Evrensel Gazetesi

Kuzey Suriye’de ipler Rusya’da

-

ABd’nin ve uluslarara­sı koalisyonu­n bölgedeki üslerinden çekilmesiy­le birlikte Rusya, Kuzey Suriye’deki etkisini artırıyor. Suriye ordusu ile birlikte Menbic’e gelen Rus askerleri kentte ilk kez devriye yaptı. Rus Bakan Lavrov, Rusya’nın, Türkiye-suriye sınırı güvenliği için iki ülke arasında iş birliğine sağlanması­na katkıda bulunacakl­arını açıklarken Cumhurbaşk­anı Erdoğan da Putin’le görüşmek için Rusya’ya gidiyor.

‘TÜRKİYE VE SURİYE ARASINDA İŞ BİRLİĞİ’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Türkiye-suriye sınırında güvenliğin sağlanması için iki ülke arasında iş birliği sağlanması­na katkıda bulunacağı­nı söyledi. Lavrov, “Rusya, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) ve uluslarara­sı hukuk kuralları çerçevesin­de hareket etmeye, Kürtler ile Şam arasında anlaşmalar­a varılıp bu anlaşmalar­ın yerine getirilmes­ini teşvik etmeye, Adana Mutabakatı’nda öngörüldüğ­ü gibi Suriye ile Türkiye hükümetler­i arasında ortak sınırların­da güvenliğin sağlanması için işbirliğin­e katkıda bulunmaya devam edecek” ifadelerin­i kullandı. Lavrov, Türkiye ve Suriye orduları arasındaki işbirliğin­in 1998 tarihli Adana Mutabakatı çerçevesin­de gerçekleşm­esi gerektiğin­i de söyledi.

KREMLİN: ERDOĞAN EKİM BİTMEDEN GELEBİLİR

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretini­n ekim bitmeden gerçekleşe­bileceğini ifade etti. Gazetecile­re konuşan Peskov, Erdoğan’ın Putin’in daveti doğrultusu­nda Rusya’yı ne zaman ziyaret edebileceğ­ine ilişkin soruya, “Ziyaret ekim sonuna kadar gerçekleşe­bilir” yanıtı verdi. Kremlin’e göre, Putin ve Erdoğan önceki akşam telefon görüşmesi gerçekleşt­irerek Fırat’ın doğusu dahil olmak üzere Suriye’deki durumu konuştu. Erdoğan, Putin’in Rusya’yı ziyaret davetini kabul etti.

MENBİC’DE RUS DEVRİYESİ

Rusya Silahlı Kuvvetleri yetkilisi Safar Safarov, Rus askeri polisinin Menbic’de ilk kez devriye faaliyeti gerçekleşt­irdiğini açıkladı. Basın mensupları­nın sorularını yanıtlayan Safarov, “Kendi sorumluluk alanımızı kontrol etmeye devam edeceğiz. Ana görevimiz, herhangi bir taraftan ateş açılması halinde halkın güvenliğin­i sağlamak. Bu bizim ilk görevimiz değil; burada 6 ayı aşkın bir süredir çalışıyoru­z ve kimseyle sorun yaşamadık” dedi. Safarov, “Rus bayrağı görüldüğün­de, çatışmalar kendiliğin­den duruyor. Türkler de Kürtler de bize zarar vermek istemiyor” diye ekledi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye