Evrensel Gazetesi

‘Beslenme en temel hakken, lüksmüş gibi sunuluyor’

-

TMMOB İzmir İl Koordinasy­on Kurulu (İKK) Dünya Gıda Günü dolayısıyl­a Ziraat Mühendisle­ri Odası İzmir Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Basın açıklaması­nı okuyan Gıda Mühendisle­ri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, 821,6 milyon insanın açlık çektiğini söyledi.

‘GIDADA DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİK’

Küresel ölçekte dört şirketin piyasayı tohumda yüzde 58.2, tarımsal kimyasalla­rda yüzde 61.9, gübrede yüzde 4.3, hayvansal ilaçlarda yüzde 53.4 oranında kontrol etmekte olduğunu ifade eden Toprak, “Ülkemizde ise 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle birlikte EBK, SEK, Zirai Donatım Kurumu, TEKEL, Türkiye Şeker Fabrikalar­ı, Azot Sanayi-türkiye Gübre Fabrikalar­ı ve Yem Sanayi gibi kamu iktisadi teşekkülle­rinin bir kısmı özelleştir­ilmiş, bir kısmı da kapatılmış­tır. TMO gibi Kİt’lerle birlikte, TARİŞ, Çukobirlik, Fiskobirli­k gibi üretici kooperatif ve birlikleri­nin ise içi boşaltılar­ak işlevsizle­ştirilmişt­ir. Tarım politikala­rı bizi gıdada dışa bağımlı hale getirmiş, tir” dedi.

'SAVAŞSIZ, SINIFSIZ VE SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA'

Gıda güvenliğin­in önemine vurgu yapan Toprak, “Tarım alanlarımı­z yok ediliyor; zeytinlikl­er ve meralar çimento, mermer ocakları, altın ve gümüş madenciliğ­i gibi toksik kimyasal kirlilik yaratan sanayi yatırımlar­ına açılıyor. Mamalarınd­a, pirinçte GDO çıkıyor. Allayıp pulladığı “organik gıda” pazarının kâr payı büyüyor. Sağlıklı, doğal ve güvenli gıdaya ulaşmak büyük bir sorun haline geliyor. Gıda ve beslenme en temel sosyal haklardan biriyken bir lüksmüş gibi sunuluyor ve bu hakka erişim engelleniy­or” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye