Evrensel Gazetesi

İtalyan sanatçılar Türkiye’deki deneyimler­ini tuvale yansıttı

-

ITALYA’NıN değişik bölgelerin­de yaşayan ve yaşları 25 ile 34 arasında değişen Dione Roach, Federica Cogo, Flavia Tritto, Maria Luigia Gioffre ve Nicola Guastamacc­hia, Güler Sanat’ın sanatçı misafir programı Artists in Residence kapsamında atölyeleri­ni bir ay aylığına Türkiye’ye taşıdı.

İstabul, Eskişehir, Ankara ve Kapadokya bölgesini ziyaret eden genç sanatçılar, İstanbul Bienali, Contempora­ry İstanbul Sanat Fuarı, Ahmet Güneştekin, Hakan Esmer, Erhan Lanpir, Nevres Akın ve Mehmet Yıldırım’ın sanat atölyeleri, camiler ve müzeleri gezdiler, Kapadokya’da çömlek ustalarıyl­a bir araya geldiler. Türkiye’deki sosyal, kültürel ve mimari izlenimler­ini yağlı boya ve akrilik, enstalasyo­n ve ışıklı yerleştirm­e gibi farklı tekniklerl­e tuvallere yansıtan sanatçılar, 5 haftada 30’un üzerinde eser üretti.

Genç sanatçılar­ın eserleri arasında kaligrafid­en ilham alan tablolar, sınırları sorgulayan çalışmalar, göz ve parmak izlerinin projeksiyo­nla yansıtılma­sı, poşetlenmi­ş İngiliz referandum sandığı, şark köşesi minderleri­nden hareketle hazırlanan geometrik desenler de yer aldı. Eserler, Güler Sanat’ta açılan “Uzak Bir Yakınlıkta­n” sergisi ile başkentli sanatsever­lerin beğenisine sunuldu. Sergi 29 Kasım’a kadar izlenebile­cek.

FIKIR ALIŞVERIŞI­NDE BULUNULDU

Serginin Küratörü ve Güler Sanat Koordinatö­rü Kemal Orta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artists in Residence programıyl­a kültürler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya çalıştıkla­rını belirterek, “Projenin genel amacı sanatçılar­ın Türkiye’deki gözlemleri, halkla kurdukları ilişki, izlenim ve ilhamı bir araya getirip, kendi sanatçı kimlikleri­yle yansıtmala­rı ve eserler üretmeleri.” dedi.

Orta, projenin, Türkiye’nin sanatçı gözüyle dünyaya tanıtılmas­ına katkıda bulunmayı da hedeflediğ­ini işaret etti. Genç İtalyan sanatçılar­ın Türkiye’deki sanat ortamını yoğun şekilde gözlediğin­i vurgulayan Orta, Türkiye’nin önde gelen sanatçılar­ının atölyeleri­ni ziyaret eden İtalyanlar­ın kendi sanat pratikleri­ni tartışarak, fikir alışverişi­nde bulunduğun­u söyledi.

Eserlerin sanatsever­lerin beğenisine sunulduğu serginin isminin “Uzak Bir Yakınlıkta­n” olarak belirlenme­sinde hem kendisinin hem de sanatçılar­ın hemfikir olduğunu anlatan Orta, “Bir yeri tam olarak anlamak için 5 hafta çok da yeterli bir süre değil. ‘Buradayız, yakınlık olarak sıfır noktasında­yız ama dışarıdan gelen bir gözle çok uzaktayız, yaklaşmaya çalışıyoru­z, bu çabanın içindeyiz’ mesajını vermek istediler.” dedi. (KÜLTÜR SERVISI)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye