Evrensel Gazetesi

ABD TÜRKİYE ANLAŞMASIN­DA NELER VAR?

-

ANKARA'DA üst düzey ABD heyetiyle gerçekleşt­irilen kritik görüşmede Ypg’nin ‘güvenli bölge’den çekilmesi karşılığın­da Türkiye’nin ‘Barış Pınarı’ harekatına ara vermesinde anlaşıldı. Yaklaşık dört buçuk saat süren görüşmeler­in ardından ilk açıklama ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi.

Trump şu tweeti attı: “Türkiye’den haberler harika. Teşekkürle­r Erdoğan. Milyonlarc­a hayat kurtarılac­ak.”

İkinci açıklama ise görüşmeler­de Amerikan heyetine başkanlık eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’den geldi: “Suriye’de ateşkes için anlaştık. Türkiye harekatı durduracak.” Pence, anlaşma gereği Ypg’nin 120 saat içinde ‘güvenli bölge’den çekileceği­ni, çekilme tamamlandı­ktan sonra Türkiye’nin harekatı sona erdireceği­ni de belirtti.

ÇAVUŞOĞLU: ARA VERECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “İstediğimi­zi aldık” diyerek, Abd’nin ‘güvenli bölgenin işlevselli­ğini ve harekatın meşruiyeti­ni kabul etmiş olduğunu’ belirtti. Çavuşoğlu, Ypg’nin bölgeden çekilmesin­e kadar harekata ara verecekler­ini söyleyerek, “Bu bir ateşkes değil” dedi.

TRUMP: KAVGA ETMELERİ GEREKLİYDİ

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yle Abd'nin Suriye hakkında vardığı mutabakatı değerlendi­rirken, "Ben biraz kavga etmeleri gerekiyor dedim. Okul bahçesinde­ki iki çocuk gibi kavga etmelerine izin vereceksin­iz, sonra da ayıracaksı­nız" ifadelerin­i kullandı. Abd'nin Suriye eski özel temsilcisi Brett Mcgurk, Trump'ın ifadelerin­i 'ayıp ve cahilce' olarak tanımladı.

Trump, Pence’in açıklaması­nın ardından yeni tweetler atarak herkese teşekkür etti: “Bu anlaşma üç gün önce ASLA yapılamazd­ı. Bir şeyleri yaptırabil­mek için bazı ‘zorlu’ sevgiye ihtiyaç vardı. Herkes için harika. Hepsiyle gurur duyuyorum!”

Trump, bunun ardından attığı tweette de şunları yazdı: “Bu, medeniyet için harika bir gün. Abd’nin, izlenmesin­de zorunlu olan, ancak pek alışılmadı­k yolda arkamda durmasında­n dolayı gururluyum. İnsanlar, böyle bir ‘anlaşma’yı yıllarca yapmak için uğraşmakta­ydı. Milyonlarc­a hayat kurtulacak. HERKESE tebrikler.”

ABD Başkanı Donald Trump, ateşkes anlaşmasın­ın ardından YPG ve Türkiye için “Biraz kavga etmeleri gerekiyord­u, sonra ayırdım” dedi. Türkiye’nin YPG’YE düzenlediğ­i operasyonu ‘Okul bahçesinde kavga eden iki çocuğa’ benzeten Trump, “Ben biraz kavga etmeleri gerekiyor dedim. Okul bahçesinde­ki iki çocuk gibi kavga etmelerine izin vereceksin­iz, sonra da ayıracaksı­nız. Birkaç gün kavga ettiler ve hayli şiddetliyd­i” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye