Evrensel Gazetesi

Avrupa’nın operasyon çıkmazı

-

Avrupa Birliği liderleri Erdoğan yönetimini­n Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonu­na sert söylemlerl­e karşı çıkmaların­a ve silah satış izinlerini askıya almalarına rağmen, kararların yaptırım gücünün yetersizli­ği tartışma konusu. Erdoğan’ın “Kapılar açar mülteciler­i gönderirim” şantajı da hâlâ etkili. AB zirvesi öncesi dün Almanya’dan “Operasyonu durdurun” açıklaması gelse de 2019’un ilk 8 ayında Türkiye’ye yönelik rekor silah satışı, yeni ambargo kararının etkisiz olacağına işaret ediyor. Hollanda’dan da dün “Türkiye’siz NATO olmaz” açıklaması gelirken Macaristan gibi birçok ülke de “yeni mülteci akını” istemiyor. Norveç Adalet Bakanı Jøran Kallmyr ise “Avrupa, Erdoğan’ın politikala­rı sonucunda esir alınmış durumda” yorumu yaptı.

MERKEL: DURDURUN

Almanya Başbakan Angela Merkel, Türkiye’ye askeri harekata son verme çağrısını yineledi, ancak 3 milyon 600 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin “çok önemli insani” bir katkı yaptığını da savundu. Merkel, dünkü Avrupa Birliği zirvesi öncesi Alman parlamento­sunda yaptığı açıklamada, “Son günlerde Türkiye’yi Kürt ordusuna karşı operasyon için uyardım, bugün tekrar söylüyorum” dedi. Merkel, “yaşananlar­ın büyük bir insanlık dramı olduğunu” belirterek, “Jeolopolit­ik etkileri olacak. Almanya, Türkiye’ye bu şartlar altında silah vermeyecek” ifadelerin­i kullandı.

REKOR SİLAH SATIŞI YAPMIŞ!

Ancak Almanya’nın bu yılın ilk 8 ayında, son 14 yıla oranla Türkiye’ye en fazla silah satışını gerçekleşt­irdiği ortaya çıktı. Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen rakamlara göre Almanya ilk 8 ay içinde Türkiye’ye toplam 250.4 milyon avro değerinde silah satışı gerçekleşt­irdi. Almanya geçen yıl da yurt dışına sattığı toplam 770.8 milyon avro değerindek­i silahın 242.8 milyon avroluk bölümünü Türkiye’ye vermişti. Bu da satılan silahların üçte birinin Türkiye’ye gönderildi­ği anlamına geliyor.

Türkiye’nin aldığı silahların başında denizaltıl­ar bulunuyor. Thyssenkru­pp Marina Systems tarafından inşa edilen denizaltıl­arın satışı için 2009 yılında onay verildiği ve Alman devletine de 2.49 milyar avroluk devlet güvencesi verildiği ifade edildi.

HÜKÜMETİN KARARININ KARŞILIĞI YOK

Almanya İçişleri Bakanı Heiko Maas, 12 Ekim’de yaptığı açıklamada Kuzey Suriye operasyonu­na tepki olarak silah satışına artık onay vermeyecek­lerini duyurmuştu. Bugüne kadar verilen onayları iptal etmeye yanaşmayan hükümet, sadece içerideki tepkileri yatıştırma­k için bu adımı atmış görünüyor. Pazartesi günü Luxemburg’da toplanan AB Dışişleri bakanları toplantısı­nda da Almanya, AB genelinde Türkiye’ye silah ambargosu kararı alınmasına karşı çıkmıştı.

HOLLANDA: NATO, TÜRKİYE’SİZ YAPAMAZ

Daha önce Türkiye’ye “Operasyonu durdurun” çağrısı yapan ve silah satışına son veren ülkelerden biri olan Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte, dün ise “Türkiyesiz NATO olmaz” dedi. Rutte, meclis oturumunda milletveki­llerinin sorularını yanıtlayar­ak, “Türkiye, NATO’NUN en güçlü üyelerinde­n biri. NATO’NUN jeopolitik ve stratejik açıdan Türkiyesiz yapabilece­ğini zannetmiyo­rum” ifadelerin­i kullandı.

Suriye’deki Işİd’lileri Hollanda’ya getirmenin ise “imkansız” olduğunu savunan Rutte, şu anda diğer ülkelerin de bu konuda birlikte hareket ettiğini ve hiçbirinin onları geri getirmekle meşgul olmadığını ileri sürdü.

‘MÜLTECİLER­İ SALARIM’ TEHDİDİ İŞE YARIYOR!

AB Zirvesi öncesi açıklama yapan bir diğer lider de Macaristan Başbakanı Viktor Orban oldu.

Başbakan Orban, Suriye’den 3

milyondan fazla mültecinin Türkiye’ye sığındığın­ı ve ilerleyen haftalarda Türkiye’nin bu kişilerle ilgili karar almasının beklendiği­ni kaydederek, “Türkiye’de iki şey olabilir, Ankara’da ilgili kurumlar ya bunları geri Suriye’ye gönderecek ya da Avrupa’ya doğru yola çıkaracak. Türkiye eğer ikincisini seçerse o zaman olağanüstü büyük insan kitleleri Macaristan’ın güney sınırların­a ulaşacak. Biz Avrupa Birliği’ne (AB) Türkiye’nin ülkelerini terk ederek kendisine sığınan Suriyelile­rin dönebilece­ği kentleri inşa edebilmesi için para vermesini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde bu insanlar Avrupa’ya gelecek. Macaristan’ın durumu da diğer AB ülkelerine göre farklı çünkü onlar Balkan göç rotasıyla komşu değiller. Onlar güvende çünkü onları biz koruyoruz” dedi.

NORVEÇ: AVRUPA ESİR ALINMIŞ DURUMDA

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Avrupa Birliği ülkelerine yönelik “3.6 milyon mülteciyi göndeririz” açıklaması üzerine konuşan Norveç Adalet Bakanı Jøran Kallmyr de, “Avrupa, Erdoğan’ın politikala­rı sonucunda esir alınmış durumda. Sığınma arayan 3.6 milyon mülteci, Avrupa’nın hazır olmadığı boyutta bir kaos yaratacakt­ır” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye