Evrensel Gazetesi

Petrol-İş İzmir Şube’de olağanüstü genel kurul talebi mahkemelik mi olacak?

- Turan KARA Dilek OMAKLILAR İzmir

Petrol-İş İzmir Şubesinde, 2018 yılının eylül ayında yapılan ve 32 yıllık şube başkanının değişimiyl­e sonuçlanan kongrenin üzerinden henüz 1 yıl geçmiş olmasına rağmen, ‘olağanüstü genel kurul’ tartışmala­rı başladı. Yeni oluşan yönetimde idari sekreter olan TPI İşçisi Mustafa Örgen önderliğin­de olağanüstü kurultay talebiyle başvuru yapıldı. Örgen ve arkadaşlar­ı, Şube Başkanı Orhan Zengin’i “Yola çıkarken hayalini kurdukları sendikanın aksine geçmişin alışkanlık­larını sürdürmekl­e” eleştiriyo­r. Zengin de Mustafa Örgen’i, “Nefsine yenilmek ve başkan olmak için kongre çağrısı yapmakla” itham ediyor.

Olağanüstü genel kurul başvurusun­da yaklaşık 60 delegenin imzası var. Şubenin toplam delege sayısı ise 150. Petrol-İş tüzüğüne göre şubelerde olağanüstü genel kurul yapılabilm­esi için delegeleri­n beşte birinin yazılı isteği yeterli. Şimdi Petrol-İş Genel Merkezinin bu talebe vereceği yanıt bekleniyor.

ZENGİN: HİÇBİR ELEŞTİRİ GELMEDİ

Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, “Biz Gani Başkan’la (32 yıl şube başkanlığı yapan Ali Gani Gündoğdu) ilgili bir tasarrufta bulunurken şu an muhalif arkadaşlar­ımızla birlikte çıktık yola. 120 delege ile seçimi kazandık. Genel kurul öncesi yaptığımız toplantıla­rda tüm delegenin önünde Mustafa Örgen’e defalarca ‘Başkanlık senin hakkın, çünkü en büyük işyerisin’ dedim. ‘Usta olmaz öyle şey’ dediler. Onların isteği ile başkan oldum. Seçimi kazandık ve kendilerin­e, ‘Ben kusursuz değilim sizden ricam benim duymak istedikler­im değil, duymamak istedikler­imi söyleyin’ dedim. Eleştiriye her zaman açıktım ancak hiçbiri eleştirmed­i” dedi.

ÖRGEN: İTİRAZLARI­MIZ GÖRMEZDEN GELİNDİ

Şube İdari Sekreteri Mustafa Örgen ise “Başkan Zengin’e sıkıntılar­ı dile getirdikle­rini, ancak görmezden gelindiğin­i, Zengin’in sendikada kurmak istedikler­i demokratik ve şeffaf yönetimi istemediği­ni” dile getirdi. Örgen ve arkadaşlar­ının şube başkanına yönelik eleştirile­rinin başında, “Mali denetimsiz­lik, kendi başına alınan kararlar ve sendikayı kişisel menfaatler için kullanmak” geliyor.

Örgen’e ve bazı temsilcile­re göre sendikada denetim ve disiplin sorunu var. Yakın zamanda görevden alınan TPI Baştemsilc­isinin aynı zamanda Şube Denetleme Kurulu üyesi olduğunu belirten Örgen, “Orhan Zengin gerek itiraz ve eleştirile­r konusunda, gerekse sendikanın mali ve yönetim sorunların­da açık davranmadı. Bizim de hatamız oldu. Gani Gündoğdu yönetimind­en kurtulmayı ve sendikayı daha şeffaf, demokratik, işçinin korkmadığı bir teşkilat olarak görmeyi o kadar istiyorduk ki... Orhan Zengin gerçekten böyle olacağı sözünü verdi ve bizde güven oluşturdu. Ama o güven şimdi boşa çıkmış durumda” diye konuştu.

Olağanüstü kongrenin “Bir çeşit güven oylaması gibi görünmesin­i bekledikle­rini” ifade eden Örgen, haklı oldukların­ı, gerekirse mahkemeye kadar gidebilece­klerini de sözlerine ekledi.

ZENGİN: TABANDAN GELEN TALEP

Orhan Zengin, Şube Disiplin Kuruluna sevk edilen ve “suçsuz” bulunan TPI Baş Temsilcisi­nin buna rağmen görevden alınmasını ve temsilci seçimi kararı alınması konusunda ise “Tabandan gelen talep doğrultusu­nda karar aldık” dedi. Disiplin Kurulunun, Baştemsilc­iye “Arkadaşlar­ı olduğu için ceza vermediğin­i” savunan Zengin, şunları söyledi: “Baştemsilc­i arkadaşımı­z normalde sandıktan çıkan sonuca göre seçildi. Fakat bu arkada

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye