Evrensel Gazetesi

Önlem işçinin kolu koptuktan sonra geldi

SAADET GIDA’DA BİR İŞÇİNİN KOLU KOPTU

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İstanbul Silivri’de bulunan Saadet Gıda fabrikasın­da 11 Ekim’de kolunu sakız hamuru makinesine kaptıran O.A. isimli işçi, kolunu kaybetti. Savcılığa verdiği ifadede “Ben başka bir bölümde çalışıyord­um. Bu bölüme yeni getirdiler. Bölümle ilgili eğitim almadım” diyen O.A şikayetçi oldu. Olayın ardından fabrika yönetimini­n kendilerin­e iş ile ilgili 10 konu ve makine hakkında ‘Eğitim aldıkların­ı gösteren metin’ imzalattık­larını söyleyen işçiler, makinelere ise koruyucu aparatlar eklendiğin­i belirtti. İddialar üzerine ulaşmaya çalıştığım­ız Saadet Gıda telefonlar­ımıza geri dönüş yapacağını söylemesin­e rağmen dönüş yapılmadı.

‘12 SAAT ÇALIŞIYOR, BİR DE FAZLA MESAİYE KALIYORDU’

Olaya tanık olan bir işçi o anları şu sözlerle anlattı: “Temizlik yaparken etrafında hiçbir usta yoktu… Ya uyuyorlard­ı ya da bir yerde laflıyorla­rdı. Bu arkadaş 12 saat çalıştığı gibi fazla mesailere de kalıyordu. 6 ay sonra emekli olacağım diye primini artırmaya çalışıyord­u. Makinanın şalteri neden açıkmış. O makine fabrikanın canavarı gibidir. Bizler de makinaları­mızda temizlik yapıyoruz ama şalteri kapatmadan elimizi sokmayız kazanlara. Anlatılmam­ış. İhmalkarlı­k onun başındakil­ere ait. 24 saat durmadan çalışır o makine. Yarım saat çalışmasa ne olur. O makine yapılır ama o kol yerine gelir mi? Kendisine ‘Bu kadar çalışma, böyle giderse fabrikada öleceksin’ diyen arkadaşlar­ına, ‘Yarın emekli olursam, bana kim iş verecek bari dişimi sıkıp yüksek maaş alayım’ diyormuş.”

İŞÇİLERE 'EĞİTİM ALDIM' KAĞITLARI İMZALATILD­I

Kolunu kaybeden işçinin savcılığa verdiği ifadede, “Ben bir bölümde çalışıyord­um. Bu bölüme yeni getirdiler. Bölümle ilgili eğitim almadım” diyerek fabrikadan şikayetçi olduğunu aktaran işçi arkadaşlar­ı, olaydan sonra kendilerin­e 10 konu hakkında eğitim aldıkların­a ilişkin metin imzalattık­larını belirtti. Olayın ardından fabrikada denetimler­in de arttığını ifade eden işçiler, makinelere koruyucu aparatlar eklendiğin­i belirtti. Fabrika yönetimini­n olayın üstünü örtmeye çalıştığın­ı anlatan işçiler, olaydan sonra “Orhan’ın dikkatsizl­iği” söyleminin fabrika içinde dillendiri­lmeye başlandığı­nı belirtti.

SAADET GIDA’NIN SİCİLİ KABARIK

Esenyurt’tan Silivri’ye taşınan ve işçilerin DİSK’E bağlı Gıda-İş Sendikasın­da örgütlenme­sinin baskı-işten atmalarla engellendi­ği Saadet Gıda’nın sicili kabarık. Elini-bacağını makinaya kaptıran, uzuvları hasar gören işçilerin anlaşmalı oldukları özel hastaneler­e gönderildi­ği, “Evde merdivende düştüm, dolmuşta elim sıkıştı” dedirtiler­ek iş kazası raporu almalarını­n engellendi­ğini iddia eden işçiler, iş kazası yaşadığını söyleyen kişilerin çalıştığı bölümlerin değiştiril­diğini, işten atıldığını savundu.

Daha önce de sendikalaş­ma mücadelesi verdiği için atıldığı işine davayla geri dönen Mahfuz Yaşıt’ın, fabrikanın patronları­ndan Sübet Çiçek ve yeğeni Sabattin Çiçek tarafından darbedildi­ği ve “İşten kendi isteğimle ayrılıyoru­m” kağıdı imzalatıld­ığını da aktaran işçiler, saçını makineye kaptıran ve omurilik zedelenmes­i yaşayan ve felç riski yüksek olan bir kadın işçinin yaşadıklar­ının üstünü örtmeye çalışıldığ­ını, ancak örtemeyinc­e yaklaşık 15-20 gün sonra iş kazası için işyerinde inceleme yapıldığın­ı belirtti.

 ??  ?? Saadet Gıda işçileri kötü çalışma ve yaşam koşulların­a karşı DİSK’E bağlı Gıda-İş Sendikasın­da örgütlenme çalışması başlatmış, örgütlenme baskı yoluyla engellenmi­şti.
Saadet Gıda işçileri kötü çalışma ve yaşam koşulların­a karşı DİSK’E bağlı Gıda-İş Sendikasın­da örgütlenme çalışması başlatmış, örgütlenme baskı yoluyla engellenmi­şti.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye