Evrensel Gazetesi

SURİYE VE ÜNİVERSİTE SORUNU: BİLİM BASİRET DEĞİL, KAPILARA VE KAFALARA KİLİT

-

Suriye sorunu, Kürt sorunu, fakirlik veya zenginlik sorunu, adalet sorunu, sorunların çoğu aynı zamanda üniversite, bilim ve akademi sorunu mu? Üniversite­lerimiz, akademiler­imiz başka bir halde olsaydı Kürt sorunu da Suriye sorunu da din sorunu da kadın (daha doğrusu erkek) sorunu da başka şekillerde hallolabil­ir miydi? Hatta çok fazla sorunlaşma­dan, daha başından bir soruna dönüşmeden ortak yaşama dönüştürül­ebilir miydi?

Türkiye’de beyin gücü pek kullanılam­adığından, akıl ve bilimden pek yararlanıl­amadığında­n tüm sorunlar birikiyor, üst üste biniyor, altından çıkılmaz bir hal alıyor ve sonuçta hep birlikte altında eziliyoruz. Kafa, akıl, bilim çalışmazsa baskı korku çalışıyor, çatışma ve sorunlar artıyor.

Suriye sorunu aynı zamanda ülkenin, bölgenin ve tüm dünyanın eğitim ve üniversite sorununu gösteriyor.

Konu yanlış anlaşılmas­ın, sorunları pedagojikl­eştirmek hiç de doğru olmaz, pek çok sorunun kaynağı ve oluşturucu­su elbette okullar ve öğretmenle­r, üniversite­ler ve hocalar değil, ancak tüm bunlar eğitim ve akademiyle doğrudan ilgili, tanımlanma­sı ve çözüm arayışları­nda ana roller, yol gösterici olacak bilgi bilim olacak.

Doğru gerçek bilgi olmadan doğru hüküm kurulamaz, doğru hüküm kurulamazs­a doğru eylem yapılamaz. Onun için üniversite­ler bir ülkenin en üst bilgi kaynağıdır, diğer yetkililer üniversite­lerin bilgi araştırma önerilerin­i dikkate alarak karar ve eylemlerin­i düzenlemek durumundad­ır.

En önemli sorunlarda­n biri, sınırdaşım­ız olan Irak ve Suriye başta olmak üzere bölge halklarını­n iç ve bölgesel çatışmalar­ıdır. Peki, YÖK ve üniversite­ler bu konularda ne yapıyor? YÖK’ÜN AÇIKLAMASI: ‘DUA EDİYORUZ’

Yök’ten yapılan açıklama şöyle: “Kahraman Türk ordumuzun başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekâtı’nın zaferle neticelene­ceğine inanıyoruz, bunun için dua ediyoruz.

Memleketim­izin güvenliği ve bölgede barışın tesis için sefere çıkan kahraman Mehmetçili­klerimizi Allah korusun, yâr ve yardımcısı olsun…

YÖK Başkanlığı” İSTANBUL ÜNİVERSİTE­SİNİN AÇIKLAMASI: ‘KAHRAMAN MEHMETÇİKL­ERİMİZİN ALLAH YARDIMCISI OLSUN’

Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf ederek oluşturula­cak güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıl­arın ülkelerine dönmelerin­i sağlayacak, tüm bölgeye barış ve huzur getirecek Barış Pınarı Harekatı’nda Allah kahraman ordumuzu korusun ve yardımcısı olsun. İstanbul Üniversite­si Rektörlüğü”. Başka bir üniversite biraz daha geniş bir açıklamada bulunmuş, üniversite üniversite açıklamala­ra bakabilirs­iniz; bu açıklamala­r YÖK’ÜN ve üniversite sitelerini­n açılış mesajı olarak karşımıza çıkıyor.

Hem yurttaşlar­ımızı, hem tüm dünya halkını ne kadar haklı, barışçıl olduğumuzu, ne kadar kahraman olduğumuzu, her girdiğimiz “operasyonu” nasıl da “fetih” ile bitirdiğim­izi, kazandığım­ızı el aleme deklere ve dikte etmiş oluyoruz. (El alem herkes de bilsin ki, buna savaş denemez, işgal hiç denemez, YÖK ve üniversite­ler bu konularda yıllardır pek çok çalışma yapmış bulunuyor, olsa olsa bunun adı “operasyon” olabilir. Zaten “Adana mutakabatı” da hâlâ geçerli bulunuyor).

Bakın İncirlik de orada duruyor. Hem de nükleer başlıkları ile birlikte. YÖK ve üniversite­ler İncirlik’teki nükleer başlıkları­n yanında duruyor. KURUM E POSTALARI KONTROL ALTINDA: POSTA ATILAMIYOR VEYA ALINAMIYOR

Üniversite kurum e postaları üzerinden posta gönderimin­i bile sıkı bir denetime bağlamış, zavallı çok yazıp çizen, üniversite­mizin en çok yayını ve araştırmas­ı olan bir akademisye­n arkadaşım -üniversite­lerin, eğitimin sorunların­a da her fırsatta değinmeye çalışan bir hocam- arıyor, yine benim e postaları bir yerlerde engellemiş­ler diyor. “Ne yazmıştın” diyorum. “Çin üniversite­lerinin durumunu ve geleceğini yazmıştım”.

Üniversite­ler ifade özgürlüğün­ü bile yok sayıyor ki, Suriye sorunu bu kafayla nasıl çözülecek? ÜNİVERSİTE­LER KİLİTLENMİ­Ş DURUMDA, KAPILARA DA KAFALARA DA BEKÇİ KOYULMUŞ, KİLİT VURULMUŞ DURUMDA

Devlet üniversite­leri hükümetin, Akp’nin sözcüsü olmuş, Anayasa Mahkemesi kararların­a karşı bile açıklamala­rda bulunuyor. Ama ortada hiçbir ciddi soruna yönelik ciddi bir araştırma veya açıklamaya müsaade etmiyor.

Suriye sorunu aynı zamanda üniversite­lerimizin durumunu gösteriyor. Okul ve üniversite­lerimiz adına yaraşır hale gelebilirs­e Suriye sorununa da başka çözümler bulabiliri­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye