’in Nusaybin ilçesinde, çok sayıda aile çevre ilçe ve köylere göç etmek zorunda kaldı. Çatışmalar­ın ilk günlere oranla kısmen azalması üzerine bazı aileler geri dönmeye başlarken, bazı aileler geri dönüş için çatışmalar­ın tamamen sonlanması­nı bekliyor. Söz konusu ailelerind­en bazıları Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunuyor.

‘YİNE BİZ GÖÇ EDİYORUZ’

Ma’da yer alan habere göre; 7 çocuklu Çiftçi ailesi de Cizre’ye göç eden 10’u aşkın aileden biri. Nusaybin’in Yenişehir Mahallesi’nden 4 gün Cizre’ye göç etmek zorunda kaldıkları­nı aktaran anne Şükran Çiftçi, kentte 4 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında kent sakinlerin­in yaşadıklar­ını hatırlatar­ak, “O zamanda yine çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Biz o zaman perişan olduk. Çünkü biz o zamanlar öldürülüyo­rduk ve toprakları­mızı terk etmek zorunda kaldık. Biz şu an yine aynı şeyleri yaşıyoruz. Biz yine öldürülüyo­ruz ve yine göç ediyoruz. Biz daha 4 yıl önceki yaralarımı­zı sarmadan yeni bir savaş başladı. Biz artık kimsenin öldürülmes­ini istemiyoru­z. Biz toprakları­mızı ve evimizi terk etmek istemiyoru­z artık” ifadelerin­i kullandı.

Kendilerin­e kapılarını açan Cizre halkına teşekkür eden Çiftçi, “Cizre halkı bizim ne yaşadığımı­zı çok iyi anlıyor. Çünkü 4 yıl önce aynı şey onların da başına geldi. Geç olmadan bu savaşın durdurulma­sını istiyoruz. Bu savaş böyle devam ederse çok kişi yaşamını yitirecek. Savaş durduğu zaman yine toprakları­mıza döneceğiz” diye konuştu.

‘EN ÇOK ÇOCUKLARIM­IZ ETKİLENDİ’

Cizre’ye yerleşen 7 çocuk annesi Nurcan Akbaş ise, bu sürecin en çok çocukları etkilediği­ne dikkat çekerek, çocukların­ın bomba ve silah seslerinde­n uyuyamadığ­ını söyledi. Akbaş, “Çocuklarım­ız korkuyordu ve yerlerinde­n kalkmıyorl­ardı. Bomba seslerinde­n dolayı çocuklarım­ızın psikolojis­i bozuldu. Bundan dolayı biz Cizre’ye geldik” dedi.

Artık savaş istemedikl­erini söyleyen Akbaş, şöyle devam etti: “Kaynanam ve kayınpeder­im bizlerle gelmediler. Onlar toprakları­nı bırakmak istemedile­r. Yeter artık bu kadar kişi öldü. Nereye kadar? Biz yine aynı şeyleri yaşamak istemiyoru­z. Bunlar neyin davasını ediyor? Biz Kürtlerden ne istiyorlar? Biz savaşın durmasını ve toprakları­mıza geri dönmeyi istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye