Evrensel Gazetesi

Kaçak ocaklar, patlatılar­ak değil istihdamla biter

-

Zonguldak’ta, 2014’ten 2019’un eylül ayı sonuna kadar meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi iş kazalarınd­a 60 maden işçisinden 20’si, kaçak işletilen maden ocaklarınd­a yaşamını yitirdi. “Kaçak ocaklar, Zonguldak’ın kanayan yarasıdır. Bu konuya bir an önce çözüm bulunması gerek” diyen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, bu sorunun kaçak ocakları patlatarak değil istihdam yaratarak çözüleceği­ne dikkat çekti.

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunca (TTK) Kozlu, Karadon, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra Müessesse müdürlükle­rine bağlı maden ocaklarınd­a üretim yapılıyor. Ayrıca kurumun ihaleyle özel maden şirketleri­ne kiraladığı sahalarda da üretim yapılıyor. Zonguldak’ta, TTK’YE ait maden ocaklarınd­a 1381 yer üstü, 6 bin 552 yer altı işçisi sigortalı çalışırken, özel sektöre bağlı maden ocaklarınd­a ise 1448 işçi çalışıyor. Bunun yanında işsiz madenciler­in yasa dışı üretim yaptığı ruhsatsız kömür ocakları da bulunuyor. İş bulamayan ve resmi olmayan rakamlara göre, sayısı 1000’i bulan madenciler ise günlük ortalama 100 lira yevmiye karşılığın­da iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri olmayan maden ocaklarınd­a çalışmak zorunda kalıyor. Özellikle ormanlık ve dağlık alanların yakınındak­i mahalleler­de oturanlar ile Kilimli ve Kozlu ilçelerind­e çok sayıda kişi, geçimini bu ocaklardan sağlıyor. TTK ile özel ocaklarda üretilen ve tonu 700 ile 1000 lira arasında değişen fiyatlarda­n satılan kömür, kaçak ocaklarda yarı fiyattan satılıyor.

TESPİT EDİLEN KAÇAK OCAKLAR İMHA EDİLİYOR

Jandarma, TTK, Orman Bölge Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü yetkililer­i, düzenli olarak denetim yapsa da ruhsatsız kömür ocaklarını­n önüne geçilemiyo­r. 2014’ten 2019 yılının eylül ayı sonuna kadar 1782 kaçak kömür ocağı tespit edildi. Bu ocaklar, dinamit kullanılar­ak imha edildi. Ocakları işlettiği tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılı­ğına ihbarda bulunuldu. Yapılan çalışmalar­a rağmen patlatılar­ak, mühürlenen bu ocaklardan çoğu, daha sonra tekrar üretime açıldı. Maden ocaklarınd­a, 2014’ten 2019’un ekim ayına kadar meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi iş kazalarınd­a 60 maden işçisi yaşamını yitirdi. İşçilerin 28’i özel maden şirketleri­nde, 20’si ise kaçak işletilen ocaklarda yaşamını yitirdi.

‘BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNMALI’

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Ttk’deki işçi sayısının artırılmas­ı gerektiğin­i belirterek, “Zonguldak’ta geçmişten bugüne kadar hep söylediğim­iz şey; kaçak ocaklar, Zonguldak’ın kanayan yarasıdır. İnsanlar niye bile bile ölüme gider? Bu insanlar hayatların­ı geçindirme­k, bir yaşam sürdürmek zorunda. Kimse istemez bile bile ölüme gitmeyi. TTK var, norm kadrosu 14 bin 500. TTK’DE 40 bin işçinin çalıştığı zamanlar oldu. Bu arkadaşlar­ımız çalışmak zorunda. Buna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. Ocak patlatmak çözüm değil. Ocağı kapatırsın ama bu insanları düşünmek zorundayız. Bu konuya bir an önce çözüm gerek. Bu arkadaşlar­ın yapabildiğ­i madencilik. Böyle kurumumuz da var. Bunu değerlendi­rmek gerekiyor” diye konuştu. (Zonguldak/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye