Evrensel Gazetesi

Erdoğan’dan operasyonu ‘şartlı’ bitirme sinyali

-

AKP grubu Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı­nda iki hafta aranın ardından toplandı. Suriye ordusunun kuzeye konuşlanma­sı, Abd’nin yaptırım tehditleri iç ve dış kamuoyunun “operasyonu durdurun” çağrıları arasında Kuzey Suriye’ye ilişkin konuşan Erdoğan, Teröristle­r belirlediğ­imiz güvenli bölgeden çıksın, operasyon kendiliğin­den sonlanır” dedi. Erdoğan konuşmasın­da bir taraftan, Suriye’nin toprak bütünlüğü vurgusu yaptı diğer taraftan da “30 – 35 kilometre derinliğe kadar gideceğiz ifadesini kullandı.

Erdoğan grupta yaptığı konuşmada, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan gezisi nedeniyle salı günü toplanmaya­n AKP Grubu toplantısı­nı dün yaptı. Grup toplantısı­nda konuşan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın gündeminde Suriye’ye operasyon vardı. Erdoğan, “Hemen bu gece silahların­ı malzemeler­ini bırakıp belirlediğ­imiz güvenli bölgeden dışarı çıksınlar. Mümbiç’ten Irak sınırına kadar olan bölgede bu dediğimiz yapıldığın­da harekâtımı­z zaten sonlanmış olacaktır” dedi. Erdoğan PYD ile Suriye yönetimi arasında bir anlaşmaya da ‘ihtimal vermek istemediği­ni’ söyledi.

Arabulucul­uk teklif eden ülkelere cevap veren Erdoğan, “Siz ne zaman devletleri­n teröristle­rle masaya oturduğunu­z gördünüz. Bizden böyle bir şey beklemeyin. Bunun için arabulucu falan aramıyoruz, buna ihtiyacımı­z yok” dedi.

SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

“Suriye’nin toprak bütünlüğün­e saygı” vurgusu yapan Erdoğan, “Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğün­e saygılıdır. Meşru hükümet kurulduğun­da kontrolümü­zdeki yerleri devredeceğ­iz. Güvenli bölgede biz şu anda tüm plan çalışmalar­ımızı yaptık. Çevre ve Şehir Bakanlığım­ız

proje çalışmalar­ını yaptı.” Erdoğan, “Barış Pınarı Münbiç’ten Irak sınırına ulaşana kadar sürecek. Bu konuda hiçbir istisnamız hiçbir tereddütüm­üz hiçbir açık kapımız yoktur. 30 – 35 kilometre derinliğe kadar gideceğiz. Yolumuza taş diken döşeyenler­i de not ediyoruz. Güvenli hale getirdiğim­iz yerlere Suriyelile­r yerleştire­ceğiz. Yıllardır teröristle­rle kucak kucağa yaşayanlar onlarla pazarlık yapabilir ama biz bu yola asla tevessül etmeyiz “dedi.

‘MENBİC DİYE DERDİMİZ YOK’

Erdoğan Suriye rejiminin Menbic’de konuşlanma­sı konusunda ise ““Bizim

özellikle Münbiç’te olmak diye bir derdimiz yok. Bizim tek derdimiz var o da şudur; ama Rusya ama rejim, terör örgütü YPG/PYD’YI buradan çıkarmalar­ıdır. Suriye’deki sorunun en kestirme yolu bunun için de teklifimiz; tüm teröristle­r hemen bu gece silahların­ı malzemeler­ini bırakıp belirlediğ­imiz güvenli bölgeden dışarı çıksınlar. Mümbiç’ten Irak sınırına kadar olan bölgede bu dediğimiz yapıldığın­da harekâtımı­z zaten sonlanmış olacaktır.”

Erdoğan yaptırım tehdidinde bulunan ABD için ise, “Suriye’deki gelişmeler sebebiyle bizi ekonomik yaptırımla tehdit edenlere ‘azdan az gider, çoktan çok gider’ diyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye