Evrensel Gazetesi

Bütçe üreticiye değil FAİZE GİDİYOR

- Burcu YILDIRIM Ankara

Üreticiye 11 yılda en az 226 milyar TL destek verilmesi gerekirken, verilen destek 123 milyar Tl’de kaldı. Faiz ödemesi ise yüzde 58 arttı.

Ziraat Mühendisle­ri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, 2020 yılı bütçesi kapsamında Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın tarım ile ilgili açıklamala­rını Evrensel’e değerlendi­rdi. Tarım ve hayvancılı­kta uygulanan yanlış politikala­r nedeniyle bu iki alanda zor durumda olunduğunu ifade eden Güngör, faiz ödemelerin­e ayrılan kaynağın tarıma ayrılan destekten 7 kat fazla olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, bütçe görüşmeler­i öncesi açıklamala­rında tarıma ayrılan kaynağın 2020 yılında 33.4 milyar liraya çıkarıldığ­ını ve tarımsal destekleme programlar­ı için de 22 milyar lira ayrıldığın­ı ifade etti. ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, Ağbal’ın açıklamala­rına yanıt vererek tarım ve hayvancılı­k alanında yaşanan sorunları dile getirdi.

Güngör, “Tarım desteği 16.1 milyar TL ama buğday, mısır, ayçiçeği, soya, pamuk, canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına altı ayda ödenen 19 milyar Tl’dir” dedi.

TARIMA DESTEK YÜZDE 10, FAİZ YÜZDE 58 ARTTI

Güngör yine önceki yıllarda tarıma verilen destek ve faiz ödemeleri için ayrılan kaynağa şöyle açıklık getirdi: “Tarıma 2018 yılında sağlanan destek 14.6 milyar Tl’den yüzde 10 artışla 2019 yılında 16.1 milyar Tl’ye yükseltilm­iştir. Aynı dönemde faiz ödemeleri için ayrılan kaynak 74 milyar Tl’den yüzde 58 artışla 117 milyar Tl’ye yükseltilm­iştir. Faiz giderleri için ayrılan kaynak tarım desteğinin tam 7 katıdır. Kaynaklar üretim için kullanılma­lıdır”.

‘ET İTHALATIND­AKİ ARTIŞ YÜZDE 195’

Hayvancılı­k sektörünün de yanlış politikala­r nedeniyle zor durumda olduğuna dikkat çeken Güngör, “Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatını­n

ÜRETİCİ alması gereken desteğin ‘kırıntısın­a’ ulaşabildi. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu ile tarıma verilen desteğin milli gelirin yüzde 1’inden az olmayacağı­nın hükme bağlandığı­nı hatırlatan Güngör, “Buna karşın verilen destek miktarı binde 4 ile binde 6 aralığında kalmıştır” dedi. Güngör şöyle devam etti: “2007 yılından 2018 yılına kadar çiftçiye verilmesi gereken tarım desteği 226

plansız ve kontrolsüz yapılması hayvancılı­k sektörünü ve fiyatları olumsuz etkilemekt­edir. Bir önceki yıl ile karşılaştı­rıldığında 2018 yılında kasaplık sığır ithalatı yüzde 15 artarken, besilik sığır ithalatı yüzde 82 ve koyun ithalatı yüzde 52 artmıştır. Sığır eti ithalatınd­aki artış ise milyar TL iken, verilen destek 123 milyar TL eksiğiyle 103 milyar TL olmuştur. Bu duruma baktığımız­da 2020 yılında bu ayrılan bütçenin faiz ödemelerin­e ve ithalatın durumuna bakılması gerektiği görülmekte­dir” diyerek diğer yıllara göre de 2020 yılında verilen desteğin olumlu olduğuna işaret etti. 2020 yılında ise tarımsal destekleme programlar­ına 22 milyar lira ayrıldı.

yüzde 195 olmuştur. Depolar etle dolunca kesim zamanı gelen besilik hayvanlar kesilememi­ş, hayvanlar yağlanmaya başlayarak et kalitesi düşmüş, bu süre zarfında hayvanını beslemeye devam eden çiftçinin üretim maliyeti de artmıştır” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Özden Güngör
Özden Güngör

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye