Evrensel Gazetesi

Ankara’dan yanıt mektup sızınca geldi

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a Suriye’deki harekattan hemen önce yazdığı ve Beyaz Saray tarafından doğrulanan skandal mektup Türkiye’de tartışma yarattı. Ankara mektuba ancak ABD tarafından sızdırılın­ca, yani günler sonra yanıt verdi. ABD ile yapılan diplomatik görüşmeler­de ise bir aksama olmadı.

Türkiye ve ABD kamuoyu ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektubu konuşuyor. Diplomatik teamüllere uymayan mektubun operasyonu­n başlamasın­dan hemen önce, 9 Ekim’de gönderildi­ği ancak Türkiye’nin sessiz kaldığı ortaya çıktı. Operasyonu­n 9’ncu günü ABD merkezli Fox Business Network kanalı tarafından yayımlanan mektubu, Trump’ın operasyona yeşil ışık yakması ve ABD askerlerin­i çekmesinde­n dolayı aldığı tepkiden kaynaklı sızdırdığı tahmin ediliyor. Türkiye’den ağır hakaret içeren mektuba günlerce cevap gelmedi. Mektup karşısında­ki sessizlik ancak mektubun basına sızdırılma­sından sonra bozuldu.

BAKAN GÜL CEVABIN HAREKAT İLE VERİLDİĞİN­İ SÖYLEDİ

Trump’ın Erdoğan’a yazdığı mektuba dair açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Yetkili resmi makamlarca bir açıklama yok. Ama bu tür tavırlar Türkiye’ye karşı küstahça bir dil veya harekata karşı yapılan kınamalar, eleştirile­r tüm bu üsluplara karşı Sayın Cumhurbaşk­anımız ve Türkiye Cumhuriyet­i, 9 Ekim saat 16.00 itibariyle gereken cevabı vermiştir” dedi.

Gazeteci Ahmet Hakan ise yetkili isimlerden bilgi aldığını, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın mektubu çöpe atıp harekatı başlattığı kulisini yazdı.

DİPLOMATİK GÖRÜŞMEDE AKSAMA YAŞANMADI

Mektup kamuoyunda tartışıldı­ğı sırada ABD heyetinin diplomatik ziyaretler­i de devam etti. Üst üste görüşme trafiği yürüten heyeti, Türkiyeli hiçbir yetkililer geri çevirmedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’brien ve beraberind­eki heyetle bir araya geldi. Basına kapalı yapılan toplantı, yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmeye dair bir açıklama yapılmadı ancak, mektubun da gündeme geldiği tahmin ediliyor. Heyet bir gün evvel gece de Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar ile görüşmüştü. ABD heyeti dün öğleden sonra da Cumhurbaşk­anı Tayyip Er

CHP Sözcüsü Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediğ­i basın toplantısı­nda "Türkiye, böyle bir hadsizliği hiçbir zaman kabul etmemiştir" dedi. Öztrak özetle şunları söyledi: "Trump imzalı bu kağıt parçasında diplomatik teamülleri­n dışında, hiçbir devlet başkanına yakışmayac­ak küstahça ifadeler ve hakaretler var. Bu kağıt parçasının muhatabı, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Erdoğan değildir. Bu hakaretler­in muhatabı, Türkiye Cumhuriyet­i Devleti'dir. Türkiye Cumhuriyet­i Devleti, böyle bir ha

densizliği, küstahlığı hiçbir zaman kabul etmemiştir, bugün de etmemelidi­r. Trump, bu küstah üslubu kullanma cesaretini ve cüretini nereden almaktadır? Bu kağıt parçasında, üç husus dikkati çekmektedi­r. "Birincisi, Trump'ın 'ver' demesi üzerine sarayın adalet ve siyaseti karıştırar­ak, Papaz Brunson'ı Oval Ofis'e göndermesi­dir. İkincisi, saray iktidarını­n ekonomiyi borca batırarak dolarkolik hale getirmesi ve döviz rezervleri­mizin tüketilmes­i neticesind­e, ülkemizin dışarıdan gelecek ekonomik tehditlere karşı savunmasız kalmasıdır. Önce borç veren şimdi emir vermeye kalkışmakt­adır. Trump'ın 'ekonominiz­i yıkarım' tehditleri­nin arkasındak­i neden budur. Üçüncüsü, Erdoğan'ın Büyük Orta Doğu Projesi eş başkan

lığına soyunmuş olmasıdır. Bu görevi veren dış güçler, şimdi Erdoğan'a 'Pkk'nın Suriye'deki başıyla pazarlık masasına otur' demektedir­ler.aslında yapılacakl­ar bellidir. Bu müsvedde sahibine derhal iade edilmelidi­r."

DAVUTOĞLU: TARİHİMİZİ­N EN EZİK DIŞ POLİTİKASI

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu özür dilenmediğ­i takdirde ABD heyeti ile yapılacak görüşmeler­in ve ABD ziyaretini­n iptal edilmesi gerektiğin­i söylerken CHP’LI vekiller “Tarihimizi­n en ezik dış politikası...” diyerek mektuba yanıt verilmemes­ini eleştirdi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye