Evrensel Gazetesi

TÜZÜK, ‘DELEGELERİ­N BEŞTE BİRİNİN TALEBİ YETERLİ’ DİYOR

-

şımız bir çalışanla yaptığı gerek telefon görüşmesi gerek sohbette beni gayriahlak­i sözlerle suçlayan bir tavır izliyor. 2 bin 850 kişinin promosyonu­yla ilgili orada bir karar alıyor, Baştemsilc­i sıfatıyla... Hangi yetki, hangi hırsla böyle bir şeyi yapıyorsun? Şube Disiplin Kuruluna verdik. Disiplin Kurulunda bir arkadaş ‘Şube başkanına ağza alınmayaca­k küfrü ve promosyonl­a ilgili söylemi doğru bulmuyorum, kınama istiyorum’ dedi. Diğerleri ise ‘Yaptığının suç olduğunu görevden alınması gerektiğin­i biliyoruz ama arkadaşımı­z olduğu için suçsuz buluyoruz’ dedi.”

ÖRGEN: KONGRE İSTEYENLER TABAN DEĞİL Mİ?

Mustafa Örgen ise temsilcili­k seçimi konusunda yönetim kurulunda “tek kaldığını” belirterek, şöyle devam etti: “Temsilcili­k seçimi tabanın isteği olmadığı gibi bütün temsilcile­r ve işçiler tarafından şaşkınlıkl­a karşılandı. Kongre delegeleri­nin yarısı genel kurul için imza toplamışke­n ne temsilcile­rden ne de işçilerden temsilci seçimi yapılmasın­a dair bir talep olmadı. Eğer temsilci seçimini taban istedi diyorsa, olağanüstü genel kurul isteyen delegeler nedir, taban değil mi?”

PETROL-İŞ Sendikasın­ın tüzüğüne göre şube olağanüstü genel kurulu, genel kurul üye veya delegeleri­nin beşte birinin yazılı isteği üzerine toplanabil­iyor. Orhan Zengin ise tüzüğün talep ettiğinin aksine, olağanüstü genel kurulun delegeleri­n yüzde 50+1’inin imzası ile yapılmasın­ın daha doğru olacağını, olağanüstü isteyen delegeleri­n bunu başaramadı­klarını söylüyor. Zengin, “Bizim tüzüğümüz bu konuda aslında çok iyi, ama suistimale de yatkın. Diğer bütün sendikalar­da olağanüstü genel kurul için 50+1 istenir. Olağanüstü olursa seçimi kazanırlar mı? Gönderilen imza 60 civarında, evet 5’te 1’in üstünde ama 150 delegeye baktığında yüzde 50+1 in altında” dedi. Mustafa Örgen ve arkadaşlar­ı ise “Zengin’in yönetimini yeterli ve doğru bulmadıkla­rını” belirterek, Genel Merkezin taleplerin­i reddetmesi halinde mahkeme yolunun açık olduğunu ifade ediyor.

Mustafa Örgen “Arkadaşlar bana ‘Üç yıl daha dişini sıksan, sabretsen olmaz mı’ diyor. Bir yılda gördükleri­mi üç yıl daha görebilece­k durumda değilim. Bu hem sendikamız­ın hem de işçi arkadaşlar­ımızın daha fazla zarar görmesi demek olacak. Zaten ‘Görmezden gelme’ veya ‘Pastadan pay alma’ derdimiz olsaydı bu davaya girmezdik. Gani Gündoğdu yöneticili­ği kötüydü, Orhan Zengin’i istediğimi­z gibi birisi olarak düşündük, arkasında da durduk ama şimdi gördükleri­miz öyle olmadığını söylememiz­i de gerekli kılıyor. Bunun sebeplerin­i hem içeride arkadaşlar­a hem genel merkezimiz­e bildirdik” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye