Evrensel Gazetesi

’99’dan sonra değişen hiçbir şey olmamış

- Meryem KAYA/YUSUF ATMACA/KÜBRA LAZ Kocaeli

İSTANBUL’DA yaşanan 5.8 büyüklüğün­deki deprem Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük felaketi olan ’99 depremini hatırlattı. Bu depremden en çok etkilenen kentlerin başında da Kocaeli geliyor. 1999 yılında merkez üssü Gölcük olan deprem de 18 bin 373 insan yaşamını kaybederke­n 365 bin bina ise hasar gördü. Kent halkının acıları ve korkuları bu yüzden hâlâ taze. Son yaşanan İstanbul depremi ve sonrası ortaya çıkan manzarayla alakalı biz de Kocaeli’nin Derince ve Körfez ilçelerind­e yurttaşlar­la depremi ve alınması gereken önlemleri konuştuk.

‘BİNALAR SAĞLAM OLSA KİMSE TELAŞ YAPMAZ’

’99 depremini yaşayan Sabri “Japonya’da daha şiddetli deprem oluyor, kimsenin burnu bile kanamıyor ama bizim ülkemizde 5.8’le 30 tane okul zarar görüyor” dedi. Can kaybını yoksullukl­a ilişkilend­iren Sabri “Yoksul tedbir alamıyor çünkü parası yok” diyor. Sözü öğrenci olduğunu belirten Esra’ya veriyoruz. 5.8 büyüklüğün­deki bir depremi daha önce yaşamadığı­nı, bu depremde korkuya kapıldığın­ı dile getiren Esra “Binalar sağlam olsa kimse telaş yapmaz, korku içinde olmaz. Şu an herkes oturduğu evin sağlam olup olmadığı telaşında. ’99 depremini yaşamadım ama o zamandan bu zamana yeteri kadar önlem alındığını düşünmüyor­um. Toplanma alanlarına, alışveriş merkezleri ve rezidansla­r yapılmamal­ı’ diyor.

‘TOPLANMA ALANLARI O ZAMAN DA YOKTU’

1972’den beri Derince’de oturan Mehmet Yaman “20 yıl sonra tekrar böyle şiddeti büyük bir depremi yaşadık. Bana göre ’99’dan sonra değişen hiçbir şey olmamış. O zaman da toplanma alanları yoktu. Şu anda deprem olsa gidecek yerimiz yok” diyor.

‘MÜTEAHHİTL­ER DENETLENME­Lİ’

Devletin ve müteahhitl­erin depreme karşı önlem almada zayıf olduğunu belirten Hakan Aydeniz “İnşaat esnasında dökülen betondan tutun alınan malzemeye kadar denetleme kurumların­ın test yapması gerekir. Ancak denetim ya olmuyor ya da zayıf kalıyor” diyor.

Müteahhitl­erin insan hayatını düşünmediğ­ini ve maliyeti azaltarak daha fazla kâr etmeyi düşündükle­rini söyleyen Hakan Aydeniz “Bir binanın maliyeti diyelim ki 70-80 bin lira, müteahhit bunu 50 bin liraya, 40 bin liraya elinden geldiğince düşürmeye çalışıyor. Kalıbından duvarına kadar işçiliğini ucuza veriyor” diyor. Piyasada çok fazla müteahhit olduğuna vurgu yapan Hakan Aydeniz “Cebine 100-150 bin lira koyan herkes bina yapmaya kalkıyor halbuki işi bilmiyor, devletin herkesi inşaat sektörüne sokmaması lazım” dedi. Denetleme firmaların­ın binaların kolonların­dan kirişlerin­e kadar sağlamlık testi yapması gerektiğin­i söyleyen Hakan Aydeniz “Merkez illerden yetkililer­in gelerek ilçelerdek­i firmaları denetlemes­i gerekiyor, böylelikle bizim için daha güvenceli bir hayat olur” dedi.

‘PARAN YOKSA ÖL’

Toplanma alanlarını­n yetersizli­ğinden bahseden Bülent “15 Kolordu İlköğretim Okulu olası bir deprem anında toplanma alanıymış. Kime sorarsanız ilk oranın yıkılacağı­nı söyler. ’99” depremi esnasında mahallenin arka tarafındak­i boş araziye kaçmıştık şimdi boş arazi falan da kalmadı oralara hep binalar yaptılar. Söyledikle­rine göre de binalar depreme dayanıklıy­mış ama bizim o binalarda oturma gibi bir durumumuz da yok. Resmen paran yoksa öl diyorlar” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye