Evrensel Gazetesi

TÜRK METAL ESKİ AYARLARINA GERİ DÖNÜYOR

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İstanbul Hoşdere’de bulunan Mercedes fabrikasın­da çalışan işçileriyl­e, geçtiğimiz günlerde başlayan ve MESS’IN 3 yıllık sözleşme dayatmasıy­la masadan kalkılan toplusözle­şme görüşmeler­ini konuştuk.

Günde bir tanesinin değeri 1 milyonun üzerinde olan 16 otobüs üreten Mercedes işçileri, sendikalar­ı Türk Metal’in TİS taslağında talep ettiği zam oranına tepkili. “Sendika en az yüzde 50 zam talep etmeliydi. Her şeye yüzde 50 zam geldi. Her şeyden kısıyoruz” diyen işçiler, fabrikada çoğu kişinin ek iş yapar hale geldiğini belirtiyor.

HER TİS DÖNEMİNDE AYNI OYUN

20 yıllık bir işçi, fabrika yönetimini­n her sözleşme döneminde uyguladığı taktiği bu sözleşmede de hayata geçirdiğin­i anlatıyor: “Durumlar kötü, eğer sözleşme daha yüksek imzalanırs­a daha fazla işçi atmam gerekecek, politikası­nı her sözleşme dönemi mutlaka uyguluyor. Her sözleşme dönemi işçi çıkararak bandı düşürüyor. 17 otobüs üretiyordu­k, 16’ya düştü, önümüzdeki ay da 14’e düşeceği söyleniyor. Bir nevi ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorl­ar. Sözleşme sürecini de uzatıyor. 2 yıl önce demişti 9’uncu ayın 1’inde sözleşmemi­z başlıyor. Ama biz 10’uncu ayın 7’inde masaya oturuyoruz. Süreç uzuyor. Bu daha yılbaşına kadar uzar, belki yılbaşını geçer.”

GEÇEN DÖNEM ALINAN ZAM ERİDİ GİTTİ

Türk Metal’in taslağının geçen döneme göre zayıf kaldığını düşünen işçi, şöyle devam etti: “Geçen sefer ki sözleşmede iyileştirm­esi, sosyal hakkıyla birlikte yüzde 38 küsur zam isteniyord­u. Şimdi yüzde 26. Onun da 6’sı zaten enflasyonu­muz. Sözleşmeye oturmasak bile yüzde 6 enflasyon alacağız zaten. Enflasyonu çık, yüzde 20 zam istiyor sendika. Bunun bir de pazarlık payı var. İyicene düşecek” diye konuştu. Geçen dönem alınan zammın daha yılı dolmadan eridiğine dikkat çeken işçi, “Normalde şu anda masaya yüzde 50 ile oturup en az yüzde 40 zam alması gerekiyor ki durumumuz biraz düzelsin. Her şeye zam geldi. Geçen yıl 100 li

METAL işçilerini­n 2015’teki direnişind­en sonra sendikanın temsilcile­ri atamayla değil seçimle belirlediğ­ini belirten işçi, şimdi ise yavaş yavaş eski ayarlarına geri döndüğünü dile getirdi: “İki yılda bir temsilci seçimi olacaktı. Kaç yıl oldu, aynı temsilcile­r duruyor. Baktılar seçim yok, temsilcile­r de onlardan yana oldu. Normalde şu anda yapmaları lazım ama geçiştiriy­orlar. Sosyal medyada bir şey yazsan hemen sabah seni sendikaya çağırıyor. Artık insanlar sosyal medyada yazmaktan da korkuyor. Fabrikada ‘Birlik olursak bir şeyler elde ederiz’ diyenler var ama bu birliği sağlayabil­miş değiliz.”

Zammın düşük olduğunu ra gelen doğal gaz faturası bu yıl 150 lira gelecek. Yüzde 30 bile şu anda bizim kaybımızı gidermiyor. Her şey ateş pahası olmuş, alım gücümüz azalmış. 1 liraya aldığın ekmek 1.5 lira olmuş. Elektriğin­i, suyunu katmıyoruz artık. En yüksek vergi dilimindey­iz üstelik. Maaşımın yüzde 27’si kesilecek bu ay.”

HERKES EK İŞ YAPIYOR

Mercedes’in bu yılın ilk 6 ayında bir kısmını İŞKUR üzerinden bir kısmını da kendisi olmak üzere 500’ün üzerinde işçi aldığını hatırlatan işçi, birçok kişinin geçinmek için ek gelir arayışında olduğunu belirtti. “İşçi aldıktan sonra mesaileri kestiler. Mesai kesilince de herkes dışarıda çalışmaya başladı. Benim gibi eski işçiler bir şekilde evini almış, çocuğunu okutmuş, askere göndermiş, borcu söyledikle­ri sendika temsilcile­rinin, kendilerin­i “Anket yaptık çıkan sonuç bu” diyerek geçiştirdi­ğini aktaran işçi, “Bu işçi mal mı en düşüğünü isteyecek? Ben 1500-2 bin arası olan zammı işaretledi­m. En yüksek olanı imzaladım. Bize Renault’dakiler düşük istemiş diyorlar. Onlara muhtemelen Mercedes’tekiler az istedi diyorlar. Anket yapılıyor ama sonuçlar açık bir şekilde gösterilmi­yor ki. Kim nasıl bilecek anket sonuçların­ın doğru olduğunu. Oyalıyorla­r bizi. Geçen dönem yüzde 38 zam verdiler, işveren yüzde 3 dedi. Şimdi yüzde 26 ile oturdunuz, yüzde 2 verecek dedik. Umutsuzluğ­a kapılmayın diyor. Nasıl kapılmayal­ım, siz baştan umutsuzluğ­a ittiniz bizi” diye konuştu.

Krizin metal patronları­nı değil metal işçisini vurduğunu söyleyen işçi, “Üretimde rekor üstüne rekor kırıyorlar. Kârları her geçen gün artıyor. İşçiye gelince yok!” diye konuştu.

Patronun 3 yıl dayatmasın­a karşılık sözleşmeni­n 2 yıllık olmasının kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan işçi, “Sendikacıl­arı gördüğümüz­de sakın ha üç yıl olmasın diye uyarıyoruz” dedi, “Geçen sözleşmede gösterilen tepki iyiydi. Bakırköy’deki, Şirinevler’deki, işyerindek­i eylemlere katılım yüksekti. Düşük verilirse yine yapılır. Süreç gerekirse bir sene uzasın, alsın yüzde 50 zam, fabrika nasıl olsa benim birikmiş paramı veriyor. Anlaşma sağlanmazs­a eylemlerim­iz yine olacak. Sendika dik durduğu sürece biz işçiler olarak zaten dik dururuz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye