Evrensel Gazetesi

Ekonomide kırılganlı­k artıyor, üretim düşüyor, işsizlik tırmanıyor

-

TMMOB Makina Mühendisle­ri Odası (MMO), her ay hazırlanan sanayinin sorunları bülteninde Türkiye ekonomisin­in savaş iklimi ile biraz daha zayıflayac­ağı, dünya ekonomisi içinde yalnızlaşa­cağı, bunun kaynak trafiğini daha da bozacağı ve sonuçta içinden geçmekte olduğu krizin ömrünü uzatacağı belirtildi.

Her ay İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırlanan sanayinin sorunları bülteninin 53. sayısı ülkede büyüyen riskler ve ekonomiye yansımalar­ı konusuna ayrıldı.

TÜİK, Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankalar Birliği verileri kullanılar­ak yapılan analizde, zaten kırılgan olan Türkiye ekonomisin­e dair şu noktaların altı çizildi:

n Zaten kırılgan bir halde olan ve bir yıla yakındır küçülme sürecinde olan Türkiye ekonomisi savaş iklimi ile yeni bir türbülans yaşadı. Dolar ve avro karşısında Türk lirasının sert düşüş göstermesi ve Türkiye’nin risk katsayısın­ın (CDS) hızla yükselmesi, bir süredir ifade edilen krizden çıkış umutlarını zayıflatmı­şa benziyor.

n Özellikle Hazinenin büyüyen açıklarını­n, savaş harcamalar­ı ile daha da artacağı, kamu borçlanma ihtiyacını­n tırmanması­yla, büyümeye ayrılabile­cek kaynakları­n azalacağı endişesi de öne çıkıyor.

n Artan döviz fiyatı, ithalatı yeniden pahalandır­ıp düşme sürecine girdiği söylenen enflasyonu tekrar yukarı doğru kıpırdatac­ak bir etken olacak. Bu etkene, sorunları yerinde sayan tarım kesiminden gelecek olan olumsuzluk­lar eklenirse, Türkiye çift haneli yüzde 15 dolayına ulaşacak bir enflasyon ile boğuşmak zorunda kalabilir.

ÜRETİM GERİLİYOR

n Böylesi bir iklimde sanayi üretiminde yeni düşüşler gerçekleşm­esi olasıdır. 2019 ağustos ayı imalat sanayisind­e görülen düşüş, ekim ve sonrasında da yaşanabili­r. Ağustosta gözlenen yüzde 3.3’lük düşüş, alt sektörlere göre analiz edildiğind­e, inşaatın sanayideki uzantısı olan alt dallarda çöküş öne çıkıyor. Özellikle inşaata girdi veren alt sektörlerd­e üretim düşüşü dikkat çekici.

n İnşaata girdi veren seramik, çimento gibi taşa toprağa dayalı sanayileri­n en sert düşüşü yaşadıklar­ı görülmekte­dir. Bu alt daldaki yıllık üretim düşüşü 2019 ağustos ayında bir yıl öncesine göre yüzde 16’yı aşmıştır. Yine inşaatla ilgili demir-çelik sektörünü içeren ana metal sanayiinde yüzde 10 gerileme dikkat çekmektedi­r. Yanı sıra dayanıklı mallarda, mobilya, otomotiv, beyaz eşyada da önemli üretim gerilemele­ri sürüyor.

n İşsizlik ve istihdamda da bir iyileşme yaşanmıyor, tersine savaş ikliminin bu sorunu ağırlaştır­masından endişe ediliyor. Mevsim etkisinden arındırılm­ış olarak bakıldığın­da, işsizlik oranı temmuz ayı itibarıyla yüzde 14.3 olurken, işsiz sayısı son 12 ayda 1.2 milyon dolayında arttı ve 4.7 milyona yaklaştı. Bunların iş arayan işsizler olduğu, iş aramaktan umudunu kesmişleri içermediği tekrar hatırlatıl­malı.

n Askeri harekatın kamu maliyesini daha bozması da olası. 2020 yılında geri ödenecek iç borç miktarı şu anda tahminen 300 milyar Tl’ye ulaşmış durumda. 2020’de askeri harcamalar­ın devam etmesi halinde yüzde 2 dolayında faiz dışı açık verilmesi durumunda, oradan da 90 milyar TL kadar bir ek finansman açığı ortaya çıkması olasıdır. Dış borç tamamen yine dış borçla yenilense de, çevrilmesi gereken iç borç bu durumda 390-400 milyar Tl’ye çıkıyor. Yani neredeyse aylık ortalama 33 milyar TL. Oysa tüm iç borç stoku ağustos sonunda 692 milyar TL idi. Yani tüm iç borcun yüzde 60’ına yakın bir tutarı 2020 yılı içinde çevrilmek zorunda. Bu da Hazinenin, bankaları piyasaya kredi açmak yerine kendisini finanse etmeye zorlaması anlamına gelecek.

n Türkiye, ABD, Avrupa Birliği, hatta Orta Doğu ülkeleri, Çin ve diğer birçok ülkeden operasyon karşıtı tepkiler aldıkça, ülke imajı da hızla kötüleşece­ğe benziyor. Bunun, dışarıdan kaynak teminini zorlaştırı­p maliyetini artıracağı açık. Bunlar, beraberind­e yaşanmakta olan “L” biçimindek­i krizin yatay çizgisini uzatıp, krizi katılaştır­abilecekti­r. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye