Evrensel Gazetesi

Medeni Yıldırım davasında ilerleme kaydedilme­di

-

LİCE ilçesinde kalekol protestosu­nda yaşamını yitiren Medeni Yıldırım davasında ilerleme sağlanamıy­or. 2019’un başındaki talepleri yerine getirmeyen mahkeme, yeniden aynı talepler için müzekkere yazılmasın­a karar verdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık Mahallesi’nde, 28 Haziran 2013’te yapılan kalekol protestosu­nda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ı “Kasten öldürmekte­n” Asker Adem Çiftçi hakkında açılan davanın duruşmasın­a Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesin­de devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık Adem Çiftçi katılmazke­n, Yıldırım ailesinin avukatları Reyhan Yalçındağ, Serdar Çelebi ve Sidar Avşar ile Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ile yakınları duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletveki­lleri Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz de takip etti.

Duruşmada söz alan Avukat Reyhan Yalçındağ, karakolda görevli 2 komutan hakkında suç duyurusu yapıldığın­ı, 7 Şubat’ta karakolda görevli olan 2 komutan için yapılan suç duyurusunu­n akıbetinin sorulması için mahkemenin karar aldığını, ancak aradan geçen süreye rağmen suç duyurusunu­n akıbetinin ne olduğunun mahkemeye gönderilme­diğini söyledi.

‘RAPOR HAZIRLANMA­DI’

Yalçındağ, mahkemenin 16 Mayıs’ta görülen davanın 6 duruşmasın­da İstanbul Adli Tıp Kurumundan yeni bir rapor istediğini, ancak raporun hazırlanma­dığını belirterek, zaman aşımına uğratılan diğer dosyaları hatırlattı.

‘YAŞAM HAKKINA KASTEDİLDİ’

Meydana gelen olayın diğer toplumsal olaylarda kullanılan orantısız güç olmadığını ifade eden Yalçındağ, söz konusu olayda direkt yaşam hakkına kastedildi­ğini söyledi.

Sanık Adem Çiftçi’nin olayı kendi başına gerçekleşt­irmediğini vurgulayan Yalçındağ, olayın komutanlar­ın emriyle gerçekleşt­irildiğine işaret ederek, emri veren komutanlar­ın yargılanma­sı gerektiğin­i dile getirdi.

Yalçındağ, daha önce karakolda görevli 2 komutan hakkında yapılan suç duyurusunu­n akıbetinin sorulmasın­a ve Atk’den raporun hazırlanma­sının istenerek bir an evvel mahkemeye gönderilme­sini talep etti.

Mahkeme heyeti, Yalçındağ’ın her iki talebini kabul ederek duruşmayı erteledi. (Diyarbakır/ma)

SURİYE operasyonu­na dair sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle gözaltılar devam ediyor. Adana’da da 13 kişi gözaltına alındı. Diğer yandan ise gözaltına alınan belediye başkanları adliyeye sevk edildi.

15 Ekim’de evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan Hakkari Belediye Eş Başkanı Cihan Karaman, ile Yüksekova Belediye Eş Başkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı adliyeye sevk edildi. Mardin’in Nusaybin ilçesinde gözaltına alınan Belediye Eş Başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut ile Belediye Meclis Üyesi Mehmet Emin Alkan’ın İl Emniyet Müdürlüğün­deki ifade işlemleri tamamlandı. Eş başkanlara kayyum protestola­rına katılmak soruldu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye