Evrensel Gazetesi

SURİYE YÖNETİMİ-SDG ANLAŞMASI NİHAİ BİR ANLAŞMA OLMAYABİLİ­R

-

Nasıl bir revizyon Sınırı Suriye Ordusu kontrol edecekse bu hikaye biter. Bu sefer Türkiye ile Suriye dolayısıyl­a Türkiye, Suriye-İran-rusya üçlüsüyle karşı karşıya gelecek, NATO da NATO değil ama NATO üyeleri de Türkiye’nin arkasında değil, Çin, Rusya, Avrupa Birliği de... Yani dünyanın önde gelen tüm güç merkezleri Türkiye’nin Suriye’deki varlığına karşı çıktı. Ben naçizane daha önce yazdığım bir yazıda Amerika ile Rusya anlaşır Türkiye açıkta kalabilir demiştim, öyle oldu galiba Türkiye biraz açıkta kaldı sanırım.

TÜRKIYE’NIN “Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” harekatıyl­a kontrol altına aldığı bölgeler var... Buralar için yeni çekilme mi gündeme gelir?

Normalde çekilmemek üzere girmişti oraya, yani biliyorsun­uz işte kaymakam atıyor, alt yapı yapıyor, işte en son da üniversite açmaya kadar gitti. Hatta aklında bütün o bandı kontrol etmekti, dolayısıyl­a da bunun gerçekleşm­e ihtimali artık çok çok azaldı. Türkiye’nin orada rahat hareket etmesinin nedeni Amerikan varlığıydı, bunu kimse böyle söylemek istemez ama Amerika’nın destekleme­k istemediği bir Türkiye Suriye’de yalnızlaşı­r. Dolayısıyl­a Türkiye’ye çekilme düşer. SURIYE yönetimi ve SDG/KÜRT özerk yönetimi arasındaki anlaşma bölgedeki dengeler bakımından olası sonuçları neler olabilir? Zaten bağlantıyı hiç kesmediler, temas hep sürdü, zaten fark ettiyseniz neredeyse eş zamanlı gerçekleşt­i, Rejimle Pyd’nin görüşmesi ile Amerika’nın çekilme açıklaması. Kürtler bunu öngörüyorl­armış belli ki ve bir B planı yapmışlar. Yani Kürtler bütün yumurtalar­ını tek bir sepete koymamışla­r. Bu nihai bir anlaşma olmayabili­r. Ama sürecin bundan sonra nasıl işleyeceği­ni gösterdile­r. Uzlaşmalar­ı da doğal, ikisinin de birbirine ihtiyacı var, yani Suriye Ordusu Amerika’nın bu kadar donattığı güçlerle çatışmak istemez, zaten yorgun bir ordu. O nedenle savaşmayı göze almaz. PYD de hedeflerin­e ulaşacak, özerklik istiyorlar ve o müzakereye tabi. Geniş bir alanı kontrol ediyorlar ve muhtemelen petrol gelirlerin­i paylaşıp, onun üzerine anlaşma yapıp çekilirler. Bunlar anayasa görüşmeler­i ilerledikç­e konuşulan meseleler olacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye