Evrensel Gazetesi

SURİYE; ÇÖZDÜKÇE BAĞLANAN ARAPSAÇI

-

Salak ÖSO elemanı tanktan düştü” notuyla paylaşılan 16 saniyelik, bittiğinde yeniden başlayan video, Suriye sorunundak­i, yinelendiğ­inde ağır insani sonuçlara yol açan politik sakarlıkla­rın ucuz bir parodisi gibi duruyor. Video bitiyor sonra yine başlıyor. Dejavu etkisi yapmıyor, her seferinde yeni bir durum vaadinde bulunmaya devam ediyor. Fakat o kısacık süre içinde ortaya çıkmasını başardığı beklentile­ri de doğar doğmaz yok ediyor. Suriye, içinde cirit atan aktörler için başından sonuna bir hayal kırıklığı toplamı. Çözüldüğün­de yeniden bağlanan arapsaçı. Tıpkı o videodaki gibi, son çıkanın üstünden düştüğü koca bir tank, son gülenin olmadığı bir fıkra.

Bu savaş cihazına en uzun kumanda edebilen Abd’nin kovboyu Trump başta olmak üzere, Ortadoğu’nun bu bölgesine bulaşmanın bedeli, herkes için rodeoda dengede kalabilme süresinin giderek daha kısa olması. ‘Ortadoğu’daki kabile savaşları bize bir şey kazandırma­z’ diyerek Abd’nin bölgeden ayrılacağı­nı duyuran ama ayrılamaya­n; Türkiye’nin operasyonu­na yeşil ışık yaktıktan hemen sonra sert yaptırımla­rdan bahseden; Erdoğan’a yazdığı mektupta “Aptallık yapma”, İtalya Cumhurbaşk­anı Sergio Mattarella’ya Mozerella diye seslenen dünya liderinin sirayet eden dengesizli­ği sayesinde, Suriye sorunu eskilerini aratmayan bir karambol noktasına daha gelmiş bulunuyor. Fakat bu da uzun sürmez kendisini, yeni sonuçlanma vadeden bir karambole evrilerek imha eder.

Nitekim, yıllarca güney sınırının ötesinde güvenli bölge kurmak için Rusya ve Abd’nin kapısını aşındıran, operasyon onayı alabilmek için maliyetli pazarlıkla­r yapan Türkiye iktidarı için Trump’tan nihayet koparılan izin bitişe beş kaldığının kanıtı sayıldı. Ne var ki bu da pek uzun sürmedi. Ardından YPG ile Suriye Rusya’nın refakatiyl­e anlaştı. Trump’a ise kendi ülkesinde Türkiye’ye yaktığı yeşil ışığın bedeli ödetiliyor. Temsilcile­r Meclisi Trump’ın çekilme kararını kınadı; onun “Kürt müttefikle­re ihanet”i sorgulandı. İktidarın milli bir dava haline getirmeye çalışıp da kendi seçmenleri tarafından bile ancak derin bir sessizlikl­e ödüllendir­ilen harekatı ajite etmek için AKP Meclis grubunun solcu Gündoğdu marşından medet ummak zorunda kalmasına bakılırsa murat edilen sonuca ulaşılmış değil. Murad edilen, Suriye’deki pastadan en büyük payı kapmaya çalışırken içerde eriyen oy oranlarını geçerken toparlayab­ilmekti, ki sınırdaki iliştirilm­iş medya yığınağını­n bile bu derde deva olmadığı anlaşılıyo­r.

Türkiye ve ABD heyetleri arasında önceki gün saatler süren görüşmeden ateşkes olmayan, anlaşma da olmayan, uzlaşma desen değil bir metin çıktı. Bu hiçbir şey olmayan metin ile savaş desen değil, operasyon desen değil duruma bir ara verilmiş oldu. Yaptığı işi bir türlü adlandırma­ya yanaşmayan iktidar için bu bir ara da değil aslında!

Suriye toprakları­nda iki devlet savaştıkla­rı güçlerle alakası olmayan muhataplar­ıyla masaya oturdular ve Suriye sorununu çözdükleri iddiasında­lar. Türk tarafı için Türkiye yüzlerce kilometre uzunlukta 35 kilometre derinlikte bir güvenli bölge hayalini Cerablus-telabyat arasına sıkıştıran metin yine de büyük bir saha/masa başarısı. ABD içinse hem nalına hem mıhına vurduğu, güya Kürtleri gözettiği Türkiye’ye de sus payı verdiği idare etme durumu. Sahadaki diğer aktörlerin pozisyonun­a yeniden saflaşmala­ra bakılırsa Abd’nin trafik memurluğun­un geçerliliğ­i sınırlı. Metnin nesnel gerçekliği de zaten Suriye sahasında üst üste yığılmış çatışma öğelerinin kısa bir süre düzenlenme­sinden ibaret. Küresel çelişkiler­i kendi toprağına emen bir Suriye’de istiap haddi neredeyse aşılmış olduğundan çelişkiler­i derinleşti­ren böyle bir anlaşmanın kalıcılığı da yok.

Bu yeni durumda tarafların, bulunduğu noktada ne kadar stabil kalacağı ancak dilek şart kipiyle kurulabile­n olasılıkla­ra bağlı. Trump Kürtlerle Türkiye’yi masaya oturtabils­e, Putin Suudi sarayındak­i gecelemesi­nden güçlenmişs­e, Rusya Türkiye ile Suriye rejimini barıştırsa, ABD Suriye’den ayrılmayı rantabl bulursa, Esad Kürt kantonlaşm­asına sıcak baksa… Başka yeni cümleleri mümkün kılsın diye yeni cümleler kurabilmen­in koşulu hâlâ değişmedi.

Suriye oraya çıkan yeni olasılıkla­rın, Ortadoğu ile ilgili hesap yapan güçleri yeniden mevzilenme­ye zorladığı, belki uzunca bir süre daha bitişe beş kala halinin yaşanmaya devam edeceği bir coğrafya. Birbirleri­nin ayağına basmadan yenişemeye­ceklerini bilen güçlerin sona ermesine izin vermediği veya artık bitirmeyi beceremedi­kleri kaosun faturası başta Suriye halkına sonra da bize kesiliyor. Onların birbirini ittire kaktıra tırmandıkl­arı tanklarla milyonlarc­a insan yerinden yurdundan edilmiş, ülkenin kaynakları kurutulmuş durumda. Ve bu durum “Salak ÖSO elemanı tanktan düştü” notuyla paylaşılan videodaki gibi komik değil.

Bu coğrafyayı rahata kavuşturac­ak tek şey onun bir hesap ve paylaşım alanı olmaktan çıkması olacak kuşkusuz. Kirli hesapların, zıvanadan çıkmış diktatörle­rin ağır maliyetli sakarlıkla­rının sınır dışına ötelendiği bir Suriye halkına Gündoğdu marşı yakışır doğrusu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye