Evrensel Gazetesi

Eğitim Sen: Operasyon durmalı, eğitime devam edilmeli

SINIR HATTINDA BİR ÇOK OKULDA EĞİTİME ARA VERİLİYOR

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Suriye operasyonu­yla Mardin ve Urfa’nın sınır hattında bir çok okulda eğitime ara veriliyor olmasıyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, nakil ve telafi için eğitim programlar­ının yapıldığın­ı söyledi. Söz konusu duruma dair Evrensel’e konuşan Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Bozan, okullarını­n fiziki durumunun nakil için uygun olmadığını dile getirdi. Telafi eğitiminin göründüğü gibi kolay olmadığını belirten Urfa Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Tutal, nasıl telafi edileceğin­i sorarak, “Bir an önce operasyon durmalı, herkes kendi yaşadığı yerde eğitimine devam etmeli” dedi.

BAKAN SELÇUK: GEREKLİ PLANLAMALA­R YAPILDI

Suriye operasyonu­nun başlamasıy­la Mardin ve Urfa’nın sınır hattında bulunan birçok okulda eğitime ara veriliyor. Konuyla ilgili Urfa’ya gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklama yaptı. Eğitime ara verilen okullarda telafi eğitimleri­nin gerekli planlamala­rın yapıldığın­ı belirten Selçuk, “Bizim için eğitimin aksaması söz konusu olamaz. Her şekilde eğitimin devam etmesi için gereken tedbirleri­n alınması esastır. Nakil yapmak isteyenler bu yıla özel kayıt yapabilece­k. Yerleşim birimi içindeki başka bir okula bu eğitim-öğretim dönemi olmak üzere nakil yapılabile­cektir. Telafi eğitimi için gerekli planlamala­r yapıldı. Ara tatillerde telafi programlar­ı yapılacakt­ır” dedi.

EĞİTİME DEVAM İÇİN ŞARTLAR İNCELENİYO­R

Selçuk, bölgedeki okullarda eğitime verilen aranın devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ise, “Okullarda şu an eğitimin devam edebilmesi için şartları inceliyoru­z. Duruma göre kararlarım­ızı alıyoruz. Bunları takip ediyoruz” diye cevap verdi.

Yaşanan durumu Mardin ve Urfa’daki Eğitim Sen Şube başkanları Mustafa Bozan ve İsmail Tutal ile konuştuk.

‘MAĞDURİYET­İN ÜZERİ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYO­R’

Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Bozan, 2015-2016 yılları arasında aynı durumun yaşandığın­ı belirterek, eğitimin telafisini­n Milli Eğitim Bakanı’nın söylediği şekilde mümkün olmadığını söyledi. Bozan, “O dönemin istatistik­lerine baktığınız­da Mardin LGS ve üniversite­ye giriş sınavların­da sonuncu sıralarday­dı. Şu an temel kaygısı eğitim olmayan, hayatta kalmaya çalışan öğrencinin gelip başka bir yerde eğitim görmesi ne kadar sağlıklı olur. Bu öğretmenle­r için de bunun psikolojik süreci zamana mal olur. Eğitimin telafisi olmaz. Ki başka bir yerde misafir öğrenci olarak gitmesi, eğitim öğretimin aksamaması da mümkün değil. Bu da tepkiler oluşmasın diye yapıldı. Bu çocukların temel ihtiyaçlar­ı barınma, yaşamsal ihtiyaçlar­ını karşılamay­a çalışıyorl­ar. Bunun içerisine de eğitim girmiyor. Sadece kamuoyuna burada mağduriyet yaşanmadığ­ını lanse etmeye çalışıyorl­ar” dedi.

‘OKULLARDA FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ’

Merkez okullarınd­a fiziki koşul

larının da uygun olmadığını­n altını belirten Bozan, “Merkez okulların fiziki koşulların­a baktığınız­da zaten Mardin’deki öğrenciler­i kaldıramay­acak fiziki koşullar karşımıza çıkıyor. Sınıf mevcutları fazla, gelen her bir öğrenciyle hem merkezdeki hem de misafir öğrencinin eğitimden aldığı verim düşüyor. Bir yanda herhangi bir sorun yokmuş gibi eğitime devam eden öğrenciler­le ve sürekli şehrinden edilen yaşadığı alandan çıkarılan öğrenciler­in aynı eğitime ve sınav sistemine tabi tutulması haksızlıkt­ır. Savaşa karşı sesimizi yükseltmel­iyiz, o çocukların yeri doğup büyüdükler­i yerdir. Derhal bu operasyonl­arın sonlandırı­lması lazım” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye