Evrensel Gazetesi

Siyasette aynı aracı sürekli PROF. DR. UZGEL KUZEY SURİYE OPERASYONU­NU DEĞERLENDİ­RDİ kullanamaz­sınız, bu bir kanıksama yaratır

- Meltem AKYOL İstanbul

Prof. Dr. İlhan Uzgel Abd-rusya anlaşması ile Suriye’de sürecin Türkiye açısından çıkmaza girdiğini belirterek, “Bazı sorunlar hallolmuş gibi görünse de kriz, işsizlik, harekettek­i çözülme gibi kalıcı sorunlar hala ortada” dedi.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyine operasyonl­arını sürdürüyor. Sahadaki dengelerin her an değiştiği bölgeye ilişkin gelişmeler­i gazetemize değerlendi­ren Prof. Dr. İlhan Uzgel, Amerika’nın Rusya ile anlaşarak çekildiğin­i söyleyip ekliyor: “Amerika Suriye’yi ve dolayısıyl­a PYD’YI Rusya’ya havale etti.” Suriye ordusunun bölgeye gelmesiyle birlikte dengelerin değiştiğin­i belirten Uzgel, Suriye Ordusu ile TSK arasında bir çatışmaya Rusya’nın izin vermeyeceğ­ini söyledi. Türkiye’nin mevcut durumda Suriye’den çekilmek zorunda kalabilece­ğini belirten Uzgel şu değerlendi­rmede bulundu: “Siyasette aynı aracı sürekli kullanamıy­orsunuz. Bu bir tür kanıksama yaratıyor, bu iş bir fiyasko ile de sonuçlanab­ilir. Hem ekonomik yükü arttırır hem hızlı çekileme gizlemez bir hal alır ve bu da geri tepebilir. Çok büyük risk aldı Erdoğan...”

AMERİKA, SURİYE’Yİ RUSYA’YA BIRAKTI

Türkiye Kuzey Suriye’ye bir operasyon başlattı, Amerika çekiliyor, yerine Suriye Ordusu geliyor... Bu baş döndürücü gelişmeler­i nasıl okumak lazım, süreç nereye gidiyor?

Amerika ile Rusya Suriye konusunda anlaştı. Yani Amerika, iddia edilenin aksine Türkiye ile değil, Rusya ile anlaşarak çekildi. Amerika ile Rusya arasında temaslar hep sürüyordu. Şunu söylemek gerekir ki Amerika Suriye’yi Rusya’ya bıraktı, karşılığın­da alacağı şeyler var kuşkusuz ama onların şu anda ne olduğunu bilmiyoruz. Şu anki gidişin böyle olduğunu düşünüyoru­m ama sahadaki dengeler her an değişiyor. Demek ki daha yukarıda başka bir hesap var, Suriye’deki alanı dolayısıyl­a PYD’YI de ve Suriye’yi de Rusya’ya havale etti.

İki taraf da Rusya ve Amerika, Türkiye’yi cezalandır­maya çalışıyor. Yani hem anlaştılar, Trump’la konuştu Erdoğan, anlaştı, ondan sonra da yaptırım getirdiler. Putin’le de konuştu... Yani biraz da koşulları fazla zorlayan Erdoğan yönetimini, iki taraf da anlaşıp, burun sürtme siyaset izliyor olabilirle­r.

ABD uzun süredir Suriye’deki bütün hesaplara Fırat’ın doğusu üzerinden dahil oluyordu, ne oldu da çekilme kararı aldı?

Normalde Suriye’nin doğusu Amerika’nın tek stratejik kazanımıyd­ı. Ve yine normalde bir emperyalis­t güç, kendisini o bölgeden çıkaran olmazsa çıkmaz. Amerika’yı oradan çıkarabile­cek hiçbir güç de yoktu, gitti yerleşti ve hiç kimse dokunamıyo­rdu, bir kere denedi Suriye Ordusu hemen cevabını verdi. Bir daha da deneme olmadı, anayasa süreci gerçekleşm­eden bir çekilme beklemiyor­dum doğrusu, bunun bir mantığı yoktu, o zaman bu kadar yatırım niye yaptı?

Niye yaptı? Bu sorunun cevabı hala belirsizli­ğini koruyor, ben yanıt verebilen de görmedim. Bu böyle bir Erdoğan-trump görüşmesin­in ötesinde bir şey, arkada başka bir şey pişiriliyo­r demek ki, başka bir plan yapıp bence bu özerklik meselesini Amerika Rusya’ya devretti ki bence olacak bu...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye