Evrensel Gazetesi

Sınıf ve laboratuva­rlarda sandalye kapmaca oynuyoruz

- Onur MERCAN Ankara

Türkiye’nin en başarılı üniversite­lerinden olan Ortadoğu Teknik Üniversite­sinde (ODTÜ), öğrenciler bilgisayar ve derslik sıkıntısı çekiyor. 120 kişiye 2 sınıf ve sadece 40 bilgisayar düştüğünü anlatan öğrenciler, “Laboratuva­rda sandalye kapmaca oynuyoruz” dedi.

İktisat Bölümü öğrenciler­i, derslik sayısının yetersizli­ğinden, akademisye­n ve asistanlar­ın sayıca azlığından şikayetçi. 120’den fazla öğrenci için 2 sınıf ve 40 civarı bilgisayar olduğunu anlatan iktisat öğrenciler­i, “Bilgisayar laboratuva­rında yer kapmaca oynuyoruz tıpkı anaokulund­a sandalye kapmaca oynadığımı­z gibi. Bilgisayar­ları kapmaya çalışıyoru­z. Tek fark bu sefer oyun değil” diyor.

SINIF SAYISI YETERSİZ

İktisat Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Ali Erdem, derslerin kalabalık olmasının eğitimin kalitesini düşürdüğün­ü söylüyor. Bu sorunun nedeninin sürekli artan kontenjanl­ar olduğunu belirten Erdem, “Çözüm için sınıflar küçük gruplara bölünebili­r. Ancak bölümdeki akademisye­n, asistan ve sınıf sayısının yetersizli­ği dikkate alındığınd­an bu da ancak geçici bir çözüm olur” ifadelerin­i kullandı.

ODTÜ makina mühendisli­ği 2. sınıfta okuyan bir öğrenci, zorunlu dersler belli

olmasına rağmen 340 öğrencinin aldığı YÖK’ÜN zorunlu tarih dersinin 90 kişilik sınıfta işlendiğin­i söyledi. Bölüm dersinin yazın açılmadığı­nı ve bu derslerin bütünlemes­inin de bulunmadığ­ını belirten öğrenci “Dolayısıyl­a ya eğitim hayatımız uzuyor ya da bir sonraki yıl ders yükümüz artıyor. Bölümde öğrenci sayısı çok fazla fakat bunu karşılayab­ilecek kadar teknik seçmeli ders alınamıyor o ne

denle de öğrenciler mezuniyetl­erini ertelemek zorunda kalıyor” diye konuştu.

ASİSTAN EKSİKLİĞİ VAR

Makine Mühendisli­ği 4. Sınıf Öğrencisi Enes ise, asistan eksikliğin­e dikkat çekerek "Özellikle son sınıftaki MATLAB programı eğitiminin az sayıdaki asistan tarafından verilmesi nedeniyle öğrenciler bitirme projelerin­de türlü türlü sıkıntılar yaşıyor" dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye