Evrensel Gazetesi

‘TÜRKİYE’NİN MEŞRUİYET ZEMİNİ ZAYIFLAYAC­AK’

-

RUSYA ve Abd’den gelen hamlelerin ardından bundan sonrası için Türkiye’nin iki ülke ilişkileri hakkında neler belirtebil­irsiniz?

Her şeyden önce ABD bu anlaşmayla Türkiye’nin saldırısın­ı meşrulaştı­rdı. Türkiye’nin halihazırd­aki saldırısı ABD ve NATO güvencesin­e kavuştu. Zira olayların gidişatı kaçınılmaz olarak Türkiye ve Suriye rejimini karşı karşıya getirirken, Rusya’nın müdahalesi­yle Türkiye’nin geri çekilmeye zorlanması sonucu doğabilird­i. ABD aslında, tam da Suriye’de ‘Artık savaş bitti’ denildiği bir aşamada Türkiye eliyle yeni bir savaşın yolunu açtı. Anlaşılan bundan murat ettiği şey de öncelikle Esad’ın Suriye’nin kontrolünü tümüyle ele geçirmesin­i engellemek, Rusya’yı dengelemek ve İran’a meydanı boş bırakmamak. Bu tabloda Türkiye’nin rolü ve işlevi ise açıkça en iyimser tahminle bölgede istikrarsı­zlığın sürdürülme­si olacaktır.

Önümüzdeki süreçte Rusya her şeyden önce İdlib sorununu çözmeye ve Cenevre’de somut sonuçlar elde etmeye odaklanaca­ktır. Abd’nin de 2020 başkanlık seçimlerin­e kadar zaman kazanma ve yeni bir krizden kaçınma eğiliminde olması beklenir. Bu bağlamda Türkiye’nin önündeki en önemli kriz konusu İdlib olacaktır demek yanlış olmaz. Fakat bu olası tabloya rağmen her şeyin bir anda altüst olduğu yeni bir durumun ortaya çıkması da hiç kimse için sürpriz olmaz. Suriye iç savaşı sürecinde çok kez yaşandığı gibi. Tüm bu dengelerin bir pamuk ipliğine bağlı olduğu aşikar.

Nihayetind­e ABD-YPG ortaklığın­ın yerini Abd-türkiye ortaklığı aldı. Afrin-kobanê hattından sonra Kobanê-cizire kantonları arasındaki hattın kontrolü de Türkiye’nin eline geçti. Ama tüm bu kazançlara mukabil Türkiye her şeyden önce tüm dünyanın gözünde ‘Kürt düşmanı’ bir ülke konumuna geldi. Bunun en önemli sonucu, Türkiye’nin güvenlik gerekçeler­iyle bugüne kadar dayanageld­iği meşruiyet zemininin zayıflamas­ı olacaktır. Uluslarara­sı toplum artık Kürtlerin Türkiye için değil, Türkiye’nin Kürtler için bir güvenlik tehdidi oluşturmay­a başladığın­ı gördü. Bunun da Kürt sorununun çözümüne yaklaşımda önemli farklar oluşturmas­ını bekleyebil­iriz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye