Evrensel Gazetesi

‘Hazine Bakanlığı İller Bankasını tahsilatçı yaptı’

-

CHP İzmir Milletveki­li Atila Sertel, İller Bankası tarafından belediyele­re ödenen paylardan yüzde 40 oranında kesinti yapılmasın­ın iptal edilmesini veya ertelenmes­ini istedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletveki­li Atila Sertel, dört aylık ötelemenin ardından ekim ayı itibarıyla başlayan kesintiler­in yeniden ertelenip ertelenmey­eceğini veya iptal edilmesini­n söz konusu olup olmadığını sordu.

Büyükşehir belediyele­ri, il özel idareleri, belediyele­r ve bunların bağlı kuruluşlar­ının borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarda dört aylık ara dönemin ardından ekim ayı itibarıyla kesinti yapılmaya başlandı.

Birçok belediyeni­n borçlu olduğunu dile getiren Sertel, bu uygulamala­rın belediyele­ri çok daha zor durumda bırakacağı­nı söyledi.

‘BELEDİYELE­Rİ ZORA SOKACAK’

Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere belediyele­rin kamu kurumların­a olan borcunun İller Bankası ödeneğinde­n kesilmeye başlandığı­nı ifade eden Sertel, şunları söyledi:

“Daha önce basın sektöründe aynı uygulamayı yaptılar. Basın İlan Kurumunu Maliye Bakanlığın­ın tahsilatçı­sı haline getirdiler. Şimdi de İller Bankasını belediyele­rin borç tahsilatçı­sı yaptılar. Parti ayrımı gözetmeksi­zin Türkiye’de birçok belediye borçlu. İller Bankası ödeneğinin yüzde 40 oranında kesilmeye başlanması bu belediyele­ri daha zor duruma sokacaktır. Kesintiler devam ettiği takdirde birçok belediye yatırım yapmak ve personel maaşlarını ödeyebilme­k için elindeki arazileri satışa çıkaracak ve bu arazileri değerinin altında satmak zorunda kalacaktır”

‘YANDAŞA GÖZ YUMULUYOR’

Devlete karşı vergi, SGK gibi yükümlülük­lerini yerine getirmediğ­i halde hükümete yakın olduğu için devlet desteği ve ihalesi alan firmaların olduğunun bilindiğin­i aktaran Sertel, yandaşa göz yumanların belediyele­rin alacakları­na göz diktiğini söyledi. AKP’LI belediyele­rden de aynı kesintinin yapıldığın­ı ancak o belediyele­re İller Bankası tarafından kolaylıkla kredi verildiğin­i dile getiren Sertel, CHP ve diğer partiden seçilen belediye başkanları­nın çok daha zor durumda bırakıldığ­ını söyledi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye